Nogometne ćakule, plave fritule i salve smijeha: održana zagrebačka promocija 'Bilog libra 2' Borisa Dežulovića

U najnovijem Dežulovićevu djelu uživat će ne samo vjerni navijači 'vječnog' kluba iz grada pod Marjanom, već i svi oni zaljubljeni u pametno, vispreno i bogato štivo

FOTO: Marko Mišćević

Na prste bi se jedne ruke mogla nabrojati imena domaćih književnikа/ca čija nova spisateljska izdanja privuku toliku pažnju javnosti kao ona Borisa Dežulovića.

Premda je “Bili libar 2” – koji je Telegram lani izdao, već prošao kroz tisuće čitateljskih ruku, danas je u Laubi održana njegova zagrebačka promocija.

Marko Mišćević

Istančano pero u rukama nemirnog novinarskog nerva desetljećima nas provocira, nasmijava i tjera na propitkivanje, a u najnovijem Dežulovićevu djelu uživat će ne samo vjerni navijači “vječnog” kluba iz grada pod Marjanom, već i svi oni zaljubljeni u pametno, vispreno i bogato štivo.

Uz autora, na zagrebačkoj promociji drugog dijela “Bilog libra” govorili su i književnik Miljenko Jergović, urednik knjige i gl. urednik Telesporta Aleksandar Holiga – ovdje u ulozi moderatora rasprave – te sportski novinar Mićo Dušanović.

Očekuje nas i treći dio

Holiga je u samome uvodu ispripovijedao kako je uopće došlo do drugog dijela “Bilog libra”.

“Nakon što smo ovdje odradili promociju ‘Bilog libra’ prije godinu i pol, nastavili smo s promocijama te jednu odradili i na Brijunima, gdje je autor počeo čitati nekakve stvari sa svog mobitela. Nikome nije bilo jasno što je to zapravo. A onda je rekao – eto, to je iz ‘Bilog libra 2’. Tako smo saznali da moramo izdati još jednu knjigu i, eto, izdali smo je.”

Marko Mišćević

Dežulović se odmah nadovezao i rekao da u pripremi već ima sedamdesetak kartica za “Bili libar 3” te nastavio:

“Neobično mi je drago predstavljati ‘Bili libar 2’ u Zagrebu jer je nama hajdukovcima Zagreb domaći teren. Nije slučajno ni da smo prvi ‘Bili libar’ predstavljali u Zagrebu, pa neće biti čudno ni kada budemo predstavljali treći, i to kada budemo prvaci”, rekao je Dežulović.

Kada Hajduk bude prvak

Na pitanje po čemu je drugi “Bili libar” drugačiji od prvog, Dežulović je rekao da je ključna razlika između ta dva dijela broj 2 na naslovnici.

“Osim što je grafički detalj dosta zgodan, važnost te brojke zapravo je i naznaka pravca kojim smo krenuli. ‘Bili libar 2’ znači da ne postoji samo jedan ‘Bili libar’, već da će ih biti koliko ih god treba. Dokle god ne budemo prvaci, a kada postanemo prvaci tek onda će ih biti”, rekao je Dežulović poentirajući “fizički neospornom činjenicom” – Hajduk živi vječno.

Marko Mišćević

“Svaki klub ima bogatu povijest i od svakog kluba se dade fabulirati povijest. Hajduk ima, za nekoga tko navija za Hajduk, vrelo priča. Za nekoga tko je pričač priča, Hajdukova je povijest nepresušan izvor. Sa svakom novom napisanom pričom, otkrivam da postoji još 12 nenapisanih, to je ta vječnost – to je taj ‘Hajduk živi vječno’. Mene pisanje priča o Hajduku veseli, to nije samo jedan zanatski posao jer, kako znate, od knjiga se čovjek ne može bogznakako blagosloviti parama u Hrvatskoj; nije ni navijački gušt; već je putovanje vlastitim životom.”

Putovanje kroz vlastite traume

Dežulović je dodao i kako “Bili libri” nisu samo priče o Hajduku, već i autobiografske priče i putovanja u vlastite traume i dječačke sreće; putovanja u propitkivanje vlastitih izbora i životnih odluka.

