Nikad dosta Star Warsa: stiže nam velika izložba inspirirana franšizom

U Manchesteru se 4. svibnja otvara izložba SW umjetnosti i memorabilije

FOTO: Ralph McQuarrie

Ako netko kaže da ovih dana imamo malo previše sadržaja o Star Wars, mi pak možemo opravdano reći – ne može se imati previše sadržaja o Star Wars. Pogotovo ne sad. Malo hip začina na cijelu ovu priču oko novog trailera za “The Force Awakens” i histerije oko njega je i vijest da se u Manchesteru otvara izložba službene umjetničke kolekcije Lucasfilma, za koju do maloprije nismo ni znali da postoji (barem ne ja); ali eto, ona ne samo da postoji nego je i prilično opsežna, a sve što sadrži bit će postavljeno u Generation Gallery tijekom svibnja. Naravno, uz odobrenje tate-mate Georgea Lucasa.

Mada George Lucas dan-danas više nije nedodirljiva legenda, nego i čest predmet kontroverzi među obožavateljima, na kraju krajeva svejedno nam je drag, pa ideju da se 14. svibnja u sklopu izložbe proslavi njegov rođendan pozdravljamo s veseljem. Izložba se otvara 4. svibnja što je neslužbeni Dan Star Warsa. Zašto baš taj datum? Vjerojatno samo zato jer se “fourth” u engleskom originalu parole “Neka je četvrti s tobom!” rimuje s The Force. A mislili ste da su Trekkiji ludi. Kako god, jedna od financijski najisplativijih franšiza u povijesti filma svakako zaslužuje svoj dan u kalendaru, ako ništa drugo zato jer zapošljava mnoge vrijedne i kreativne ljude svih ovih godina.

Izložba uključuje doista svašta: portrete likova iz filmova naslikanih u stilu viktorijanskih ulja na platnu, zatim fotorealistične varijante istih tema i motiva, kao i kojekakvu memorabiliju koju je teško i pobrojati, poput izvornog, nikada službeno korištenog postera za “Imperij uzvraća udarac” iz 1980., autora slikara i kipara Lawrencea Nobela. Bit će tu i raritetnih Star Wars figurica koje su omiljena meta fanatičnih sakupljača, pa ako ste nekada davno kupovali figurice Hana, Lukea, Leie i ostalih po standardnim pristupačnim cijenama, prokopajte po kutijama iz djetinjstva. Možda sadrže raritete koje možete nekome prodati za više desetaka tisuća dolara i preko noći si zaraditi za studiranje u inozemstvu ili kupnju polovnog auta.

Ili si pak, kao pravi obožavatelji, platite put do Manchestera i nazad da pogledate izložbu. Imate naš blagoslov – i mi bismo učinili isto!