Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Istraživanje tvrdi da bi osobe alergične na hranu mogle imati manji rizik od zaraze covidom

Nije poznato zašto su alergije na hranu povezane s manjim rizikom od covida

Illustration of a coronavirus under a microscope.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Studija, objavljena u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology, pokazala je da alergija na hranu smanjuje rizik zaraze covidom. “Općenito kada proučavate kako složene bolesti i infekcije djeluju, uvijek postoje neki dijelovi populacije koji su manje ili više osjetljivi”, pojasnio je za Health glavni autor studije Max Seibold, znanstvenik s National Jewish Health. Studija je utvrdila i da osobe s astmom, za koje se na početku pandemije smatralo da imaju povećan rizik nemaju veću vjerojatnost da će se zaraziti virusom.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se objasnili nalazi, dr. Seibold je rekao da oni mogu pružiti određenu utjehu populaciji koja prije nije bila sigurna u razinu rizika. Praćenjem 4000 ljudi, pokazalo se da osobe s alergijama na hranu imaju 50 posto manji rizik infekcije koronavirusom. Astma, ekcem i alergijski rinitis nisu povezani sa smanjenim rizikom zaraze covidom.

Poveznica za sada nije jasna

Nije poznato zašto su alergije na hranu povezane s manjim rizikom od covida. Znanstvenici su ispitivali ideju da je možda manje vjerojatno da će ljudi s alergijama jesti van kuće što smanjuje njihovu izloženost u zajednici. Ali ta je teorija postala manje vjerojatna nakon što je otkriveno da kućanstva s alergijama na hranu imaju tek nešto nižu razinu izloženosti od ostalih kućanstava.

Dr. Seibold je rekao da bi to moglo imati veze s ACE2 receptorima, proteinima koji se nalaze na površini nekih stanica koje osiguravaju ulaz virusu. Napomenuo je da je određena vrsta upale, upala tipa 2, česta kod ljudi s alergijskim bolestima, te smanjuje razinu ACE2 u dišnim putovima, što u konačnici smanjuje rizik infekcije.

Alergični ipak ne trebaju biti bezbrižni

Ovo otkriće ne znači da osobe s alergijama na hranu mogu biti bezbrižne oko mogućnosti infekcije koronavirusom jer sigurno nisu u potpunosti zaštićene. Istraživanje se odvijalo između 2020. i 2021. godine prije raširenijeg cijepljenja, pa nije poznato koliko je važeće danas, pogotovo jer se ubrzano šire omikronove varijante, napominje Health.

Dr. Seibold je upozorio na pretjerano tumačenje rezultata studije i kaže da ne bi nikome preporučio da mijenjaju mjere zaštite na temelju alergije na hranu.