Snima se dosta fimova sa superherojima koji dosad nisu bili eksponirani. Složili smo kratak vodič

Superherojski svijet na filmu sve se više širi

FOTO: DC / Marvel Promo

Filmovi sa superherojima posljednje desetljeće rasturaju na kino blagajnama. Dakako, i prije toga je bilo odličnih superherojskih filmova, dovoljno je prisjetiti se odličnih Burtonovih Batmana iz 1989. i njegovog nastavka Batman Returns iz 1992. u kojima je naslovni lik izvrsno utjelovio Michael Keaton, potpomognut impresivnim, stripovskim vizualima.

Prilično dobar u to vrijeme, kad su filmovi prema stripovskim junacima bili relativno rijetki, je i Spider-Man Sama Raimija, koji je označio karijeru Tobeya Maguirea. No pravi bum se dogodio 2008. s Iron Manom redatelja Jona Favreaua. Jedan od ključnih faktora je bilo što je Tonyja Starka tj. Iron Mana glumio Robert Downey Jr., čime je ostvario jednu od svojih pamtljivijih uloga bezbrižnog milijunaša lakog na jeziku, ali i duhovito napisan scenarij spojen s fantastičnim akcijskim sekvencama.

Avengersi su bili presedan u superherojskim filmovima

Marvel je očito u tom trenutku otkrio kako mogu dobro zaraditi pa su se zaredali filmove o Hulku, Thoru, Captainu Americi, da bi ih u svojevrsnom presedanu sve povezao u zajednički film Joss Whedon u Avengersima iz 2012. Činilo se u početku kao da bi taj pothvat mogao biti neuspjeli čušpajz previše “glavnih” likova na jednom mjestu, no Whedon je u suradnji s Marvelom napravio odličan posao koji se vrlo svidio publici i time utabao put još hrpi sljedećih superherojskih filmova.

Sada kad je svojevrsna pozitivna verzija superherojske Pandorine kutije otvorena, stvorio se prostor za dosad zanemarene ili manje poznate stripovske superjunake da stupe na scenu. Svoje vlastite filmove dobit će likovi koji dosad nisu bili toliko eksponirani. Kako biste se lakše snašli, donosimo vam pregled novih superjunaka koji su zaslužili svoje samostalne filmove.

Black Panther

Chadwick Boseman posjeduje prepoznatljivu karizmu koja se redovito svidi gledateljima. Zahvaljujući njoj, na brzinu je osvojio publiku kad se pojavio u ulozi Black Panthera u Captain America: Civil War. Iako se u filmu ne pojavljuje u mnogo scena, gledateljima je upravo taj mistični lik bio jedan od najzanimljivijih. Sada će ti gledatelji doći na svoje, obzirom da 15. veljače u kina dolazi film o Black Pantheru.

Black Panthera su stvorili legendarni Stan Lee i crtač Jack Kirby, a prvi put se pojavio u stripu Fantastic Four#52 1966. Ispod maske i odijela je zapravo T’Challa, kralj i zaštitnik imaginarnog afričkog kraljevstva Wakanda. Kroz drevni wakandanski ritual unaprijedio je svoje fizičke sposobnosti, a u borbi protiv negativaca mu pomažu superiorni intelekt, godine treniranja borilačkih vještina, i tehnološki napredno odijelo koje ujedno i skriva njegov identitet.

Black Panther je prvi stripovski superheroj afričkog porijekla, a cijelu kulturu tog zamišljenog i tehnološki naprednog afričkog kraljevstva Wakande, kao i prošlost Black Panthera, upoznat ćemo u filmu redatelja Ryana Cooglera koji u veljači stiže u naša kina. Uz Bosemana, u filmu ćemo gledati još neke poznate face poput Martina Freemana, Andyja Serkisa, Foresta Whitakera i Lupite Nyong’o.

Aquaman

DC Comics imaju nekoliko superheroja kojima pariraju pariraju velikom uspjehu Marvela. Christopher Nolan je snimio odličnu Batman trilogiju koja je Viteza tame izvukla iz užasa nekoliko stvarno loših filmova koji su pokušavali živjeti na slavi spomenuta dva Burtonova uspješna Batman filma. Na njega se nadovezao Zack Snyder sa svojim Man of Steel i Batman v Superman, u kojima je napravio pametnu stvar time da nije snimio lepršavi i šareni superherojski film u stilu Marvela. Htio je napraviti nešto drukčije pa je svojim filmovima dao mračnu notu.

