Nosi li djevojka na Vermeerovoj najpoznatijoj slici zaista bisernu naušnicu?

Djevojka s bisernom naušnicom vjerojatno je najpoznatije Vermeerovo djelo

AMSTERDAM - The painting Girl with a Pearl Earring by Johannes Vermeer during the opening of the Vermeer exhibition in the Rijksmuseum. Guests from all over the Netherlands have been invited to the opening who have a link with the name Vermeer. The exhibition contains 28 of the 37 works made by Johannes Vermeer. ANP KOEN VAN WEEL netherlands out - belgium out (Photo by Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP)
FOTO: ANP via AFP

Prema nizozemskom povjesničaru umjetnosti Pieteru Roelofu, mlada žena na slici Djevojka s bisernom naušnicom, Johannesa Vermeera, uopće nema bisernu naušnicu. Vjerojatno se radi o staklenoj kuglici, a ne o pravome biseru. I drugi su stručnjaci već spominjali ovu mogućnost, a kako je trenutno u tijeku, najveća ikad postavljena, izložba Vanmeera u amsterdamskom Rijksmuseumu, ovo teza opet dolazi u prvi plan.

Roelof koji je kustos izložbe, piše u katalogu izložbe da bi biser ove veličine bio “astronomski skup”, daleko iznad financijskih dosega nizozemskog slikara, prenosi Art Newspaper. “U Vermeerovim radovima gledamo imitacije staklenih bisera koje su u njegovo vrijeme prodavali uglavnom venecijanski puhači stakla.”

Biseri su bili izrazito luksuzni predmeti

Biserne naušnice i ogrlice bile su u modi u drugoj polovici 17. stoljeća u Europi, ali su bile izrazito luksuzni predmeti. Vermeer je živio u Nizozemskoj, a biseri poput ovog morali bi biti dopremljeni iz južne Azije, piše Hyperallergic. U veličini u kojoj ga slika prikazuje, biser bi bio iznimno vrijedan i skup, objašnjava Roelofs.

Djevojka s bisernom naušnicom vjerojatno je najpoznatije Vermeerovo djelo. Slika je nadahnula popularni povijesni roman iz 1995. godine, koji je 2003. godine adaptiran u film sa Scarlett Johansson i Colinom Firthom u glavnim ulogama.

Slika se nije uvijek tako zvala

Kako piše Art Newspaper slika se nije uvijek tako zvala. Kustos u haškom muzeju Mauritshuis odlučio se koristiti ovim naslovom sredinom devedesetih. Prije se često nazivala Djevojka s turbanom. Sadašnja direktorica muzeja Mauritshuit, Martine Gosselink, misli da naušnica nije ni biser ni staklo, nego jednostavno samo slikareva boja, rekla je za Art Newspaper.

Slika je nastala oko 1665. godine, ona nije portret određene osobe nego je usmjerena na prikaz izraza lica. “Mlada je žena možda pozirala slikaru”, kaže Encyclopedia Britannica, “ali slika ne prikazuje niti jednu određenu osobu.” Nova izložba, nazvana jednostavno Vermeer, prikupila je opsežnu zbirku slika slavnog nizozemskog umjetnika, posuđenih iz muzeja diljem svijeta. Vermeer je naslikao samo 35 djela, a na izložbi ih je 28.