Tko je Baby Lasagna, moguća senzacija ovogodišnje Dore? 'Igrač s klupe' već oduševljava okorjele fanove Eurosonga

Baby Lasagna gađa sve: Barbie estetiku upario je s pop-punkom i techno zvukom. Hoće li to biti dovoljno za iznenađenje na Dori?

FOTO: Screenshot / YouTube

Baby Lasagna ovom bi pjesmom mogao zadovoljiti razne ukuse; kako one old-schoolera odraslih na metalu ili mlađarije koja posljednjih godina želi slušati samo trap, tako i one techno partijanera ili nešto starijih pripadnika milenijske generacije, koja je ranih 2000-ih odrastala na skate punk zvuku bendova poput NOFX-a, Offspringa ili Bad Religiona.

Pjevačica Zsa Zsa, koja je trebala nastupiti na ovogodišnjoj Dori s pjesmom “Probudi usne moje”, odustala je od natjecanja, obrazloživši na svom Instagramu kako su u pitanju “poveće prepreke i situacije osobne prirode koje ne bi voljela iznositi javno, a sve to u kombinaciji sa službenim rokovima”. Po pravilima Dore, priliku da nastupi umjesto nje dobila je prva rezerva, a to je široj javnosti nepoznat izvođač – Baby Lasagna – s pjesmom “Rim Tim Tagi Dim”, potvrdili su s HRT-a.

I ne bi to bilo ništa neobično da brojni komentatori na društvenim mrežama Lasagnu – koji je 2019. godine nastupio na Dori s bendom Manntra – već ne dižu u nebesa, previđajući mu visoki plasman.

Neki idu toliko daleko da ga guraju i među pobjednike Eurosonga. Okorjeli fanovi te manifestacije, koji ovih dana snimaju i “reaction” videa na ovogodišnju selekciju za Eurosong, oduševljeni su njegovim zvukom i estetikom za koje se, istinu govoreći, može tvrditi kako pomalo podsjećaju na prošlogodišnjeg dobitnika, Finca Kaariju. U svemu, ipak, Lasagna ostaje autentičan i svoj, donoseći zvuk koji – kako komentira jedan njegov fan – “nije ni rave, ni dance, ni metal niti house, ali je miks svih tih elemenata i vuče na partijanu”.

Hipnotična pjesma prepoznatljivog riffa

Uzmemo li u obzir prošlogodišnji uspjeh Kaarije, koji je pjesmom “Cha Cha Cha” – također, na prvo slušanje, nespojivim miksom rapa, elektronike, metala i pop glazbe – zaludio fanove Eurosonga, ali i stručni žiri, ne čudi hype koji je ovih dana na sebe privukao Baby Lasagna zbog kojega će, ako ništa, barem biti zanimljivije gledati ovogodišnju Doru.

Jedno je sigurno; njegova eklektična, hipnotična pjesma prepoznatljivog riffa tjera na tulum i ples, nudeći svom izvođaču priliku i za unikatan scenski nastup. Ostaje za vidjeti koliko će Baby Lasagna i tim okupljen oko njega to uspjeti iskoristiti.

Sudeći po do sad objavljenim video-spotovima ovog izvođača, koji je za sada na YouTubeu unutar dva tjedna objavio dva singla – “IG BOI” te “Don’t hate yourself, but don’t love yourself too much” – čini se da Lasagna, pravog imena Marko Purišić, itekako zna u kojemu smjeru se kreće i što od svoje nove glazbe hoće.

Nije tu od jučer

Kažemo nove, jer je Purišić – danas u svojim kasnim dvadesetim godinama – prvo dugo svirao s Manntrom, dok je s Markom Matijevićem Sekulom pokrenuo još jedan muzički projekt, Bastion. Ali, ni tu nije stao. Prošle godine u veljači dobio je priznanje i za album “Ravenblack” još jedne svoje grupe – Mono Inc. Naime, taj je album zauzeo prvo mjesto na ljestvici Offizielle Deutsche Charts. Osim Marka, glazbom se bavi i njegov brat, poznatiji kao Val Perun. I on je od 2022. godine basist benda Mono Inc.