Upravo u Batman v Superman nakratko upoznajemo Aquamana, koji je imao znatno bitniju ulogu u nedavnom Justice League, koji je također režirao Zack Snyder. Dosad je među stripovskim fanovima Aquaman uglavnom bio predmet sprdnje, no Jason Momoa koji ga glumi je po prvi puta napravio da Aquaman bude stvarno kul. Film o njemu stiže u prosincu, režira ga James Wan poznat po svojim hororima Slagalica strave i Prizivanja, koji kaže da se veseli ubaciti malo horor štiha u superherojski film.

Aquamana su stvorili Paul Norris i Mort Weisinger, a prvi puta se pojavio u More Fun Comics #73 prije gotovo osam desetljeća, točnije 1941. U stripovima iz pedesetih postaje jedan od osnivača Justice Leaguea, a u novoj eri iz devedesetih u stripovima preuzima ulogu kralja Atlantide. Upravo tom premisom o Aquamanu kao kralju podmorskog naroda će se baviti novi film koji je najavljen za 21. prosinac. Osim Jasona Momoe, u sporednim ulogama ćemo gledati Nicole Kidman kao Aquamanovu majku, Amber Heard kao kraljicu Atlantide te Willema Dafoea, Patricka Wilsona i Dolpha Lundgrena.

Venom

screenshot

Venoma smo već upoznali na filmskom platnu, točnije u trećem nastavku Spider-Mana Sama Raimija, i to kao svojevrsnu zlu kopiju Čovjeka Pauka. Venom je zapravo izvanzemaljsko svijesno biće u obliku ljigave supstance, koja posjeduje ono što se nama čini nadnaravnim moćima, ali u suštini je simbiont. Drugim riječima, potreban mu je domadar kojeg mora “zaraziti” i uspostaviti kontrolu nad njime, usput mu dajući svoje nadnaravne sposobnosti.

U biologiji su simbionti mikroorganizmi koji vrše korisnu funkciju za svog domadara, no u Marvelovom svijetu, Venom je predstavljen kao zlikovac koji svoje moći koristi kako bi natjerao ljude koje zaposjedne da ispune njegove zle namjere. U novom filmu Rubena Fleischera, koji je najavljen za listopad, Venomov domadar će biti Eddie Brock kojeg će glumiti Tom Hardy, a obzirom da se o radnji filma još ništa ne zna, bit će zanimljivo vidjeti koliko će Hardy biti zao u toj ulozi.

Naime, Venom se prvi put pojavio u stripu The Amazing Spider-Man #300 1988. kao glavni zlikovac i Spider-Manov protivnik. No čitateljima se taj lik toliko svidio da je u međuvremenu postao jedan od popularnijih antiheroja u Spider-Manovom svijetu. Uz Toma Hardyja će se u filmu pojaviti Woody Harrelson i Michelle Williams.

Shazam!

DC Comics

Shazam je moćni čarobnjak iz DC Comics svijeta, za kojeg se (barem u stripu) vjeruje da je star 3000 godina. Spletom okolnosti upozna se s klincem Billyjem Batsonom kojem podari moć da se pretvori u superheroja Captaina Marvela nakon što kaže čarobnu riječ – shazam!

Shazam objasni Billyju da je on zapravo drevni egipatski čarobnjak koji je dosad svoje moći koristio u borbi protiv zla. No obzirom da je već jako ostario i uskoro će napustiti svijet živih, potrebna mu je pomoć. Kao što je i sam prorekao, Shazam ubrzo stradava, ali prije toga svoje moći prenese Billyju. Prije nego što strada, Billyja upozna sa značenjem svojeg imena koje vuče moć od drevnih junaka: S predstavlja mudrost Solomona, H predstavlja snagu Herkulesa, A označava izdržljivost Atlasa, Z je simbol moći Zeusa, A mu daje hrabrost Ahileja, a M označava brzinu Merkura.

Cijelu priču osmislili su Bill Parker i C. C. Beck, a filmsku verziju koja je najavljena za 5. travnja 2019. režira David F. Sandberg. Billyja Batsona će glumiti mladi Asher Angel, Shazama će utjeloviti Zachary Levi, a pridružit će im se Mark Strong kao glavni zlikovac doktor Sivana.

