Teatar &TD najavljuje novu premijeru. 'Ubu Ovo Ono' ismijava društvo, njegovo uređenje i autoritete

Groteskna farsa donosi kovitlac nepredviđenih situacija. Premijera je 28. siječnja

FOTO: Teatar &TD/PROMO

Zagrebački Teatar &TD kao svoju prvu premijeru u novoj kalendarskoj godini najavljuje, u nedjelju 28. siječnja, predstavu “Ubu Ovo Ono” u režiji Dražena Krešića, pseudo povijesnu parodiju koja za svoje polazište uzima grotesknu farsu “Kralj Ubu” francuskoga dramatičara Alfreda Jarryja.

Predstava je koprodukcija Trupe OvoOno, RadioTeatra, Akademije dramske umjetnosti i Teatra &TD, a nastala je kao diplomski ispit Katarine Krešić na studiju produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti na ADU-u, pod mentorstvom Snježane Banović.

Teatar &TD/PROMO

Komad koji je na praizvedbi u Parizu 1896. godine sablaznio premijernu publiku, te najavio dolazak avangardnih pokreta, od nadrealizma i dadaizma do kazališta apsurda, priča je o pohlepi i želji za vlašću ispričana kroz lik Ubua, svojeg djetinje obijesnog crnohumornog (anti)heroja.

Frankeštajn od komada

Putujuća kazališna trupa OvoOno, “skupina profesionalaca koja hoda po sajmovima i igra predstave za groš, kunu, euro, sir, naramak drva ili što se već nađe”, uzela je ovaj apsurdni proto-avangardni dramski tekst kao poligon za propitivanje autoriteta, ismijavajući društvo i njegovo uređenje.

“Šarolika lepeza karaktera predvođena je umjetničkim direktorom Sforzzandom, a u stopu ga prate prvakinja i diva Maruša, pakleni tandem Sven i Enzo (dežurni ljubavnici, vojnici i slično), siromašna vježbenica Marija (koja po potrebi može biti i scenografija) te najnovija akvizicija trupe, Gordan”, stoji u najavi.

Teatar &TD/PROMO

U sumanutom nastojanju da odigra ovu komediju, trupa OvoOno upada u kovitlac neplaniranih situacija koji ih torpedira u svim smjerovima odjednom. Što je ta trupa uopće i zna li išta o kazalištu ili nas samo pravi budalama? Ili baš želi da to mislimo? Što su sve spremni napraviti za malo aplauza vidi se u frankenštajnu od komada “Ubu Ovo Ono”!

Veličanstvenost neuspjeha

U predstavi igraju Domagoj Ivanković, Igor Jurinić, Maruška Aras, Luka Knez, Tea Harčević i Goran Vučko / Ivan Simon. Autor dramskog predloška je Vid Lež, koji potpisuje i glazbu, zajedno s Antunom Aleksom i Katarinom Krešić, koja je i dramaturginja. Oblikovateljica pokreta je Melisa Beqaj, scenografiju osmišljava Martin Šatović, kostime Josip Đerek, a ton oblikuje Dino Brazzoduro.

Teatar &TD/PROMO

“Zbog prepirki i nadmetanja unutar trupe, ovaj put možda nećete saznati kako se iz okova Tate Ubuja oslobodio Satnik Sprdnjak, ali zato možete svjedočiti njihovom veličanstvenom neuspjehu”, poručuju iz Teatra &TD.

Predstava igra u Polukružnoj dvorani &TD-a, a prva reprizna izvedba najavljena je već za 29. siječnja.