Umro je Božidar Alić

Imao je 65 godina, a preminuo je nakon teške bolesti

28.09.1992., Zagreb - Bozidar Alic, hrvatski kazalisni, televizijski i filmski glumac.
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Umro je Božidar Alić, potvrdila je za 24 sata njegova supruga. “Da, istina je. Sinoć je preminuo”, rekla je. Imao je 65 godina, a preminuo je nakon teške bolesti.

Alić je bio hrvatski televizijski, filmski i kazališni glumac. Rođen je 24. 12. 1954. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1979., a usavršavao se u Milanu.

Brojne uloge u više kazališta

Ostvario je mnogobrojne glavne uloge u više hrvatskih kazališta, a nastupao je neko vrijeme i kod redatelja R. Ciullija u Theater an der Ruhr u Mülheimu.

Važnije su mu uloge Gordogana (R. Ivšić, Kralj Gordogan), Kamova (S. Šnajder, Kamov, smrtopis), Koriolana (W. Shakespeare), Camillea Desmoulinsa (G. Büchner, Dantonova smrt). Igrao je glavne uloge u televizijskoj seriji Nepokoreni grad (Z. Tadić) i u filmu Treći ključ (1983., Z. Tadić). Autor je, redatelj i glumac monodrame Nihil Horvat (2000).

Alić je bio jedna od najkontroverznijih osoba hrvatske društvene i političke scene, posljednjih desetak godina intenzivno se posvetio javnom propagiranju desničarskih stavova. Posebno je uznemirio javnost, i pravobraniteljicu za djecu, kad je snimio i objavio snimku svog maloljetnog sina kako izgovara ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’.