Captain Marvel

Marvel Promo

Ovdje stvari postaju malo zbunjujuće. Naime, i DC Comics i Marvel imaju lika koji se zove Captain Marvel, i naravno nemaju veze jedan s drugim. Za razliku od DC-jevog Captain Marvel kojeg smo ranije spomenuli, Marvelov Captain Marvel je žena. Dapače, Captain Marvel će biti prvi Marvelov film sa ženom u glavnoj ulozi.

Obzirom da Marvel ima nekoliko likova koji su se zvali Captain Marvel, bit će zanimljivo vidjeti za koju verziju će se redatelji Anna Boden i Ryan Fleck odlučiti. Zasad se zna da će radnja filma biti svojevrsni prequel ostalim Marvelovim filmovima, događat će se prije vremena kad je Tony Stark postao Iron Man, a film je najavljen za 8. ožujka 2019. Glavna uloga dodijeljena je Brie Larson, koja je zasluženo osvojila Oscara za ulogu u flimu The Room, a njezinog mentora u filmu glumit će Jude Law.

Fanovima Marvelove franšize bit će drago ponovno vidjeti Samuela L. Jacksona koji će reprizirati svoju ulogu Nicka Furyja, ali ovog puta bez poznatog poveza preko oka, obzirom da se radnja filma događa prije tih još nerazjašnjenih okolnosti u kojima je izgubio oko. Glavnog negativca glumit će Ben Mendelsohn, nominiran za Zlatni globus za ulogu u seriji Bloodline, no široj publici vjerojatno poznatiji kao Orson Krennic iz Rogue One.

Bumblebee

screenshot

Transformers franšiza donijela nam je hrpetinu filmova koji su, izuzev prvog dijela, bili prilično lišeni ikakve kvalitete. Ipak, upoznala nas je s Transformersima, drugom vrstom superheroja s kojom su mnoge generacije odrasli. Istina, ne nose pripijene tajice i plašteve, no ipak se bore za ljude i spašavaju one u nevolji koristeći svoje nadljudske moći, što ih po definiciji čini superherojima.

Optimus Prime je definitivno faca među Transformersima, no najomiljeniji lik kod gledatelja je svakako Bumblebee. Dovoljan razlog je to što je jednostavno kul kao nabrijani žuti Chevrolet Camaro s crnim crtama preko haube kako bi ličio na sportskog i brzog bumbara. No više od toga, kroz sve filmove je uspio uspostaviti najintimniji, dapače, prijateljski odnos s ljudima koje želi zaštititi.

U novom filmu redatelja Travisa Knighta upoznat ćemo se s Bumblebeejevom prošlosti, dvadeset godina prije nego što je sreo Sama Witwickyja. Radnja je smještena u 1987. kada se Bumblebee nakon sukoba s Decepticonsima sakrije na auto-otpadu u kalifornijskom gradiću prerušen u VW bubu. Skršenu žutu bubu otkriva djevojaka Charlie (Hailee Steinfeld), no uskoro otkriva da to ipak nije obična buba… Što nakon toga uslijedi otkrit ćemo nakon 21. prosinca, za kad je film najavljen.

Dark Phoenix

screenshot

X-Men: Dark Phoenix novi je film iz X-Men franšize, a radnjom će se nastaviti desetljeće nakon događaja u X-Men: Apocalypse te nas upoznati s novim likom iz X-Men panteona. U nastavku radnje X-Men postaju svjetska senzacija sa sve više superherojskih zadaća. Na jednoj od misija koja ih odvodi u svemir, Jean Grey doživljava nesreću koja ju u potpunosti promijeni.

Nakon nesreće, Jean Grey otkriva da joj moći vrtoglavo rastu, ali joj istovremeno i oduzimaju osobnost. Nakon nekog vremena ju novostečena moć u potpunosti preuzme te ona postaje Dark Phoenix, glavna zlikovkinja filma.

Simonu Kinbergu će ovo biti redateljski prvijenac, a dosad je radio kao producent na X-Men filmovima, Deadpoolu i The Martianu. Kao Dark Phoenix ćemo gledati Sophie Turner koja je svima poznata kao Sansa Stark iz Igre prijestolja, a svoje uloge će reprizirati James MacAvoy i Michael Fassbender kao Professor X i Magneto. Film je najavljen za 2. studenoga.