Urnebesni hibridni aražman

Baby Lasagna – baš kao i u drugim svojim glazbenim projektima – pjeva na engleskom jeziku a lirike su mu – moramo to reći – pomalo nesuvisle. Ali, takve su bile i Kaarijine. Uostalom, na Eurosongu se ionako odavno ne traži poezija; prečesto je na tom glazbenom natjecanju bio važan samo raspašoj i opći dojam koji izvođač ili izvođačica ostavljaju među silom sličnih numera, što je prošle godine dokazao i Finac čija je pjesma itekako zaživjela te se i dalje vrti na radijskim stanicama i tulumima diljem svijeta.

Lasagna, zapravo, u pjesmi “Rim Tim Tagi Dim” pjeva o konačnom odlasku od kuće, pozdravljajući se sa svojom mamom, mačkom i dječačkom sobom u kojoj je odrastao. Pritom ga pegla anksioznost, zna da “nema povratka na staro”, kao i da želi postati “jedan od gradskih momaka” – koji su “lijepi, napredni i znaju njegov ples”. Dakle, poznata tema, ne samo Hrvatima već i mnogim Europljanima koji uslijed financijskih tegoba i ekonomske krize sve kasnije napuštaju obiteljska gnijezda.

Hey, I’m a big boy now / I’m ready to leave, ciao, mama, ciao / Hey, I’m a big boy now / I’m going away and I sold my cow / Before I leave, I must confess / I need a round of decompress / One more time for all the good times, pjeva Baby Lasagna u prvoj strofi urnebesnog aranžmana koji slušatelja vozi kroz miks žanrova i emocija, da bi kulminirao refrenom u kojemu Purišić dokazuje i svoje vokalne sposobnosti, nakon čega kreće ozbiljna “tuc-tuc-tuc” dionica iz koje nas vraća nazad u pop-punk pa zatim i metal ambijent.

Hibridno do krajnjih granica, ali Purišić je očito svjestan kako to publika danas obožava i – osvoji li Doru nekim čudom kao rezerva – već vidimo masu u parteru Malmö Arene kako divlja na njegov zvuk.

Uvjerljivo najviše pregleda na YouTubeu

Inače, otkako su izašle pjesme za ovogodišnju Doru na YouTubeu prije manje od 24 sata (pojavljuju se tek leakana izdanja, službene verzije bit će objavljene u ponedjeljak), njegova ima uvjerljivo najviše pregleda te se bliži brojci od 20.000 slušanja. Impresivno, za jednog “igrača s klupe”.

“Opsjednuta sam ovime. Ova pjesma dobila bi mojih 12 bodova iz Australije. To je kao neka meka hrvatska techno verzija Rammsteina, ili tako nešto? Ovo je nevjerojatno, molim vas, pošaljite ovu pjesmu na Eurosong”, jedan je od komentara na YouTubeu, dok u drugome piše: “Ako ovo ne pobijedi na Dori, prestat ću gledati Eurosong”.

Prikladan odgovor na naše doba

Vidjet ćemo kako će se Baby Lasagna pripremiti za nastup na Dori i što će nam na kraju isporučiti. Ali, sigurno je da je ovaj njegov hibrid Die Antwoorda, Rammsteina, Blinka 182… i house zvuka apsolutno prikladan dobu u kojemu smo se zatekli, a koje je odavno raskrstilo sa žanrovskim granicama i subkulturnim ladicama.

Pogotovo je na Eurosongu važno svidjeti se najširem sloju publike, a s pjesmom “Rim Tim Tagi Dim”, Baby Lasagna mogao bi zadovoljiti razne ukuse; kako one old-schoolera odraslih na metalu ili mlađarije koja posljednjih godina želi slušati samo trap, tako i one techno partijanera ili nešto starijih pripadnika milenijske generacije, koja je ranih 2000-ih odrastala na skate punk zvuku bendova poput NOFX-a, Offspringa ili Bad Religiona.

Ipak, prvo će morati zadovoljiti publiku Dore i njihov stručni ocjenjivački sud. Mi mu dajemo šanse.