Nakon 158 godina konzervatori otkrili Cezanneov portret. Bio je skriven ispod slike mrtve prirode

Konzervatorica je provodila rutinsku inspekciju Cezanneove slike. Onda je primijetila neobične pukotine

FOTO: Wikimedia

Muzej umjetnosti u Cincinnatiju u svojoj zbirci ima nekoliko djela francuskog postimpresionista Paula Cezannea, uključujući Mrtvu prirodu s kruhom i jajima, mračnu sliku koja prikazuje štrucu kruha, jaja, crveni luk i čašu.

Glavna konzervatorica Muzeja, Serena Urry, provodila je rutinsku inspekciju ove Cezanneove slike. Slika je imala male pukotine, što je normalno za sliku staru 158 godina. Ali primijetila je da su pukotine grupirane na dva područja, a ne, kako bi bilo očekivano, ravnomjerno po cijelome platnu.

Ispod kruha i jaja leži portret

Otkrila je i bijelu boju koja je bila kontrast paleti boja na mrtvoj prirodi, koja je nastala u slikarevom mračnom razdoblju. Naslućujući da mrtva priroda nešto skriva, Urry je dala sliku rentgenski snimiti, a skeniranje je pokazalo da ispod kruha i jaja leži portret.

Za CNN, Urry je izjavila da svi misle kako je to autoportret jer je čovjek na slici pozirao na takav način. “Da je to portret nekoga drugoga, bio bi okrenut drugačije.”

Ako je pretpostavka ovih stručnjaka točna, rad bi bio jedan od najranijih prikaza Cezannea. Kada je mrtva priroda dovršena, 1865. godine, Cezanne je imao dvadeset godina. Slikar je u to vrijeme bio pod utjecajem španjolskog baroka i realizma Gustava Courbeta, a tek kasnije će razviti svjetliji i moderniji stil.

Slično su radili van Gogh i Picasso

“Na početku smo procesa otkrivanja da saznamo što više možemo o portretu. To će uključivati suradnju s ekspertima za Cezannea diljem svijeta te poduzimanje daljnjih analiza kako bi mogli razumjeti kako je portret izgledao”, kažu kustosi Muzeja za CNN.

Posljednjih godina sve se češće otkrivaju djela umjetnika koji su slikali preko svojih djela, od Vincenta van Gogha do Picassa. Opis ove slike iz “autoportret” promijenjen je u “portret” dok stručnjaci ne budu sigurni da je slika uistinu autoportret umjetnika.