Naša dijetetičarka osmislila je jela za osobe s dijabetesom: imamo ideje za doručak, ručak i večeru. Tu su i top slastice

U jelima može uživati cijela obitelj, poručuje Olja Martinić

FOTO: TMG Creative/Shutterstock/Unsplash

Iz godine u godinu broj oboljelih strelovito raste do te mjere da šećerna bolest poprima razmjere epidemije. Samo u Hrvatskoj je registrirano 388.213 osoba s dijagnozom šećerne bolesti, a s obzirom na to da istraživanja pokazuju da tek 60 posto oboljelih ima postavljenu dijagnozu, procjenjuje se da čak oko pola milijuna ljudi u Hrvatskoj ima dijabetes. Budući da od ukupnog broja oboljelih oko 90 posto ima dijabetes tipa 2, može se reći da je šećerna bolest posljedica modernog načina života, uz koji ruku pod ruku dolaze i nezdrava prehrana, pretilost i tjelesna neaktivnost.

S obzirom na to da prehrana ima ključnu ulogu u prevenciji, ali i u uspješnoj kontroli šećerne bolesti, u nastavku teksta donosimo ideje za fantastična jela koje je osmislila dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić. Ovi su recepti objavljeni u priručniku Najbolje od dijetetike koji je nastao u suradnji s Koordinacijom hrvatske obiteljske medicine. Pripremaju se brzo, a u njima se uživa polako. A kada govorimo o prehrani osoba sa šećernom bolešću, upravo je to najveći izazov.

Zdravo i fino

Nutritivne tvari hrane koju jedemo suptilnim mehanizmima odlaze u stanicu, no ponekad ti mehanizmi zakažu. Na primjer, kada šećer koji je dospio u krv ne može ući u stanicu ili ulazi samo djelomično, razvija se šećerna bolest, kazala je Martinić.

Osobe s dijagnozom šećerne bolesti stoga moraju prilagoditi prehranu. Pritom je iznimno važno voditi računa o količini hrane koju unose, o hranjivim sastojcima i načinu pripreme hrane.

Pridržavajući se načela prehrane, osobama sa šećernom bolešću najveći je izazov pripremiti obrok koji će zadovoljiti njihove zdravstvene potrebe i u kojem će istovremeno uživati. “Kad pustite mašti na volju otvara se bezbroj mogućnosti kako se fino hraniti, a da pri tom razinu šećera u krvi držimo pod kontrolom”, poručila je nutricionistica.


Ideje za doručak

recepti za dijabetičare omlet
Unsplash

Rajski omlet I

Sastojci:

  • 100 g mrkve
  • 100 g paprike
  • luk, češnjak
  • 1 jaje
  • kriška kruha od integralnog raženog brašna

Priprema: Povrće isjeckati na štapiće dužine četiri do pet cm. Popržiti na tavi bez masnoće uz stalno miješanje. Umutiti jaje i dodati na povrće pa ispeći. Dodati sol i druge začine prema želji.


Rajski omlet II

Sastojci:

  • 100 g mrkve
  • 100 g paprike
  • luk, češnjak, peršinov list
  • 1 tvrdo kuhano jaje
  • kriška kruha od integralnog raženog brašna

Priprema: Zapeći papriku, u posudu dodati ribanu mrkvu, kuhano jaje na kriške te sitno sjeckani luk i peršin. Začiniti s malo ulja i posoliti prema želji.


Aromatični namaz I

Sastojci:

  • 100 g posnog sira
  • 50 g jogurta
  • rotkvice
  • 1 mladi luk, koromač
  • 1 pecivo za dijabetičare

Priprema: Sir, jogurt, luk i koromač miksati štapnim mikserom. Dodati ribanu crvenu rotkvicu i prema želji sol i bijeli papar. Nadjev složiti u pecivo.


Aromatični namaz II

Sastojci:

  • 100 g posnog sira
  • 50 g jogurta
  • rotkvice
  • 1 mladi luk, koromač
  • 50 g raženih pahuljica

Priprema: Štapnim mikserom spojiti sir, jogurt i luk te dodati pahuljice. Napraviti kompaktnu smjesu sa začinima prema želji. Na dijetal tavi ispeći smjesu kao američke palačinke. Na svaki zapečeni komad dodati nasjeckani koromač i sjeckanu rotkvicu.


Sočni doručak I

Sastojci:

  • 100 g mladog krastavca
  • 50 g ribane jabuke
  • 50 g ribljeg mesa (plava riba)
  • prstohvat cimeta
  • pecivo od raženog brašna

Priprema: Nasjeckati krastavce, dodati ribanu jabuku i sitne komade ribe (može i iz konzerve) te istim nadjenuti pecivo.


