Nova saznanja: redovita konzumacija crvenog mesa povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2

Rizik raste već s dva obroka crvenog mesa tjedno

FOTO: Jose Ignacio/Unsplash

Redovita konzumacija crvenog mesa može povećati rizik razvoja dijabetesa 2, utvrdila je studija s Harvarda.

Znanstvenici su analizirali podatke više od 216.000 sudionika koji su bili uključeni u studiju i otkrili su da su oni koji jedu više govedine, svinjetine i janjetine imali veći rizik razvoja dijabetesa kasnije u životu, piše National Geographic.

Dijabetes u svijetu

Glavni autor studije Xiao Gu rekao je da su otkrili skromno, ali statistički značajno povećanje rizika, kod konzumacije samo dva obroka crvenog mesa tjedno, a rizik je nastavio rasti s većim unosom.

Procjenjuje se da na svijetu skoro pola milijuna ljudi boluje od dijabetesa, odnosno 6,28 posto ukupne populacije. Od dijabetesa je 2017. godine umrlo milijun ljudi i on je deveti uzrok smrtnosti. Šećerna bolest je ranije bila 18. vodeći uzrok smrtnosti, a od 1990. godine taj se udio dramatično povećao.

Zdravije zamjene

Sudionici koji su jeli dvije porcije crvenog mesa na dan, imali su 62 posto veći rizik razvoja dijabetesa u odnosu na one koji su jeli dvije porcije tjedno, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni su u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

Nova studija nije mogla utvrditi uzročnu vezu, ali znanstvenici su otkrili da zamjena crvenog mesa orašastim plodovima i mahunarkama smanjuje rizik dijabetesa tipa 2 za oko 30 posto. Svaka zamjena crvenog mesa mliječnim proizvodima, povezana je s 22 posto manjim rizikom.

Unos crvenog mesa treba ograničiti

Zamjerka stručnjaka je da je studiji nedostajala raznolikost sudionika pa je teško reći odnose li se rezultati na cijelu populaciju. Čak 80 posto uzorka činile su žene, a 90 posto bijelci, primjećuje The New York Times.

Stariji autor studije Walter Willett, profesor na Harvardu koji istražuje prehranu, kazao je da, s obzirom na ova otkrića i prethodne radove drugih znanstvenika, ograničenje crvenog mesa na jednu porciju tjedno bilo bi razumno za ljude koji žele poboljšati i sačuvati svoje zdravlje.