Dva uskršnja stola za nezaboravne blagdane: Jedan slani, drugi slatki, oba senzacionalna

Pripremili smo tri jela idealna za malo drugačiji doručak i dva primamljiva deserta

Gastro editorijal

Dva uskršnja stola za nezaboravne blagdane: Jedan slani, drugi slatki, oba senzacionalna

Pripremili smo tri jela idealna za malo drugačiji doručak i dva primamljiva deserta

Tradicija u pripremi delicija za posebne blagdane oduvijek se prenosi s koljena na koljeno, pa je tako isto i kada je u pitanju uskršnje jutro. U mnogim je obiteljima nezamislivo provesti ovaj blagdan bez domaće ukrašenih jaja, kuhane šunke ili pince, no moderna kuhinja i utjecaj svjetske gastronomije potaknuli su nas da ovog Uskrsa isprobamo nešto novo.

Stoga smo pripremili tri jela idealna za malo drugačiji uskršnji doručak i dva deserta koja će zanimljivim okusima zasigurno obogatiti ovogodišnju blagdansku trpezu. Nabavku potrebnih namirnica obavili smo u Eurospin dućanima, a u nastavku vam donosimo pet detaljnih recepata. Definitivno ih vrijedi isprobati.


Slani uskršnji stol

Vjekoslav Skledar

Na slanom uskršnjem stolu pripremili smo neodoljiva i jednostavna tri jela koja morate isprobati ovog vikenda. Jaja na oblaku oduševit će i najmlađe za stolom, bagel vas možda inspirira da njime zamijenite uobičajene usputne sendviče, a slano slatka punjena jaja odlična su alternativa za jaja koja su preostala nakon jutarnjeg tucanja nadolazeće nedjelje. Uživajte u najslasnijem doručku godine.

Jaja na oblaku

Jaja na oblaku Vjekoslav Skledar

Sastojci za četiri osobe:

Priprema:

Iz svježih jaja odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke staviti u suhu staklenu ili metalnu posudu te ih ručno ili uz pomoć miksera izraditi u čvrsti snijeg. U posudu za pečenje staviti papir za pečenje te snijeg od bjelanjaka podijeliti na osam malih hrpica nalik na oblake. U svakoj hrpici oblikovati rupu u sredini. Bjelanjke staviti peći u pećnicu, oko 15 minuta na 180 °C stupnjeva. Potom isključiti pećnicu te svakom bjelanjku dodati jedan žumanjak u prethodno oblikovanu rupu u sredini. Jaja ostaviti u još zagrijanoj pećnici nekoliko minuta da se žumanjak zapeče. Prije serviranja jaja posoliti te ih tople servirati uz kruh.

 

Bagel sa sirom i grčkim jogurtom

Bagel sa sirom i grčkim jogurtom

Sastojci za osam bagela:

  • 400 g brašna
  • 400 g grčkog jogurta
  • 100 g Land sira iz salamure
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 svježe jaje za premazivanje
  • sezam
  • začini za posipanje – origano, krupna sol ili aglio & peperoncino
  • kuhana ili suha šunka

Priprema:

Sir iz salamure izmikasti štapnim mikserom ili usitniti nožem. U zdjeli sjediniti sir i sve ostale sastojke i miješati, odnosno mijesiti dok se ne dobije kompaktna smjesa. Na podlogu posuti brašno i staviti tijesto te ga podijeliti na osam jednakih komada. Svaki komad oblikovati u kugle, probušiti rupu u sredini i razvući u obliku bagela. Tijesto staviti u posudu za pečenje s papirom za pečenje, premazati ga jajetom te posuti sezamom, origanom, aglio & peperoncinom ili krupnom soli. Bagele peći oko 30 minuta na 200 °C stupnjeva. Ispečene bagele možete poslužiti uz kuhanu ili suhu šunku i kuhana jaja.

 

Povrtno-voćna punjena jaja

Povrtno-voćna punjena jaja

Sastojci:

Priprema:

Jaja kuhati u kipućoj vodi od 12 do 15 minuta. Očistiti ljusku, svako jaje prerezati na pola i maknuti žumanjak. Sa strane skuhati povrće za francusku salatu prema uputstvima na vrećici. Procijediti povrće i dodati mu sitno nasjeckane kisele krastavce i usitnjene komadiće zelene jabuke. U zasebnoj posudi štapnim mikserom izmiksati pola avokada i 10 žlica majoneze. Po želji dodati i sitno nasjeckane žumanjke. U povrtno-voćni miks dodati smjesu od avokada i majoneze, po ukusu dodati sol i papar te dobro promiješati. Dobivenom smjesom puniti kuhane bjelanjke te jaja ukrasiti mladim lukom i majonezom.