Ideje za ručak

Zapečena riba na zelenom rižotu

Sastojci:

  • 100 g ribljeg filea
  • 25 g integralne riže
  • 200 g špinata
  • 60 g matovilca

Priprema: Špinat očistiti i blanširati u 500 ml vode. Ocijediti špinat, a u vodi u kojoj je blanširan kuhati rižu od cjelovitog zrna. Dok se riža kuha, na dijetal tavi zapeći riblji odrezak začinjen mješavinom mediteranskih začina. Ocijeđen i nasjeckan špinat staviti u ugrijanu posudu te spojiti s kuhanom rižom uz nježno miješanje i dolijevanje vode u kojoj je kuhana riža i blanširan špinat. Začiniti prema želji. Na servirani rižot nasjeckati matovilac, a na vrh složiti pečeni riblji file. Začiniti prema želji i dodati ulje.


Riblji file na zelenoj riži

Sastojci:

  • 100 g ribljeg filea
  • 25 g integralne riže
  • 200 g špinata
  • 60 g matovilca

Priprema: Zapeći riblji file. Blanširati špinat i u njega dodati zapečeni riblji file usitnjen na kockice. Poslužiti uz kuhanu integralnu rižu.


Vrtna juha I

Sastojci:

  • 15 g mahuna
  • 10 g mrkve
  • 5 g korijena celera
  • 10 g peršina
  • 10 g luka
  • 5 g bijelog luka, sol, papar
  • bučino ili maslinovo ulje

Priprema: Nasjeckano povrće popržiti na tavi, dodati četiri dcl vode i začiniti prema želji. Kada je povrće kuhano dodati manju čajnu žlicu ulja i posuti sjeckanim peršinom.


recepti za dijabetičare juha od kokoši
Shutterstock

Juha od koke I

Sastojci:

  • 100 g kokošjeg mesa (krilca i neotkoštena prsa)
  • 10 g mrkve
  • 10 g peršina
  • 10 g paprike babure
  • 10 g žutih mahuna
  • bijeli luk, sol, papar
  • list kelja

Priprema: Kuhati meso s koščicama i povrćem. Povrće propasirati, a od dijelova piletine odvojiti kuhano meso i vratiti u juhu. Začiniti prema
želji.


Paprika nadjevena povrćem

Sastojci:

  • 1 paprika
  • 1 krumpir
  • list kelja
  • 15 g ribanog sira
  • sol, papar i luk

Priprema: Papriku napuniti nadjevom od krumpira i kelja. Peći u pećnici. Poslužiti uz zdjelicu zelene salate.


Svinjski odrezak s povrćem i pireom od batata

Sastojci:

  • 120 g svinjskog buta
  • 80 g batata
  • malo mlijeka
  • žlica maslaca
  • začini prema želji
  • 100 g radiča

Priprema: Odrezak začiniti začinima pa peći na dijetal tavi uz podlijevanje povrtnim temeljcem. Skuhati batat u slanoj vodi, ocijediti ga, dodati maslac i mlijeko i napraviti pire. Poslužiti meso, pire i radič začinjen limunovim sokom.


Varivo od mahuna i teletine s pireom od rajčice II

Sastojci:

  • 80 g teletine
  • 50 g luka
  • bijeli luk, peršin, selen
  • 50 g mrkve
  • 30 g pirea od rajčica
  • 200 g mahuna
  • 1 krumpir

Priprema: Skuhati mahune i krumpir, procijediti i začiniti s bijelim lukom, soli i paprom te zaliti maslinovim uljem. Teleći odrezak zapeći s obje strane. Korjenasto povrće popržiti, podliti temeljcem za juhu te kada je kuhano štapnim mikserom usitniti u umak. Poslužiti mahune s odreskom u umaku.


Ideje za večeru

Lignje s kus-kusom i aromatiziranim bosiljkom

Sastojci;

  • 200 g lignji
  • 100 g kus-kusa
  • bijeli luk, peršin, bosiljak
  • 1 žlica crnog vina
  • 200 g ribanog kupusa

Priprema I: Lignje očistiti i peći na tavi uz malo maslinova ulja. Kada su dovoljno pečene položiti na tanjur, a na tavu u kojoj su pečene dodati vino. Kada prokuha, dodati kus-kus, malo mlake vode i lagano pirjati. Poslužiti lignje, kus-kus i salatu od ribanog kupusa.

