Velázquezovo remek-djelo trebalo se prodavati na dražbi uz početnu cijenu od 35 milijuna dolara. Na Badnjak je misteriozno nestalo

Aukcijska kuća odjednom je uklonila sliku s popisa djela koja će se naći na dražbi i odbija dati izjave

LONDON, UNITED KINGDOM - DECEMBER 01, 2023: Technicians look at a painting by Diego Rodriguez de Silva y Velazquez, Portrait of Isabel de Borbon, Queen of Spain, Full-Length, valued in region of $35m which will be offered at an auction at Sotheby’s New York in February 2024 during a photocall at Sotheby's auction house in London, United Kingdom on December 01, 2023. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto) (Photo by WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Velázquezov portret kraljice Isabele, napravljen u punoj veličini, nestao je iz Španjolske početkom 1800-ih godina pod nerazjašnjenim okolnostima tijekom Napoleonove invazije. Kasnije se ponovno pojavio u Louvreu, da bi oko 200 godina kasnije slika nestala na gotovo jednak misteriozan način, piše The Times.

Aukcijska kuća Sotheby’s je krajem prošlog mjeseca objavila da će djelo, koje prikazuje Isabel de Borbón, biti na licitaciji 1. veljače u sklopu prodaje djela Starih majstora. Kao početnu cijenu aukcijska kuća navela je 35 milijuna dolara, no slika je bez objašnjenja povučena iz planiranje prodaje na Badnjak. Slika se više ne nalazi na stranicama Sotheby’sa, a aukcijska kuća ne odgovara na novinarske upite.

Najvažnije Velázquezovo djelo na aukciji u posljednjih 50 godina

Dva metara visoki portret za koji se smatra da je naslikan 1630-ih, trebao je postati najvažnije Velázquezovo djelo koje je izašlo na tržište u posljednjih pola stoljeća.

Slika je bila godinama izložena u palači Buen Retiro u Madridu, ali je odnesena u Francusku nakon što je Napoleon napao Španjolsku 1808. godine. Slika je potom 1838. godine prodana engleskom bankaru i kolekcionaru knjiga Henryju Huthu, a u posjedu njegove obitelji ostala je do 1950. godine. Prilikom najava aukcije, iz Sotheby’sa su naveli da je remek-djelo dio privatne obiteljske zbirke od 1978. godine.

Sliku uzeo prestižni muzej u SAD-u?

Velázquezova djela rijetko se prodaju na javnim dražbama. Trenutačni aukcijski rekord za jednu od njegovih slika iznosi 16,9 milijuna dolara, što je polovica početne cijene koju je Sotheby’s postavio za portret kraljice Isabele.

Prema španjolskoj novinskoj agenciji Efe, stručnjaci za umjetnost nagađali su na društvenim mrežama da je portret možda uzeo prestižni muzej umjetnosti u Sjedinjenim Državama.

Velázquez, koji je umro 1660., bio je vodeći umjetnik na dvoru španjolskog i portugalskog kralja Felipea IV., a najpoznatiji je po svom remek-djelu Las Meninas. Kraljica Isabel bila je kraljeva prva žena.