U Francuskom institutu otvorena nova izložba genijalnog Borisa Bućana

Izložba ‘Kamera za slikanje, crtanje i kiparenje’ bit će otvorena do 10. veljače

25.05.2015., Zagreb - Boris Bucan slikar, graficar, dizajner i akademik. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
FOTO: Davor Visnjic/PIXSELL

Izložba “Kamera za slikanje, crtanje i kiparenje” Borisa Bućana, istaknutog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara i grafičkog dizajnera, otvorena je u utorak u zagrebačkom Francuskom institutu.

Bućan na izložbi predstavlja novi projekt koji isprepliće fotografiju trenutka s crtežom, skulpturom i apstraktnom slikom, a riječ je o printovima iz više ciklusa s poveznicom na Pariz.

Iz Francuskog instituta podsjetili su kako je prije 10 godina, u srpnju 2013., kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, festival “Croatie, la voici” ugostio Borisa Bućana u Francuskoj, na izložbi njegovih grafičkih radova u Lieu du Design u Parizu.

Više od 80 samostalnih izložbi

“Hrvatska je ovog siječnja ušla u schengenski prostor i eurozonu, a Boris Bućan poput kulturnog brodara između Hrvatske, Francuske i Europe, danas pokreće novi kulturni program Francuskog instituta u Hrvatskoj predstavljanjem svog novog projekta, konceptualnijeg nego ikad”, dodali su.

Jedan od nagrađivanijih hrvatskih umjetnika, akademik Boris Bućan (Zagreb, 1947.) do sada je imao više od 80 samostalnih izložbi i 200-tinjak skupnih, među kojima su Venecijanski bijenale 1984., Bijenale u Sao Paolu 1989., Trijenale u Milanu 1992.

Nevjerojatni globalni uspjesi

Njegov plakat za balet “Žar ptica” uvršten je u postav izložbe “The power of posters” u Victoria & Albert Museum u Londonu 1998., a odabran je i za naslovnicu kataloga te izložbe.

Radovi mu se nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima, galerijama i institucijama poput Cooper Hewitt Smithsonian Museum u New Yorku, Staatliches Museum für Angewandte Kunst u Münchenu, State Library of Victoria u Melbourneu, Deutsches Plakat Museum u Essenu.

Prvi je hrvatski umjetnik kojemu su se tri djela našla u stalnom postavu jednog od najvažnijih svjetskih muzeja, njujorške MoMA-e. Njegova zagrebačka izložba .