Ovaj video prikazuje koliko je Spielberg bio razočaran jer nije nominiran za najboljeg redatelja za film 'Ralje'

Legendarni redatelj nikad nije prežalio što ga je Akademija preskočila te godine

Prije nekoliko dana obilježena je 40. obljetnica izlaska filma “Ralje”, kultnog klasika kojeg je režirao Steven Spielberg. Ovaj film je praktički samostalno stvorio pojam ljetnog blockbustera jer je u svom prvom izdanju na američkim kino blagajnama zaradio (za to vrijeme vrlo impresivnih) 123 milijuna dolara.

Publika je bila oduševljena filmom, i zbog njega su mnogi izbjegavali more tijekom ljeta 1975. “Ralje” su zaradile i 4 nominacije za Oscara. No usprkos činjenici da je jedna od tih nominacija bila za film godine i silnom uspjehu kojeg je ostvario, Akademija je odlučila da neće nominirati Spielberga u kategoriji najboljeg redatelja. Iako je 1994. konačno dobio Oscara za režiju filma “Schindlerova lista”, Spielberg je zauvijek ostao ogorčen zbog izostanka te nominacije.

To je dobrim dijelom zato što je tijekom snimanja prolazio kroz pakao; maketa morskog psa češće nije funkcionirala nego što je, napeti odnosi između zvijezda Roberta Shawa i Richarda Dreyfussa, i svakodnevni pritisak predstavnika filmskog studija koji su bili u strahu da će film doživjeti propast. Spielberg je u nekon trenutku navodno rekao kako nakon “Ralja” neće više snimiti niti jedan film u Hollywoodu.

Nije vjerovao da ga je izgurao Fellini

Njegovu reakciju prilikom objava nominacija svojom kamerom je zabilježila ekipa Top Value Televisiona, gerilskog video kolektiva iz 70-ih među čijim članovima su bili i Bill Murray i Harold Ramis. Koristeći tada novu tehnologiju prijenosne video kamere, TVTV ekipa je snimila dokumentarac o Oscarima iz 1976.

Na Youtubeu se pojavio kratki isječak iz tog dokumentarca u kojem vidimo mladog Spielberga kako s nestrpljenjem čeka početak objave nominacija. Kad je shvatio da su ga preskočili u kategoriji za redatelja godine, bio je vidno iznenađen i razočaran. Istaknuo je kako ne vjeruje da ga je istisnuo Fellini, a činio se da baš ni ne vjeruje da je “Nashville” Roberta Altmana nominiran za film godine. Istovremeno se i našalio rekavši da je morski pas trebao biti nominiran za najbolju glumicu. Uz njega je u sobi bio i Joe Spinell kojeg se možda sjećate po malim ulogama u “Rockyu” i “Kumu”. Njegov monolog na kraju videa gotovo je zanimljiviji od same Spielbergove reakcije.