Ovo je pet vrlo jednostavnih razloga zašto bi 'Jurassic World' mogao postati jedan od najuspješnijih filmova svih vremena

Čini se da je Universalov plan promocije bio bolji nego što je itko mogao očekivati

FOTO: screenshot

Ako nekim slučajem niste pazili, možda ste propustili da je danas objavljena najbitnija ovogodišnja vijest za filmsku industriju. Naime, “Jurassic World” upravo je postao prvi film koji je u jednom vikendu zaradio više od pola milijarde dolara. Time se nastavlja superuspješna godina za holivudske blockbustere jer i “Avengersi” i “Furious 7” su priješnjih mjeseci također pošteno napunili kinoblagajne.

Kad je Universal Pictures objavio da počinje s oživljavanjem ove franšize o dinosaurima, a posebno kad se saznalo da režiju više neće potpisivati Steven Spielberg, mnogi su mislili kako će ovaj film biti veliko razočaranje. Ispostavilo se da nisu mogli biti više u krivu (barem što se tiče komercijalne strane priče). Ovo je pet razloga zbog kojih ovaj filmski studio pred sobom ima oživljenu franšizu od koje će još godinama dobro zarađivati.

1. Chris Pratt je postao velika zvijezda

Hrvatska publika Chrisa Pratta prvi je put mogla vidjeti u sporednoj ulozi u seriji “Everwood”, obiteljskoj drami koja se nekoliko godina prikazivala na domaćoj televiziji. Da nam je netko tada rekao kako gledamo buduću holivudsku superzvijezdu, nismo sigurni da bismo mu baš povjerovali.

No on je postao upravo to. U “Guardians of the Galaxy” dokazao je da je glumac koji zaslužuje glavne uloge, a sad s “Jurassic Worldom” ima dvije aktivne franšize u kojima glumi. To ga stavlja uz bok tek nekolicine glumaca u Hollywoodu: Robert Downey Jr. (“Iron Man”, “Sherlock Holmes”), Jennifer Lawrence (“X-Men”, “The Hunger Games”) i Harrison Ford (“Indiana Jones”, “Star Wars”). Uz potonjeg je vezana jedna zanimljivost, naime, tvorci “Indiane Jonesa” za tu ulogu u novom nastavku razmišljaju upravo o Chrisu Prattu.

Pratt se pokazao kao vrlo bitan dio filma ne samo na ekranu, već i izvan njega. Tijekom turneje na kojoj se promovirao “Jurassic World” on je dao toliko zabavnih izjava i snimio niz viralnih videa koji su njega, a samim tim i film, danima držali na naslovnicama svih vodećih portala za showbiz u Americi.

2. Savršeno tempiran izlazak filma

Prošlo je taman dovoljno vremena od izlaska “Avengersa” i “Furious 7”, a i posljednjih nekoliko vikenda američka kina nisu doživjela niti jednu uspješniju premijeru. Bilo je očito da je ovo bio savršen tjedan za izlazak “Jurassic Worlda” koji će, prema svemu sudeći, biti najveći hit ljeta.

Tempiranje je bilo bitno i iz još jednog aspekta. Naime, prošlo je 15 godina od izlaska “Jurassic World 3”, po mnogima najlošijeg filma ove franšize. Tijekom dugačke pauze brojni scenaristi davali su prijedloge, no svi su bili odbačeni jer studio nije bio zadovoljan. Tražili su svjež pristup temi koja će biti predstavljena jednoj potpuno novoj generaciji gledatelja.

3. Dobro odabran nasljednik Stevena Spielberga

Teško je zamijeniti Spielberga, no s obzirom na to da je on sam odlučio da ne želi više režirati ovaj film, Universal je napravio najbolju moguću stvar, angažirali su Colina Trevorrowa, relativno novog redatelja koji je znao pokazati poštovanje prema Spielbergovu stvaralaštvu, a istodobno odvesti film u svježem smjeru koji će biti interesantan novim klincima.

4. 3D i IMAX su postali jako važni

Indominus Rex, kojeg je najlakše opisati kao T-Rexa na steroidima, zahtijeva najveći ekran, najglasnije ozvučenje i najvirtualnije iskustvo. To znači da su svi pohrlili u 3D i IMAX dvorane, što je najbolje vidljivo u statističkim podacima – čak 48 posto gledatelja u SAD-u prvog je vikenda film gledalo u 3D-u. Za razliku od starih Jurassic filmova koje smo svi gledali na klasični način, ovoga puta prilika da se iskusi ovaj nadrealni svijet u drukčijem obliku očito se pokazala jako primamljivom.

5. Dinosauri koji trgaju ljude u komade prikladni su za sve uzraste

Prvi dio Jurassic franšize izašao je prije čak 23 godine. Ljudi koji su taj film gledali kao klinci odrasli su i dobili svoju djecu, koju sad vode u kina da vide snagu i moć dinosaura. Statistika je i ovdje rekla svoje, čak 39 posto kinoposjetitelja ovog vikenda u Americi je bilo mlađe od 25 godina, što znači da je Universal odradio odličan posao. Stvorili su potpuno novu generaciju fanova koja nema previše veze s filmovima iz 90-ih i na kojima može graditi franšizu ispočetka.