Međunarodna federacija glazbenika piše ministrici kulture i premijeru: 'Skandalozan je status HRT-ovih Simfoničara'

Članovi Simfonijskog orkestra HRT-a zarađuju 40 posto manje od onih Zagrebačke filharmonije. Razlika se kod solista penje na 46 posto.

:
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Glavni tajnik Međunarodne federacije glazbenika Benoît Machuel potvrdio je za Telegram kako je poslao apel na tri adrese izražavajući podršku glazbenicima Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije. U pismu premijeru Andreju Plenkoviću, ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek i ravnateljstvu HRT-a ističu da “skandalozno vrednovanje njihovih hrvatskih kolega odjekuje i izvan granica Hrvatske.”

“Plaće glazbenika Simfonijskog orkestra Hrvatskog radija i televizije u potpunom su raskoraku s njihovom stručnom spremom i vrlo visokom vještinama koje posao zahtijeva. Međunarodna federacija glazbenika podržava legitimne zahtjeve umjetnika Simfonijskog orkestra i poziva sve relevantne dužnosnike u hrvatskoj vladi i HRT-u da im udovolje”, piše prvi čovjek krovne međunarodne organizacije osnovane 1948. koja okuplja muzičke umjetnike u 60 zemalja svijeta.

Solist ima plaću novinara-početnika

Spornim smatraju plaće članova HRT-ovog orkestra. “Glazbenici su izrazito marginalizirani na ljestvici plaća djelatnika HRT-a. Solisti orkestra regrutiraju se preko izuzetno selektivnih međunarodnih audicija, a plaćeni su na razini mladog, neiskusnog novinara.” Dakle, solisti koji su magistri struke imaju plaću poput novinara početnika.

Federacija u podršci hrvatskim kolegama komparira i plaće članova u najbližem orkestru po reputaciji i izvrsnosti – Zagrebačkoj filharmoniji. Tutti – ansambl – u HRT-ovim simfoničarima zarađuje 40 posto manje od filharmoničara. Razlika se kod solista penje na 46 posto!

Kulturna je javnost upoznata s ovim problemom krajem prošle godine kada su koncert u Lisinskom započeli priopćenjem. Naveli su tada kako je orkestar desetkovan, da ga napuštaju glazbenici nezadovoljni prvenstveno materijalnim uvjetima, te da to može imati dalekosežne posljedice u glazbenoj kulturi Zagreba i šire.

‘Orkestar doprinosi hrvatskoj kulturi’

Međunarodna federacija glazbenika ističe kako Simfonijski orkestar javne televizije ostvaruje ključnu misiju koja je od koristi svim građanima i doprinosi vidljivosti hrvatske kulture na međunarodnoj razini. “Prepoznata je umjetnička izvrsnost ovog ansambla. Neprihvatljivo je da plaće umjetnika koji su izvor ovog uspjeha nisu u korelaciji s njihovim vještinama, zaslugama i dobro uspostavljenom praksom u sektoru. Ova situacija nije samo nepravedna prema članovima orkestra, nego također stvara poteškoće u privlačenju i zadržavanju novih umjetnika.”

“Odgovornost je hrvatske vlade da osigura neophodna sredstva za uspješno ostvarenje misije Simfonijskog orkestra HRT-a, što podrazumijeva trenutno povećanje plaća glazbenika”, poziva ugledna internacionalna organizacija glazbenika resornu ministricu i premijera. Upravi HRT-a sugeriraju da preispita položaj glazbenika u platnoj ljestvici kako bi se u potpunosti priznale njihove diplome, kvalifikacije i vještine.