Novi svjetski muzeji u ovoj godini: Muzej beskućništva dobio svoj stalni prostor, otvara se i Veliki egipatski muzej 

Otvara se i muzej posvećen Nintendu, dok se u Zagreb vraća Hrvatski prirodoslovni muzej, u obnovljenoj palači Amadeo

Tourists and shoppers visit Nintendo Kyoto at Kyoto Takashimaya Department store in Shimogyo Ward, Kyoto on Nov. 23, 2023. Nintendo Kyoto opened in October and attracts foreign tourists. Nintendo introduces Mario, the mustached hero of the Mushroom Kingdom, and has worked with his friends to keep the kingdom safe. Mario is known as a famous game character, and works as a plumber, a kart racer, a sports star, caped hero, using all his amazing abilities. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kota Kawasaki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
FOTO: The Yomiuri Shimbun via AFP

Svjetsku muzejsku scenu u ovoj će godini obogatiti niz novih muzeja, od Nacionalnog muzeja holokausta i Muzeja beskućništva do Muzeja Nintendo i Velikog egipatskog muzeja, najavio je Muzejski dokumentacijski centar (MDC).

Nacionalni muzej holokausta u Amsterdamu trebao bi se otvoriti 11. ožujka, sa stalnim postavom o životu Židova u Nizozemskoj prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, a uz osobne predmete poput medaljona židovske djevojke u bijegu, ogrtača u kojem je pripadnik otpora dostavljao ilegalne dokumente i broša iskopanog u blizini plinskih komora Sobibora.

Sastoji se od dvije lokacije, bivšeg kazališta Hollandsche Schouwburg, koji je bio centar za deportaciju Židova i susjednog učiteljskog fakulteta čije je osoblje spasilo na stotine židovske djece.

Muzej beskućništva dobiva stalni prostor

Nakon skoro deset godina rada u raznim prostorima, u proljeće će londonski Muzej beskućništva dobiti svoj stalni prostor, u Manor House Lodgeu u Finsbury Parku. Osnovan je 2015., vode ga bivši beskućnici, a cilj mu je prikazati povijest beskućništva, siromaštva i društvenog djelovanja te kroz istraživanja, radionice, kampanje pojačati glasove onih koji su iskusili beskućništvo. Muzej pruža izravnu i praktičnu podršku, stipendije i mentorstva.

Japanska tvrtka poznata po proizvodnji Game Boya i igricama “Super Mario World”, “The Legend of Zelda” i “Pokémon” potvrdila je planove za otvaranje svog muzeja u napuštenoj tvornici Nintendo Uji Ogura u Kyotu. U njemu bi trebali biti izloženi proizvodi iz 135 godina duge povijesti tvrtke, a dovršetak izgradnje najavljen je za kraj ožujka.

Novi muzeji i u Hrvatskoj

Za uskršnji vikend 2024. trebao bi se otvoriti Muzej Pertha, najstarijeg glavnog grada Škotske, u adaptiranoj povijesnoj edvardijanskoj zgradi. Na adaptaciji od 26,5 milijuna funti radili su nagrađivani arhitekti Mecanoo, a okosnica muzejskog postava je “Kamen sudbine” na kojemu su krunjeni škotski kraljevi i koji se po prvi put nakon više od 700 godina vratio iz Edinburškog dvorca u Perth.

Norveški grad Kristiansand od 11. svibnja dobiva novi umjetnički muzej, dom zbirke Tangen, najveće svjetske zbirke nordijske modernističke umjetnosti, kao i zbirke Muzeja umjetnosti južne Norveške. Kunstsilo je smješten na poluotoku Odderøya u blizini drugih kulturnih ustanova, u zgradi nekadašnjeg silosa iz 1935.

Planinski muzej Messner, projekt talijanskog alpinista i penjača Reinholda Messnera sastoji se od nekoliko tematskih muzeja u Južnom Tirolu, a šesti i posljednji, MMM Roca na Monte Elmu, trebao bi se otvoriti u jesen i bit će posvećen povijesti penjanja. Smješten je na 2050 metara u nekadašnjoj postaji žičare. Središnji izložak bit će brončani kip himalajske božice zaštitnice koja simbolizira sigurnosne mjere ključne za ekstremno penjanje po stijenama i ledu.

Veliki egipatski muzej

U ovoj bi se godini, s još nedefiniranim datumom, trebao otvoriti i Veliki egipatski muzej na čiju izgradnju su utrošena dva desetljeća i više od milijardu dolara. Muzej zasad nudi ograničene obilaske radi testiranja spremnosti lokacije prije službenog otvorenja uz pristup koji je ograničen na Veliku dvoranu, Veliko stubište, komercijalni prostor i vanjske vrtove.

U tekstu Ivone Marić iz MDC-a, najavljene su i novosti iz Hrvatske. Među ostalim, u Zagrebu će se ponovno otvoriti Hrvatski prirodoslovni muzej, u obnovljenoj palači Amadeo najkasnije početkom rujna, te Hrvatski športski muzej u Ilici 13. U Velikoj Gorici bit će otvoren Interpretacijski centar Muzeja Turopolja.

Zavičajni muzej Našica, smješten u novoobnovljenom dvorcu Pejačević, trebao bi se otvoriti u prvoj polovici ove godine, Gradski muzej Požega najavljuje otvorenje novog stalnog postava, dok Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino za ovo ljeto planira otvaranje obnovljene Memorijalne kuće Joakima Rakovca, rodne kuće jednog od narodnih heroja s tog područja.