U Moskvi se uskoro otvara novi muzej, a Spielberg će u njemu prvi izlagati

Židovski muzej otvara novi paviljon koji će biti namijenjen avangardnoj umjetnosti

US director Steven Spielberg, a donor for the "18 Pillars of Remembrance” project, wears a kippa inside a tent erected in front of the entrance of the former Nazi concentration camp Auschwitz-Birkenau during the main ceremony to mark the 70th anniversary of the liberation of the death camp on January 27, 2015 in Oswiecim, Poland. Seventy years after the liberation of Auschwitz, ageing survivors and dignitaries gather at the site synonymous with the Holocaust to honour victims and sound the alarm over a fresh wave of anti-Semitism. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
FOTO: AFP

Židovski muzej i Centar za toleranciju uskoro će u Moskvi izgraditi novi paviljon namijenjen izložbama suvremene umjetnosti. Viktor Vekselberg, predsjednik odbora koji će financirati realizaciju ovog projekta, izjavio je da će do ove ekspanzije doći zbog stalnog “rasta broja izložbi i edukacijskih programa” u Židovskom muzeju.

Novi bi paviljon trebao niknuti na mjestu starog Muzeja za suvremenu umjetnost koji se nedavno preselio u novoizgrađeni muzej koji je projektirao slavni Rem Koolhaas. Aleksander Boroda, ravnatelj Židovskog muzeja, najavio je da će uskoro biti raspisan međunarodni natječaj kojim bi trebala biti skupljena idejna rješenja za novi izložbeni prostor.

Prvi će izlagati Spielberg

No, zanimljivo je što se već sad zna da će prvi u novom paviljonu izlagati Steven Spielberg. Bit će izloženi materijali njegove neprofitne organizacije USC Shoah Foundation, točnije svjedočanstva preživjelih Holokausta koje je ova fundacija prikupila. Arhiv na kojem je Spielberg počeo raditi 1994. kad je snimao film Schindlerova lista uključuje 52,000 intervjua s žrtvama Holokausta, ali i drugih genocida. “Drago nam je što će ti materijali postati dio stalnog postava muzeja i njegovih edukacijskih programa”, izjavio je Boroda.

U međuvremenu je muzej predstavio i novi koncept za svoj Centar za avangardnu umjetnost. Projekt, inače, nadgleda Andrej Sarabjanov, jedan od vodećih stručnjaka za rusku avangardu. Centar planira Židovskom muzeju na trajnu posudbu poslati zaboravljena i manje poznata avangardna djela, a prva bi izložba u suradnji s nekim manjim muzejima trebala biti otvorena već početkom proljeća iduće godine.