Najbolje iz regije dolazi u Rijeku. Na Međunarodnom festivalu malih scena velike predstave iz šest zemalja

Međunarodni dio festivala čine predstave iz Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije

Edip, JDP
FOTO: Nebojša Babić

Riječki Međunarodni festival malih scena ove se godine održava od 6. do 12. svibnja, a u svojem 29. izdanju donosi osam predstava iz šest zemalja u selekciji dramaturga i kazališnog kritičara Jasena Boke.

Festival otvara domaći naslov – 6. svibnja u HKD-u na Sušaku gostuje Nušićeva “Ožalošćena porodica” zagrebačkog Kerempuha u režiji Ivana Plazibata. Od domaćih naslova, u HKD-u igraju još dvije komorne predstave zagrebačkog HNK-a, “Zbilja” Tomislava Šobana (9. svibnja) te “Fafarikul” po knjigama Đurđice Čilić i u režiji Ivana Planinića (10. svibnja).

Bogat međunarodni program

Međunarodni dio festivala čine predstave iz Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. U utorak 7. svibnja igraju “Djeca” Lucy Kirkwood u režiji Nine Šorak i produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane. Ionescova “Ćelava pjevačica” Jagoša Markovića i Centra za kulturu Tivat igra 8. svibnja, a Čehovljevov “Višnjik” redateljice Danielle Fend Strahm austrijskog Caféa Fuerte u Hrvatskoj čitaonici Trsat odigrat će se 9. svibnja.

“Gidionov čvor” Johnne Adams u režiji Selme Alispahić i koprodukciji MESS-a, Intermezza i Pozorišta mladih Sarajevo igra 11. svibnja u HKD-u. Festival 12. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca zatvara izvedba Sofoklova “Edipa” Vite Taufera u produkciji beogradskog JDP-a.

I publika bira

Za vrijeme trajanja festivala, u Atriju HKD-a na Sušaku može se pogledati izložba “Goran Merkaš – Kazališni plakat” u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Varaždin. I ove godine, nakon svake predstave održavat će se razgovori s gledateljima i autorskim ekipama, koje će voditi teatrolog Igor Ružić.

Festivalski stručni žiri u sastavu Helena Buljan, Bojan Munjin i Katarina Kocevska bira nagrade u dvanaest kazališnih kategorija, a glavna nosi ime osnivača i dugogodišnjeg umjetničkog voditelja Festivala Nenada Šegvića, kojega je na festivalskom umjetničkom kormilu naslijedila prvakinja riječke drame Edita Karađole Šegvić.

Kao i do sad, publika će i ove godine najdražu predstavu izabrati izražavanjem mišljenja na festivalskim ulaznicama ocjenom za nagradu publike.