Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a počeo tužnim apelom: 'Pomozite, zbog jadnih plaća gubimo glazbenike'

Njihov govor nije emitiran na programu HRT-a

22.09.2016., Zagreb - U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koncertom iz ciklusa Kanconijer, zapocela je nova sezona ansambala Glazbe Hrvatske radiotelevizije. "nSolisti, Zbor HRT-a i HNK u Zagrebu, Zbor Muzicke akademije Sveucilista u Zagrebu, Simfonijski orkestar HRT-a i Orkestar Opere HNK u Zagrebu pod ravnanjem maestra Nikse Bareze  izveli su kantatu Gurre-Lieder (Pjesme o Gurreu) Arnolda Schonberga. "nPhoto: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustrativna fotografija

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije u četvrtak navečer, s početkom u 19:30 sati, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održao je koncert pod vodstvom dirigenta Pascala Rophea. Ovoga puta članovi orkestra započeli su program apelom za pomoć jer, kako kažu, već se godinama pokušavaju izboriti za adekvatna primanja.

Njihov apel, provjerili smo, nije emitiran na Trećem programu radija i televizije, već je pušten samo koncert. Članovi orkestra vjerojatno su računali na to da će se njihov vapaj moći čuti u programu HRT-a, budući da su se obratili ne samo članovima publike, već i slušateljima diljem zemlje. Telegram je od publike dobio snimku njihovog apela.

Podijelite:SOHRT (simfonijski orkestar HRT-a) je tako sramotno potplaćen da iznosi publici svoje egzistencijalne…

Posted by Vesna Matana on Thursday, November 30, 2023

Objavu je čitala članica ansambla, dok su iza nje stajali rukovoditeljica RJ Glazba HRT Ivana Kocelj i dirigent Rophe. Ostali glazbenici su u znak podrške mirno stajali držeći svoje instrumente. Glazbenica je rekla da članovi orkestra muku muče s primanjima te da ih glazbenici napuštaju, budući da im ne mogu ponuditi dovoljno velike plaće kako bi ih zadržali u orkestru.

Njihov apel prenosimo u cijelosti:

“Ovaj ansambl čine umjetnici koji predstavljaju najuži izbor glazbenika u državi, izbor ponajboljih instrumentalista koji svojem umijeću i usavršavanju posvećuju čitav život”, započela je članica ansambla.

“Prenositi vrhunska postignuća glazbene umjetnosti vama i našim slušateljima diljem zemlje, stvarati glazbeni arhiv od neprocjenjivog značaja za kulturu ovog društva te kontinuirano poticati i promicati suvremeno glazbeno stvaralaštvo, smatramo privilegijom. Ovim putem želimo vam priopćiti kako se godinama nastojimo izboriti za adekvatna primanja u čemu ne uspijevamo, unatoč velikoj potpori brojnih umjetnika, umjetničkih organizacija, kao i pokazanom razumijevanju raznih Uprava HRT-a, uključujući i sadašnju”, nastavila je.

“Iz navedenih razloga mnogi su naši članovi egzistenciju pronaći negdje drugdje, a njihova mjesta nemoguće je upotpuniti jer su ekonomski uvjeti koje nudimo gotovo upola loši od uvjeta koje nude drugi poslodavci. Unatoč ovim poteškoćama, mi vam obećavamo, poput protagonista jednog djela s večerašnjeg programa u svojoj misiji (aludira na Don Quijotea, op.a.) ostati ustrajni”, rekla je.

“Vas molimo da nas i dalje podržavate u našim nastojanjima da se ova situacija popravi. Pomozite nam da se naš glas čuje. Pokažimo svima da je umjetnost važan segment svakog društva jer bez nje, bez kulture, ono prestaje postojati.

Za kraj ovog neuobičajenoga uvoda dopustite da mi vama zahvalimo jednim velikim i srdačnim aplauzom, a vi nam se pridružite kako bi zajednički poslali poruku dovoljno snažnu da dopre do onih koji su u poziciji prepoznati značaj ovih riječi. Hvala vam od srca i uživajte večeras u ovom koncertu”, zaključila je glazbenica.

HRT još šuti

Članovi orkestra potom su zapljeskali svojoj publici, koja im je uzvratila još glasnijim aplauzom solidarnosti.

Nakon istupa kakav se rijetko viđa na hrvatskoj umjetničkoj sceni, glazbenici su izveli planirani program koncerta. Na rasporedu je bio “Epikurov vrt” bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića, zatim skladba Arnolda Schonberga “Preobražena noć”, te “Don Quijote” Richarda Straussa.

HRT se još nije oglasio o apelu svog simfonijskog orkestra.

Majstorski ciklus 3 2023/2024

Čekamo vas večeras u Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog! Kao i na Trećem programu Hrvatske televizije ili na valovima Trećeg programa Hrvatskog radija ili pak na HRTi platformi.MAJSTORSKI CIKLUS | EPIKUROV VRT | Pascal Rophé | Hrvoje Philips i Jean-Guihen Queyras

Posted by Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije on Thursday, November 30, 2023