Priprema II: Kus-kus preliti vrućom vodom, dodati začine i sjeckane krakove liganja. Očišćenu lignju nadjenuti smjesom kus-kusa sa začinima i lignjinim usitnjenim kracima. Peći u pećnici. Ribani kupus lagano propirjati s mješavinom dalmatinskih začina. Poslužiti pečenu nadjevenu lignju s pirjanim zelenim kupusom.


waldorfska salata za osobe s dijabetesom
Shutterstock

Waldorfska salata

Sastojci:

  • 150 g jabuke
  • 50 g batata
  • 100 g celera
  • 150 g jogurta
  • 1 žlica oraha
  • 1 žlica majoneze
  • ulje, sol, papar, sok od limuna
  • 1 pecivo za dijabetičare

Priprema: Naribati jabuku i celer, a kuhani batat narezati na kockice. Preliti s prethodno pripremljenim nadjevom od jogurta s majonezom u koji smo dodali orahe.


Večernja salata

Sastojci:

  • 100 g rajčice
  • 100 g krastavaca
  • 100 g zelene paprike
  • 50 g mladog luka
  • šaka mladog špinata
  • 70 g niskomasnog feta sira
  • 70 g smeđeg kuhanog graha
  • ulje, ocat, sol, bosiljak

Priprema: Povrće nasjeckati, dodati sir i začiniti prema želji.


Gril riba i zelena salata s divljom rižom

Sastojci:

  • 150 g ribe
  • 250 g zelene salate
  • 80 g divlje riže
  • sok od limuna, ulje, sol

Priprema: Ribu peći na žaru te poslužiti sa zelenom salatom i kuhanom divljom rižom.


Palačinke sa špinatom i šunkom

Sastojci:

  • 200 g špinata
  • 50 g šunke
  • 50 g sira
  • 1 jaje
  • sol, papar, začin prema želji

Priprema: Kuhani špinat spojiti sa šunkom i sirom i sve povezati jajetom. Nadjev nanijeti na palačinku od durum brašna koja se zatim zapeče u pećnici.


Fantastične slastice

Čokoladni mousse

Sastojci;

  • 225 g mlijeka
  • 80 g fruktoze
  • 8 g lista želatine
  • 210 g čokolade sa stevijom Callebaut
  • 500 g mliječnog vrhnja

Priprema: Mlijeko, fruktozu, želatinu i čokoladu skuhati pa dodati u ugrijano mliječno vrhnje.


Keksi

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 80 g eritritola*
  • 2 vanilin šećera
  • 1 jaje
  • marmelada za osobe s dijabetesom

Priprema: Zamijesiti prhko tijesto od ovih namirnica te ga ostaviti u hladnjaku oko dva sata. Oblikovati po želji keksiće te ih spojiti marmeladom. * Eritritol (erythritol) je prirodni šećer u kristalnoj formi koji nema kalorija, a glikemijski indeks mu je samo tri.


Tart od jabuke

Sastojci za tijesto:

  • 2 jaja
  • 150 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • 150 eritritola
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 do 350 g dinkel brašna

Sastojci za punjenje:

  • 1,5 kg jabuka
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mljevenih oraha
  • cimet
  • limunova korica

Priprema nadjeva: Jabuke naribati i dodati ostatak namirnica.

Priprema: Zamijesiti prhko tijesto od ovih sastojaka i staviti ga da odleži u hladnjaku. Razvući ga i položiti u kalup za tart te na njega dodati nadjev i na kraju prekriti trakicama od prhkog tijesta. Peći oko 40 minuta na oko 180 stupnjeva.


torta za dijabetičare
Alen Rad/Unsplash

Kakao torta (bez glutena)

Sastojci za biskvit:

  • 90 g maslaca sobne temperature
  • 45 g eritritola
  • 4 žumanjka
  • 90 g tamne čokolade
  • 125 g mljevenih lješnjaka
  • 6 g praška za pecivo
  • 4 bjelanjka
  • 45 g šećera

Priprema: Pjenasto umutiti maslac, eritritol i žumanjke te dodati rastopljenu čokoladu. Pjenasto umutiti bjelanjke i šećer pa snijeg te mljevene lješnjake i prašak za pecivo dodati u smjesu od žumanjaka. Peći 25 minuta na 170 stupnjeva.

Sastojci za ganache:

  • 200 g mliječnog vrhnja
  • 400 g mliječne čokolade

Priprema: U zagrijano mliječno vrhnje dodati čokoladu. Kada se dovoljno prohladi premazati preko biskvita.

Sastojci za kremu:

  • 400 g mliječnog vrhnja
  • 20 g želatine
  • 400 g mliječne čokolade
  • 60 g mljevenih lješnjaka

Priprema: Mliječno vrhnje i želatinu umutiti, čokoladu otopiti i zatim sve lagano promiješati. Na kraju dodati mljevene lješnjake. Biskvit premazan ganacheom (oko polovice smjese) preliti s kremom, zalediti i preliti do kraja ganachom.