FOTO: Vjekoslav Skledar

Pripremili smo malo drugačiji blagdanski stol. Imamo jelovnik od tri jela, ne znamo koje nam je draže

Servirali smo zapečenu juhu, ribu u voću i baršunastu tortu

Pripremili smo malo drugačiji blagdanski stol. Imamo jelovnik od tri jela, ne znamo koje nam je draže

Servirali smo zapečenu juhu, ribu u voću i baršunastu tortu

FOTO: Vjekoslav Skledar

Bistra juha ili juha od bakalara, purica s mlincima ili brudet od sipe te prhki kolačići ili medenjaci, prvo je što nam padne na pamet kada spomenemo tradicijska božićna jela. Njihovi recepti ponosno se prenose s generacije na generaciju, a bez njih blagdanska trpeza, smatraju mnogi, nije potpuna. Međutim, iako poštujemo tradiciju, ovih smo se blagdana odlučili ipak odmaknuti od nje te isprobati neka malo drugačija jela.

Pripremili smo jelovnik s tri slijeda, idealan za svečani blagdanski ručak ili večeru, posebice za one koji su privrženi kušanju nekih novih gastronomskih delicija. Započeli smo s toplim predjelom – zapečenom juhom od palente s dodatkom sira odležanog u vinu i tartufima.

Za glavno jelo okušali smo se u pripremi ribe u kombinaciji sa sokom od citrusa i komorača te sve zaokružili ukusnim desertom koji je već oduševio mnoge. Riječ je o popularnoj crvenoj baršunastoj torti, poznatijoj po nazivu ‘Red Velvet Cake’. Sve potrebne namirnice nabavili smo u Kauflandu, a u nastavku vam donosimo detaljne recepte, popis sastojaka i način pripreme.

Vjekoslav Skledar

Zapečena juha od palente sa sirom odležanim u vinu i tartufima

Sastojci:

    • 250 g instant palente
    • 2 krumpira srednje veličine
    • 1 glavica luka
    • 2 stabljike celera
    • 0,5 l pilećeg ili povrtnog temeljca
    • 100 g Kaufland ribanog sira odležanog u teranu
    • 200 ml vrhnja za kuhanje
    • sol, papar i kajenski papar po želji
    • Kaufland maslinovo ulje
    • žlica maslaca
    • tartufata ili mljeveni tartufi

Priprema:

Povrće oprati i očistiti te narezati na manje komadiće. Na maslinovom ulju prodinstati luk i celer, kad omekane dodati im narezani krumpir te sve podliti temeljcem. Kad provrije smanjiti temperaturu i pustiti da se povrće kuha, a potom dodati palentu i žlicu maslaca. Miješati cijelo vrijeme dok se palenta ne zgusne. Maknuti s vatre, dodati naribani sir, začine i vrhnje za kuhanje. Juhu izliti u manje posude prilagođene za pećnicu i naribati još sira na vrh. Zapeći i na kraju dodati žličicu tartufate ili naribane tartufe.

Vjekoslav Skledar

Pečena riba u soku od citrusnog voća s mirisnim komoračem

Sastojci za 4 osobe:

    • 1,5 kg svježe ribe: trlje, brancin, orada, oslić ili file bakalara i lososa
    • 1 veći svežanj svježeg ružmarina
    • 1 svežanj peršina
    • 1 glavica češnjaka
    • 60 ml Kaufland maslinovog ulja
    • 1 limun
    • 1 limeta
    • 1 grejp
    • tri ili četiri komorača
    • začini po izboru: svježe mljevena ili krupna sol, papar i mediteranski začini
    • masline

Prijedlog priloga:

    • pire od plavog krumpira
    • kuhana crna beluga leća
    • pečeno šareno povrće

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Očistiti ribu te ju začiniti začinima po želji, od kojih preporučujemo sol, papar, usitnjeni peršin i mediteranske začine. Svemu tome dodati i svežanj ružmarina. Zatim očistiti i narezati komorač na ploške i staviti ga na pleh za pečenje obložen s papirom za pečenje te ga u pećnicu staviti prije ribe. Kad komorač omekani, izvaditi ga iz pećnice te po njemu poslagati ribu, sve dobro zaliti mješavinom soka od limuna i limete. Naposlijetku obilno preliti maslinovim uljem, sjeckanim maslinama i češnjakom. Ribu peći dvadesetak minuta ili više, ovisno o vrsti ribe, sve dok se lagano ne zapeče. Izvaditi iz pećnice i servirati uz priloge i salatu po želji.

Vjekoslav Skledar

Baršunasta crvena torta

Sastojci za kore:

    • 360 g brašna za kolače
    • 1 čajna žličica sode bikarbone
    • 2 jušne žlice rastopljene Kaufland čokolade tamni fondue
    • pola čajne žlice soli
    • 115 g maslaca
    • 300 g šećera
    • 240 ml biljnog ulja
    • 4 velika jaja
    • 1 jušna žlica ekstrakta vanilije
    • 1 jušna žlica alkoholnog octa
    • 2 ili 3 žlice crvene boje za kolače
    • 240 ml mlaćenice

Priprema:

U veliku zdjelu pomiješati brašno, sol i sodu bikarbonu. Sjediniti sastojke i staviti sa strane. Miksati maslac koji je odstajao sat vremena na sobnoj temperaturi i šećer. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke, ulje i ocat dodati u smjesu margarina i šećera te dobro miksati najvećom brzinom dok se sastojci ne sjedine. Otopljenu čokoladu Kaufland fondue dodati u smjesu te kratko promiješati. Malo po malo dodavati suhe sastojke, to jest smjesu brašna. Dodati crvenu boju i mlaćenicu. Sve promiješati. Na kraju ručno umiješati blagim pokretima šlag od bjelanjaka koji ste miksali sa strane barem tri minute. Smjesu podijeliti u dva srednja kalupa ili tri manja te peći na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici, otprilike 40 minuta, ovisno o količini smjese u kalupima.

Sastojci za kremu:

    • 450 g krem sira
    • 170 g maslaca
    • 450 g šećera u prahu
    • 1 vanilin šećer
    • sok jednog iscijeđenog limuna po želji

Priprema:

U veliku zdjelu staviti maslac i krem sir te miksati srednjom brzinom. U to dodati šećer, vanilin šećer i limunov sok ako želite te sve zajedno miksati minimalno tri minute najvećom brzinom, sve dok smjesa ne postane kremasta. Na ohlađene kore namazati kremu i ukrasiti po želji.

Vjekoslav Skledar

Fotografija: Vjekoslav Skledar

Food styling: Barbara Jazvić i Ana Galić (Studio ONNE)

Veliko hvala trgovinama Zara home, Oko stola i Lesnina na ustupljenim proizvodima za snimanje.


Sadržaj nastao u suradnji s Kauflandom.