Telegramov Drago Hedl je u Zagrebu predstavio roman 'Šutnja': 'Uvjerljivo piše o dječjoj prostituciji i trgovini ljudima'

Roman je objavila Naklada Ljevak

31.10.2023., Zagreb - U Kulturno informativnom centru u Preradovicevoj ulici predstavljena je kriminalisticka trilogije Drage Hedla "Sutnja", po kojoj je snimljena istoimena TV serija. Drago Hedl. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Roman novinara i književnika Drage Hedla “Šutnja”, koji je predstavljen u utorak navečer u knjižnici Bogdan Ogrizović, sažima njegovu ranije izdanu kriminalističku trilogiju.

O knjizi su govorili urednik Nenad Rizvanović, filmski redatelj Dalibor Matanić, scenarist Marjan Alčevski i Drago Hedl.

Rizvanović je istaknuo kako je kriminalistička trilogija “Izborna šutnja”, “Ispovjedna tajna” i “Kijevska piletina” Drage Hedla dobila produžetak u televizijskoj seriji “Šutnja”, nastaloj u suradnji HRT-a i producentske kuće Drugi plan, u režiji Dalibora Matanića.

Uspješna TV serija

Ocijenio je kako je televizijska serija Šutnja uspjela kao što je uspjela i Hedlova kriminalistička trilogija. “Šutnju” je režirao Dalibor Matanić, a u njoj su glumili ukrajinski i hrvatski glumci – Ksenija Mišina, Sandra Lončarić, Goran Bogdan, Leon Lučev, Darko Milas, Zlatko Burić i drugi.

Smatra kako je Hedl u kriminalističkoj trilogiji, koja se u ovom izdanju prvi put pojavljuje pod zajedničkim imenom “Šutnja” uvjerljivo pisao o fenomenu dječje prostitucije i trgovine ljudima, na osnovi stvarnih događaja koji su se zbili u Osijeku.

Ocijenio je kako je te strašne događaje književno vješto isprepleo s intimnim odnosima glavnih junaka i njihovim opsesijama, gubicima i traumama i tako napisao trilogiju. Matanić je podsjetio kako je serija “Šutnja”, osim u Osijeku, snimana i u Kijevu, što je, smatra, potvrdilo produkcijsku i umjetničku uvjerljivost čitavog projekta.

Dugogodišnji novinar

Roman je objavila zagrebačka Naklada Ljevak.

Drago Hedl rođen je u Osijeku 1950. Objavio je više romana, među kojima su “Donjodravska obala”, “Izborna šutnja”, “Ispovjedna tajna” i “Kijevska piletina”. Za “Donjodravsku obalu” dobio je nagradu Kočićevo pero.

Osim književnoga rada, Hedl je dugogodišnji novinar u brojnim novinskim redakcijama, od Glasa Slavonije do Slobodne Dalmacije, Feral Tribunea, Novog lista i Jutarnjeg lista. Sada je novinar portala Telegram.