Kreće 'Ljeto u MSU', dosta zanimljivi događaj koji spaja glazbu, likovnu i filmsku umjetnost

U nešto više od mjesec dana održati će se 7 koncerata i desetci filmskih projekcija

Koncertom zagrebačke grupe Kawasaki 3P u petak, 12. lipnja, na krovnoj terasi Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) otvara se ovogodišnje “Ljeto u MSU”. Riječ je o manifestaciji koja spaja glazbu, likovnu i filmsku umjetnost. Tijekom šest idućih subota, do 18. srpnja, Muzej će ugostiti brojne glazbenike s ovih prostora: Majke (13. lipnja), Zabranjeno pušenje (20. lipnja), Zoran Predin i Lačni Franz (27. lipnja), Edo Maajka (4. srpnja), Laibach (11. srpnja) i Električni orgazam.

Prošlogodišnje Ljeto u MSU privuklo je deset tisuća posjetitelja, podsjećaju na web stranicama Muzeja, dodajući kako bi ih ove godine moglo biti i više, s obzirom da će posjetitelji uz koncerte moći gledati i filmove te posjetiti aktualnu izložbu “Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse”. Tijekom više od mjesec dana žestokog panka, rocka i hip hopa Muzej suvremene umjetnosti će u svom art-kinu Metropolis prikazivati svake subote po jedan film.

Filmovi koje još nismo mogli vidjeti

U ciklusu “Best of Metropolis” prikazivat će se ponajbolji filmovi iz protekle sezone – dokumentarni “20.000 dana na Zemlji” o životu Nicka Cavea, nagrađivan na filmskom festivalu u Sundanceu, španjolska komedija “Život je lakši zatvorenih očiju” Davida Truebe, priča o usamljenom profesoru i obožavatelju Beatlesa koja je osvojila šest nagrada Goya, i francuski film “Ruka u ruci” Valerie Donzelli o privlačnosti dvoje sasvim suprotnih osobnosti.

Izložba “Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse” predstavlja opuse umjetnika arhitekata i dizajnera iz Slovenije, Hrvatske i BiH koji su se školovali na toj utjecajnoj međunarodnoj školi, prenijevši u ove krajeve njezine avangardne ideje. Bauhaus je početkom 20. stoljeća promijenio poimanje arhitekture, primijenjenog dizajna i vizualne umjetnosti, odredivši današnji izgled mnogih gradova.

Na tom, jednom od središnjih događaja višegodišnjeg europskog istraživačkog projekta, predstavljeni su opusi umjetnika, arhitekata i dizajnera iz Hrvatske i regije, nekadašnjih studenata Bauhausa (Otti Berger, Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, August Černigoj, Selman Selmanagić), te radovi njihovih slavnih profesora, Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, Hannesa Meyera, Laszla Moholy-Nagya, i Oskara Schlemmera.