Nekad je nužno odabrati stranu

U katedrali u Beču otkrivene su čudesne freske, vjeruje se da su djela velikog njemačkog slikara Albrechta Dürera

Pretpostavlja se da je djelo naručio rimski car Maksimilijan

FOTO: Screenshot/Sky Österreich Travel/YouTube

Tijekom nedavnih restauratorskih radova na katedrali svetog Stefana, povijesnoj znamenitosti Beča koja seže u 12. stoljeće, stručnjaci su otkrili nešto nevjerojatno u dijelu crkve koji je danas suvenirnica.

Prema izjavi austrijskog Federalnog ureda za spomenike, nepoznato djelo za koje smatraju da ga je izradila radionica njemačkog renesansnog majstora Albrechta Dürera, a možda i sam umjetnik, pojavilo se ispod slojeva prljavštine, piše Smithsonian.

Stručnjak je uvjeren da je Dürer autor

Zidna slika ima oblik dvodimenzionalnog triptiha sa svetim Leopoldom, zaštitnikom Austrije, u sredini, okruženog svetom Katarinom i svetom Margaretom. Ispod njih je predella nalik podnožju oltarne slike.

Ovo su nesumnjivo slikali umjetnici iz Dürerevog kruga, navodi se u izjavi. Stručnjak za Dürera, Erwin Pokorny kaže da je siguran da je crtež izradio sam umjetnik, jer nitko od njegovih pomoćnika nije uspio dostići kvalitetu virtuoznih poteza četkom.

Priča o narudžbi rimskog cara

Ovo djelo je mogao naručiti rimski car Maksimilijan, rođen u Austriji. Biografija o Düreru iz 17. stoljeća spominje zidnu sliku koju je naredio car, ali ne postoji drugi zapis. Na to se, do sada, gledalo kao na izgubljenu legendu. Ako je Dürer slikao ovo djelo, nije ga završio iz nejasnih razloga jer se čini da je svetog Leopolda i predellu dovršio drugi umjetnik, oko 1510. godine.

Albrecht Dürer rođen je u Nuernbergu 1471. godine. Dva putovanja u Italiju utjecala su na stvaralaštvo tog renesansnog majstora. Dokumentirano je i njegovo putovanje u Nizozemsku, ali nije nigdje zabilježeno da je ikada posjetio Beč, sve do otkrića ovih freski. Na Dürera je možda imala utjecaj i bečka umjetnička scena, a vjerojatno je i on imao utjecaja na bečke majstore.

Dosad poznat samo jedan set zidnih slika

Otkriće je uzbudljivo jer se zna da je Dürer prije nacrtao tek jedan set zidnih slika. Freskama je ukrašena vijećnica u Nuernbergu, dizajnirao ih je Dürer ali su ih izveli drugi umjetnici. Svi su tragovi ovog murala izgubljeni kada je nirnberška gradaska vijećnica uništena u Drugome svjetskome ratu.

Katedrala svetog Stefana, Stephansdom pokrenula je veliki projekt konzerviranja triptiha, a istraživanja bi trebala biti objavljena u Austrian art and preservation magazine, kasnije ove godine. Pokorny kaže da za njega ne postoji dilema da je autor freske Dürer, pa nije pitanje je li čuveni umjetnik bio u Beču nego kada je bilo.