ZKM na scenu vraća 'Mladež bez Boga': Pet godina od premijere, a predstava nikad aktualnija

'Mladež bez Boga' na sceni je ZKM-a ponovo od 26. do 28. siječnja te tijekom veljače i ožujka

FOTO: Marko Ercegović/ZKM

Zagrebačko kazalište mladih obnavlja “Mladež bez Boga”, predstavu Boruta Šeparovića i to pet godina nakon premijere u veljači 2019. godine, a moći ćemo je gledati od 26. do 28. siječnja te tijekom veljače i ožujka.

“Obnova ove predstave dolazi u vrijeme kada su se mnoge od tendencija i problema koje predstava istražuje dodatno produbile u stvarnom svijetu. Ova suvremena post-dramska interpretacija romana Ödöna von Horvátha, koja je također inspirirana djelima Franca Bifa Berardija, odražava današnju Europu suočenu s nihilizmom, socijalnim darvinizmom, bijelim kršćanskim identitetom i ekstremnom digitalnom generacijom”, stoji u najavi.

Sandra Simunovic/PIXSELL

Riječ je o autorskom projektu Šeparovića, osnivača Montažstroja, koji je u “Mladeži bez Boga” stvorio potresnu sliku mladosti izgubljene u tehnologiji i društvenom sistemu koji ne nudi nikakve odgovore, već svojom usredotočenošću na potpuno lažne vrijednosti u mladima budi otpor koji vodi u pokolj. Predstava nastala u koprodukciji ZKM-a i Montažstroja vraća se na repertoar kao i dalje nevjerojatno aktualna, društveno angažirana, provokativna pa i brutalna.

Aktualnija više nego ikad

“Predstava je od premijere naišla na odličan prijem publike i kritike. Izrazito izvedbeno zahtjevan komad, u promatraču nužno budi istinsku jezu nad mišlju da negdje u nekoj školi neki mladi čovjek pomišlja na masovni pokolj. U Šeparovićevoj režiji predstava preispituje raspad humanističke ideje zajednice, opsesiju samopromocijom i novom radikalizacijom, tematizira pitanja odgoja, obrazovanja i društvenog utjecaja fašizma na mlade, pružajući snažnu kontekstualnu važnost u trenutnom društvenom i političkom kontekstu”, kazuju iz ZKM-a.

Zeljko Hladika/PIXSELL

Uoči ponovnog postavljanja na scenu, redatelj Boris Šeparović smatra da “Mladež bez Boga” više nego ikad odražava stvarnost u kojoj živimo, služeći kao snažna kritika društvenih trendova i izazova s kojima se suočava suvremena mladež.

“Omogućuje publici da preispita svoje stavove i razumije dublje uzroke radikalizacije i nasilja u društvu. Digitalizacija i društvene mreže doprinijele su povećanju osjećaja otuđenosti i izolacije među mladima, često rezultirajući mentalnim oboljenjima kao što su depresija i anksioznost. Ovo odražava ključne teme predstave ‘Mladež bez Boga’, one o usamljenosti i otuđenju mladeži u modernom društvu, što reflektira pesimističnu stvarnost, potaknutu globalnim događajima i osobnim tragedijama”, tumači redatelj.

Mučna statistika pokolja

Pet godina otkako je predstava prvi put zaigrala, društvena se situacija nije promijenila najbolje već dapače, smatra Šeparović, sva recentna događanja pokazuju kako koračamo u pogrešnom smjeru – od pandemije COVID-a19, porasta vršnjačkog nasilja i depresije, lošeg utjecaja interneta, izbjegličke krize i rasta nacionalizma, radikalizma i političke polarizacije pa do mučne statistike brutalnih pokolja koji su stigli u naše susjedstvo.

“Mladež bez Boga” tako nastavlja biti relevantna u svjetlu političkih i društvenih promjena u Europi, koje potiču radikalizaciju i manipulaciju u društvu. “Obnova predstave dolazi u trenutku kada su se u svijetu dogodili mnogi slični incidenti. Uočljiv je obrazac gdje su mladi počinitelji izvodili teške napade, često u obrazovnim ustanovama, a neki su bili inspirirani ranijim tragičnim događajima ili pokretima na internetu”, javlja ZKM.

“Svi ovi događaji odražavaju ključne teme predstave, kao što su nasilje, radikalizacija mladih, utjecaj medija i digitalne kulture, te posljedice obrazovnog i socijalnog okruženja. Predstava koristi dekonstrukciju i dokumentaristički pristup kako bi istražila pitanja vezana za obrazovanje, tehnologiju i fašizam u neoliberalnom društvu, te postavlja ključno pitanje koje se tiče svih nas: Što da se radi kada se čini da se ništa ne može učiniti?”, zaključuje redatelj Borut Šeparović.

U predstavi igraju Rakan Rushaidat, Lucija Dujmović, Nikolina Prkačin, Ugo Korani, Ivan Pašalić, Bernard Tomić, Toma Medvešek/Boris Barukčić.