Slatki uskršnji stol

Slatki uskršnji stol

Možda ste baš vi među onima koji su proteklih četrdeset dana zaobilazili kolače i slatkiše pa će vas ovaj stol tim više razveseliti. Osmislili smo dva kolača koja su čisti klasici, a izgledaju van planete. Uobičajeni sastojci, jednostavna priprema, a garantirano iznenađenje svakog tko ih vidi pa kuša. Sve sastojke možete pronaći u svom obližnjem Eurospinu, a recepte pronaći niže.

Crna čokoladna torta

Crna čokoladna torta

Sastojci za dvije kore:

  • 450 g glatkog namjenskog brašna za domaće kolače
  • 130 g tamnog i nezaslađenog kakaa za kolače
  • 3 žlice sode bikarbone
  • 450 g šećera
  • 1,5 čajne žličice soli
  • 4 velika jaja
  • 600 ml mlaćenice
  • 250 g otopljenog Land bavarskog maslaca
  • 2 žlice espresso kave razmućene u 2 dcl kipuće vode ili 2 žlice instant kave razmućene u 3 dcl kipuće vode

Sastojci za kremu:

Sastojci za ukrašavanje:

Priprema:

U posudi sjediniti brašno, šećer, sodu bikarbonu i kakao te dobro promiješati sve sastojke. Dodati mlaćenicu, ekstrakt vanilije i topljeni maslac te sve umutiti mikserom na srednjoj brzini dok smjesa ne postane jednolična. U smjesu dodati otopinu kave i vode te sastojke sjediniti ručno mješajući. Smjesu podijeliti u dva nauljena kalupa i peći oko 35 minuta na 180 °C stupnjeva. Za fil od vanilije miksati sve sastojke desetak minuta ili dok se ne sjedine, a krema postane jednolična. Na kraju joj dodati nekoliko kapljica tekuće boje za kolače po želji. Tortu ukrasiti čokoladnim jajima i ostalim dodacima po izboru.

Limun-palenta kolač s preljevom

Limun-palenta kolač s preljevom

Sastojci:

  • 200 g Land bavarskog maslaca
  • 200 g šećera
  • 120 g mljevenih badema
  • 120 g mljevenih prženih lješnjaka
  • 100 g fino mljevene palente
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • korica od dva nešpricana limuna
  • 3 velika jaja

Sastojci za sirup:

Sastojci za premaz od sira:

  • 400 g namaza od sira
  • 150 g Diamant šećera u prahu
  • 100 g Land bavarskog maslaca

Priprema:

Mikserom umutiti šećer i maslac dok se ne sjedine. U drugoj posudi pomiješati mljevene orašaste plodove, palentu i prašak za pecivo. Smjesu suhih sastojaka malo po malo dodavati u smjesu maslaca i šećera. Svemu tome dodavati jedno po jedno jaje i koricu limuna. Smjesu izliti u prethodno nauljen kalup i peći na 160 °C oko 40 minuta. Dok se kolač peče, sa strane pripremiti sirup, zagrijavanjem soka od limuna i šećera u prahu. Dobiveni sirup preliti preko toplog, ispečenog kolača. Za premaz od sira desetak minuta miksati sve sastojke te ih nanijeti na dobro ohlađeni kolač. Ukrasiti voćem po želji.


Svi sastojci čekaju vas u Eurospinu

Sve sastojke za ova uskršnja jela možete pronaći u Eurospin dućanima, a u našoj listalici izdvojili smo svih 17 proizvoda po akcijskim cijenama koji će vaš stol ovog vikenda učiniti najbogatijim u susjedstvu. Od čokoladica i slastica koji su super poklon za vaše najbliže do namirnica koje su neopohodne za pripremu ovogodišnje blagdanske trpeze i gastronomski nezaboravnog Uskrsa.

Fotografija: Vjekoslav Skledar
Food styling: Ana Galić i Barbara Jazvić (Studio ONNE)


Sadržaj nastao u suradnji s Eurospinom.