Umro je Zvonko Špišić

Špišić je bio skladatelj, šansonjer, tekstopisac, aranžer i likovni umjetnik

26.01.2011., , Zagreb - Glazbenik i slikar Zvonko Spisic pozira u svom domu u Ozaljskoj 19 uoci izlaska novog CD-a.
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Umro je hrvatski skladatelj, interpretator šansone, tekstopisac, aranžer i likovni umjetnik Zvonko Špišić, objavilo je Hrvatsko društvo skladatelja.
Omiljeni Zagrepčanec i vječni dečko s Trešnjevke preminuo je u 80. godini života.

“Zadužio je Društvo na mnoge načine, od autorskog rada do uspješnih angažmana u HDS-u. Od 1979. do 1980. bio je potpredsjednik, od 1980. do 1984. predsjednik, te od 1984. do 1988. godine tajnik Hrvatskog društva skladatelja. Direktor Zagrebačkog festivala bio je 1980., 1981. i 1987. godine. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja – ali najtrajnije od svega, iza njega ostaju njegove pjesme”, objavilo je HDS na svojoj Facebook stranici.

Tužna vijest: preminuo je Zvonko Špišić, velikan naše glazbe. Zadužio je Društvo na mnoge načine, od autorskog rada do…

Gepostet von HDS – Hrvatsko društvo skladatelja / Croatian Composers' Society am Mittwoch, 17. Mai 2017

U svojoj karijeri bio je na mnogim funkcijama

Špišić se rodio 26. veljače 1937. godine u Zagrebu, a glazbom se profesionalno počeo baviti 1958. godine. Nikad nije završio glazbenu školu, a objavio je preko 320 skladbi te je za svoj rad primio šezdesetak domaćih i inozemnih nagrada i priznanja.

U svojoj karijeri bio je na mnogim funkcijama pa je tako, sedam godina u dva mandata bio i predsjednik Zajednice umjetnika Hrvatske, a direktor zagrebačkog festivala zabavne glazbe bio je 1980., 1981. i 1987. godine. Od 1972. do 1976. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru te je od 1982. do 1986. godine bio odbornik u Skupštini grada Zagreba.

Priredio je 18 samostalnih izložbi

Osim brojnih skladbi koje se povezuju s Gradom Zagrebom, Zvonko Špišić napisao je i niz mediteranskih skladbi među kojima su “Šjor Perina”, “Barbara”, “Konoba kod dva ferala”, “Barkarole, barkarole”, “Materina spara”, “Bog nek ti pozlati ruke”, “Zvona moga grada” i mnoge druge.

U suradnji s Dragom Britvićem i Vice Vukovom kao interpretatorom, napisao je skladbe “Plavi putevi”, “Na kraju ljeta”, “Zadnji trabakul”, “Zeleni se ruzmarin”, “Dobra večer uzorita”, “Adio mala”, “Zasvirat će jedna mandolina”, “Mom ćaći”, “Tri su puta zvonile gitare”, “Plima” i mnogih drugih. Također je napisao mnoga scenska djela, djela za zbor, te brojne šansone od kojih su neke “Kockar”, “Bicikl”, “Milioner” i mnoge druge.

Kao likovni umjetnik priredio je 18 samostalnih i veliki broj skupnih izložbi. Objavio je tri knjige s tekstovima svojih pjesama, od kojih mnogi spadaju u antologiju hrvatske lirike