Najavljeni 17. Gumbekovi dani. Festival kabareta i komedije u Histrionskom domu nastavlja sjećanje na popularnog Gumbeka

Festival 8. ožujka otvara premijera predstave "Dvosjed za troje" u režiji Ivana-Gorana Viteza. Završava dodjelom nagrada 25. ožujka

FOTO: PRESS

Premijerom komedije “Dvosjed za troje” u režiji Ivana-Gorana Viteza, otvorit će se 8. ožujka u Histrionskom domu 17. Gumbekovi dani, festival kabareta i komedije, tijekom kojega će biti izvedeno ukupno 16 predstava, a završit će dodjelom nagrada 25. ožujka.

Komedija “Dvosjed za troje” nastaje prema djelu “White Lies” britanskog dramatičara i pisca Roberta Shearmana, koji će prisustvovati premijeri. Radnja predstave bavi se Stjepanom i Klarom, bračnim parom koje glume Marko Hergešić i Dunja Fajdić, i njihovim zamišljenim prijateljem Robijem.

Ivan-Goran Vitez dosad je režirao filmove “Posljednja pričest”, “Šuma summarum”, “Narodni heroj Ljiljan Vidić” te “Dopunska nastava”, kao i TV-serije “Zakon!” i “Bitange i princeze”. Predstava “Dvosjed za troje” šesti mu je redateljski projekt u “Histrionu”, a osim režije, autor je scenografije, prijevoda i tekstova pjesama. Skladatelj je Mario Mirković, a kostimograf Josip Đerek.

Još 15 predstava

Tijekom festivala još će 15 predstava gostovati u Histrionskom domu. Među njima nalaze se “Varijacije” Dramskoga studija slijepih i slabovidnih “Novi život” redateljice Anamarije Budimir, te “Maske” u produkciji Kazališta Grupa i Dubrovačkih ljetnih igara redatelja Dražena Šivaka, koji također i glumi u predstavi.

Dan kasnije na repertoaru je predstava “Ubu ovo ono” Dražena Krešića prema predlošku Vida Leža, u produkciji Trupe OvoOno, Teatra &TD, RadioTeatra i zagrebačke ADU, a 12. ožujka Kazalište Moruzgva predstavit će komad “Ništa im neće bit'” Tanje Mravak, u režiji Tamare Damjanović.

U srijedu, 13. ožujka glumci Kerekesh teatra izvest će predstavu “Babinjak”, a u četvrtak ansambl Gavelle predstavu “Spaljena” Filipa Šovagovića, Dubravka Mihanovića i Jelene Miholjević.

Gosti iz Srbije

Među ostalim predstavama u programu Gumbekovih dana gledatelje očekuje i gostovanje beogradskog Pozorišta Prizor, čiji će glumci izvoditi predstavu “Muškarac u sendviču” Rade Vukotića, o Srpkinji i Hrvatici čije prijateljstvo poljulja konobar Bosanac kojega obje pokušavaju zavesti.

Prikazat će se još i komična monodrama “Kontrabas” prema predlošku Patricka Süskinda u režiji Filipa Sertića koji i glumi u predstavi. Teatar Erato predstavit će i oživjeti aforizme, dosjetke i pjesme skladatelja hrvatske popularne glazbe Momčila Popadića u predstavi “Ča je život vengo…”, a dan kasnije, Gala teatar na pozornicu Histrionskoga doma donijet će predstavu “Otvoreni brak” Darija Foa i France Rama u režiji Đure Roića.

Mali teatar i KNAP predstavit će “Tinderellu” Igora Bakse, Teatar Puna kuća “Kad je gusto – samo rijetki” Svetlane Patafta, a Teatar &TD na prvi će dan proljeća predstaviti “Visibabu” Lane Barić i Sanje Milardović.

Nagrade 25. ožujka

U petak, 22. ožujka, Arijana Čulina izvest će svoju predstavu “Disco baba”, a posljednja predstava na repertoaru bit će “Prijatelji” redatelja Vanje Jovanovića u produkciji Teatra Rugatino i zadarskoga HNK. Predstava se bavi trojicom prijatelja, koje glume Karlo Bernik, Marin Klišmanić i Filip Vidović, i njihovim cjelokupnim životnim putem.

Dodjela nagrada, o kojima će odlučiti ocjenjivački sud koji čine Ankica Dobrić, Vesna Muhoberac, Marta Crnobrnja i Branko Babac, održat će se 25. ožujka, a festival će zatvoriti još jedna izvedba predstave “Dvosjed za troje”.

Gumbekovi dani prvi su puta održani 2008. u čast glumcu Mladenu Crnobrnji – Gumbeku, koji je svoju posljednju predstavu, “Doktoru pod mus” J. B. Molierea odigrao 1999. u Histrionima.