Veliki uspjeh. Serija 'Šutnja', temeljena na romanima Drage Hedla, prikazivat će se i na HBO-u

Serija u šest epizoda temelji se na romanima Drage Hedla, režirao ju je Dalibor Matanić, a nastala je u produkciji Drugog plana i HRT-a,

Televizijska kriminalistička serija ‘Šutnja’, temeljena prema trilogiji romana Drage Hedla, prikazivat će se i na platformi HBO Europe, objavila je producentska kuća Beta film. Serija prati lokalnog novinara Stribora, istražitelja Vladimira i ženu političara dok raskrinkavaju korupcijsku aferu nakon što na obali rijeke u Osijeku ispliva tijelo djevojke. Osim u Osijeku, radnja se događa i u Beogradu i Kijevu.

‘Šutnja’ ima šest epizoda koje pokrivaju tri Hedlova romana, ‘Izbornu šutnju’, ‘Ispovjednu tajnu’ i ‘Kijevsku piletinu’, a režirao ju je Dalibor Matanić. Serija je nastala u produkciji Drugog plana i HRT-a, a u koprodukciju se, uz Beta Film, Star Media i OLL.TV, uključila i velika njemačko-francuska medijska kuća ZDF/ARTE.

Ugovor s platformom HBO Europe samo je jedan od uspjeha ove hrvatsko-ukrajinske serije. U tijeku su pregovori za pokrivanje još nekih stranih tržišta, poručili su iz Beta filma.

‘Šutnja’ uvrštena i u program Berlinalea

Svjetska premijera ove kriminalističke serije održana je prošlog ljeta tijekom TV marketa NEM Dubrovnik. ‘Šutnja’ je uvrštena i među 14 televizijskih serija u programu “Berlinale Series Market Selects” na ovogodišnjem berlinskom filmskom festivalu. Riječ je o programu koji je dio Europskog filmskog sajma i posvećen je ponudi televizijskih serija.

Autor scenarija je Marjan Alčevski, a u seriji glume Goran Bogdan, Darko Milas i ukrajinska glumica Ksenija Mišina.

Hedlovi romani na kojima se temelji serija inspirirani su stvarnim događajem, koji govori o seksualnom iskorištavanja maloljetnica iz Doma za odgoj djece i mladeži, u čemu su sudjelovale i osobe iz politike i biznisa. Scenarist Alčevski tu je priču nadogradio, uplevši u nju i trgovinu bijelim robljem. Inače, roman ‘Izborna šutnja’, koji je dio trilogije, uvršten je među 33 najbolja europska krimića u 2018. godini.