Umro je Pero Kvrgić

Živio je u domu za starije

FOTO: Pixsell

U Zagrebu je, u 94. godini, preminuo legendarni Pero Kvrgić, potvrđeno je Jutarnjem. Posljednje godine života naš proslavljeni kazališni, filmski i televizijski glumac proveo je u Domu za starije osobe u Lašćinskoj.

Rođen je 4. ožujka 1927. godine u Moravicama u Gorskom kotaru, a u svojoj dugogodišnjoj karijeri glumio je u svim većim kazalištima. Tijekom karijere je ostvario preko 190 uloga, a na pozornici je proslavio i svoj 90. rođendan, glumeći u čuvenim “Stilskim vježbama” s Lelom Margitić.

Brojne nagrade

Među brojnim nagrada koje je osvojio našla se i nagrada Vladimir Nazor za životno djelo. Bivši predsjednik Stjepan Mesić odlikovao ga je Redom kneza Branimira za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske.

Kvrgić je 2007. godine dobio i svoju zvijezdu u Ulici slavnih na opatijskoj šetnici Slatini. Tijekom godine je utjelovio niz likova iz dramskih djela Marina Držića. Tu je Muna iz drame “Skup” koju je 1950. režirao Branko Gavella, zatim Pomet, Dundo Maroje, Zlatikum, Arkulin, Negromant i mnogi drugi. Glumio je i u više od 50 filmova.