“Ti su libri i priča o meni. To je ljubavni roman jednog muškarca i jednog nogometnog kluba”, ustvrdio je Dežulović.

Postavilo se pitanje – otkud Mićo Dušanović na promociji “Bilog libra 2”?

“Kao što najviše volim gledati utakmice Hajduka i Dinama zajedno s Purgerima, tako i volim kod predstavljanja knjiga biti okružen ljudima drugačijih navijačkih afiniteta, a ne postoji ‘drugačiji’ navijački afinitet od afiniteta prema Dinamu. Zato mi je ogromno zadovoljstvo što je Mićo Dušanović večeras s nama”, ponudio je odgovor na to pitanje Boris Dežulović.

Svaka čast Dežuloviću

Dušanović je “Bili libar 2” opisao kao knjigu koja se čita s osmijehom na licu, a ponekad i grohotom.

Marko Mišćević

“Osvojio me Dežulović kroz knjigu, osvojio me svojim humorom i britkom satirom i pričama koje su u meni probudile jednog umirovljenog novinara i natjerale ga da započne guglati i da provjerava te priče jer nisam mogao vjerovati da je sve napisano istina. Kada sam vidio da jest – shvatio sam koliko je Dežulović uložio rada da bi ovo napisao.”

Dušanović je čestitao Dežuloviću, napomenuvši kako mu je žao i što Plavi nemaju kroničare poput Smoje ili Dežulovića.

“Ovo je jedna velika vrijednost za klub koji je – a zato je tu na knjizi broj 2 – drugi”, našalio se Dušanović.

“Drago mi je da Dežulović kao jedan nogometni talent, kao što je to tradicija Bilih, nije prepoznat pa je otišao pisati. Pročitajte ovu knjigu”, zaključio je.

Bolest memorije

Jergović, koji je po vlastitom priznanju navijač Hajduka i Željezničara, osvrnuo se na inkantaciju kod Dežulovića, na poetiku nogometnog navijaštva, ali i na epsku dimenziju “Bilog libra 2”.

“Ovo je velika književnost, demonstrirana na temi ili oblasti ljudske djelatnosti koja se diletantima čini trivijalnom ili manje književnom. Zbog toga se diletanti ozbiljno i ne bave književnošću”, započeo je Jergović.

Marko Mišćević

“S druge strane, osim što je velika književnost, ‘Bili libar 2’ pripada jednom potpuno autsajderskom i gubitničkom žanru među navijačima. Uz svaki klub na svijetu stoji navijačka grupa – svaka ta grupa ima nekog, ili više njih, razdvojenih autističnih, oštećenih ili poremećenih čudaka koji cijelu jednu povijest imaju u svojoj glavi i koji sve o svom klubu znaju napamet, a znaju više nego što može znati bilo kakva dokumentacija. Takvu bolest memorije ima Dežulović.”

Osvajanje srca

Naš je značajni književnik priznao kako se “Bili libar 2” sastoji od tekstova koji su potpuno osvojili njegovo prijateljsko, čitalačko, a pomalo i hajdučko srce.

Za Dežulovića je pripremljeno i iznenađenje koje je najavio Dušanović – jedne prave, plave, zagrebačke fritule.

Marko Mišćević

Autor, a i gosti, na kraju su rado odgovarali na pitanja iz publike.

Narudžba hajdučke epopeje

Splitska, brijunska i pulska, a sada i zagrebačka promocija bile su i više nego posjećene, a Dežulovićeva oda voljenom dalmatinskom klubu naišla je na pozitivne komentare, kako čitatelja, tako i kritike.

Marko Mišćević

Knjiga “Bili libar 2”, kao i prvi dio te hajdučke epopeje, može se naći u knjižarama diljem Hrvatske, a naručiti je možete i na našim stranicama.

U nakladi Telegrama dosad su izašle hit knjige autora kao što su Aleksandar Stanković, Rajko Grlić, Sanja Modrić i Zrinka Paladino.