Skandal s izborom šefa HNK u Rijeci ide dalje. Siriščević ljut: ‘Mučno je. I zavjet šutnje više nije moguć!’

'Mislim da je mogućnost nadzora nad natječajem od strane Ministarstva kulture i medija i više nego otvorena', rekao je Siriščević za Telegram

Uslijed izbijanja “afere Vrgoč” u Rijeci, odnosno odluke riječkog gradonačelnika Marka Filipovića da novom intendanticom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka imenuje Dubravku Vrgoč, za čiji program prvotno nije glasao nitko od pet članova tamošnjeg Kazališnog vijeća, oglasio se za Telegram i kandidat Dražen Siriščević.

Nakon što je prosvjedno iz Kazališnog vijeća istupio član Branko Mijić, Siriščević je kazao kako nije bio ranije upoznat s činjenicama koje je Mijić tom prilikom iznio u javnost. Ustvrdio je da u opisane događaje nije bio izravno uvučen, dok izrečene navode kojima ga se pokušava diskvalificirati doživljava kao osobnu uvredu. O mogućoj reakciji odlučit će nakon što zaprimi službenu odluku Gradonačelnika, napomenuo je.

“Situacija je mučna, posebno za kandidate. Dopustite mi stoga barem trenutnu ili djelomičnu suzdržanost”, kazao je Siriščević.

Trgovina utjecajem?

O kopernikanskom obratu članova Kazališnog vijeća HNK-a Zajc pisali smo jučer, a prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, Siriščević je bio pozvan na razgovor kod zamjenice gradonačelnika Sandre Krpan prije otvaranja natječajne dokumentacije te mu je ona tom prigodom navodno ponudila da odustane od kandidature i zauzvrat ostane ravnatelj ansambla riječke Opere. Upitan za komentar, Siriščević ne odgovara eksplicitno:

“O svemu što je prethodilo riječkome natječaju, o svim radnjama i razgovorima koji su se zbivali na nekim adresama i prije otvaranja kuverti, o onome što se sve događalo u samome procesu i naposljetku kako, kada i zašto je donijeta odluka koja je donijeta… odgovore znaju svi koji su na ovaj ili onaj način u natječaju sudjelovali – od kandidata i kazališnog vijeća do gradskih vlasti i politike. Progovorio je za sada samo jedan kazališni vijećnik”, ustvrdio je Siriščević.

Pitanje nadzora otvoreno

“Gospodin Mijić piše o svom osobnom iskustvu i otkriva javnosti i meni činjenice koje nisam znao. Događaje u koje nisam bio izravno uvučen. Sve izgovoreno je ozbiljno i često upravo zastrašujuće, a još nisam čuo da je netko argumentirano opovrgnuo izneseno”, kazao je Siriščević.

Odluku gradonačelnika Rijeke o imenovanju Dubravke Vrgoč za intendanticu još nije službeno zaprimio, a očekuje da će u njoj stajati uputa o pravnome lijeku.

“Prema njoj ću se odlučiti za moguću opsežniju reakciju. Neovisno o tome, mislim da je mogućnost nadzora nad natječajem od strane Ministarstva kulture i medija i više nego otvorena te je to pitanje već jasno postavljeno i artikulirano poslije istupa člana Kazališnog vijeća i svega što je gospodin Mijić istaknuo”, ustvrdio je Siriščević, te zaključio: “Zavjet šutnje poslije svega doista više nije moguć”.