Oko 17 milijuna Europljana pati od reakcija na hranu. Evo kako prepoznati je li riječ o alergiji ili intoleranciji

Stručnjakinja nam je otkrila o kakvim je dijagnozama i testovima riječ

FOTO: Poliklinika Analiza

Oko 17 milijuna Europljana pati od reakcija na hranu, od čega je 3,5 milijuna mlađih od 25 godina, govori opsežan izvještaj Europske federacije udruga pacijenata s alergijama i bolestima dišnih puteva (EFA). Tijekom posljednjeg desetljeća udvostručio se i broj djece mlađe od pet godina s alergijama na pojedine namirnice, a broj posjeta liječnicima zbog opasnosti od anafilaktičkog šoka raste iz dana u dan.

Kako bismo istražili pozadinu ovih alarmantnih brojki, odnosno zašto se sve više ljudi suočava s alergijama i intolerancijom na hranu, kako ih razlikovati i prepoznati te kako danas izgleda dijagnosticiranje ovih stanja, razgovarali smo s dr. Silvanom Mišković, stručnjakinjom na području genetike koja više od 15 godina radi u Poliklinici Analiza.

“Svjetska zdravstvena organizacija definirala je alergije kao pandemijske bolesti s obzirom na brojnost populacije koja je njima zahvaćena. Razlozi pojave reakcija na hranu su različiti. Okidač može biti virusna infekcija, bolest ili utjecaj zagađenog okoliša, načina prehrane i životnih navika, kao i kombinacija genetske raznolikosti”, ističe Mišković.

Važno je razlikovati alergiju i intoleranciju na hranu

Dodaje da su moderan način života, drugačije tehnologije u proizvodnji hrane te povećanje alergena u zraku zasigurno utjecali na sve češću pojavu simptoma kod ljudi svih dobnih skupina, posebice kod djece. Njihov imunološki sustav je još uvijek u razvoju, osjetljiviji su te samim time podložniji različitim imunološkim reakcijama koje se s vremenom mogu mijenjati ili nestati.

Za valjanu dijagnozu je potrebno razlikovati alergiju i intoleranciju na hranu. “Razlika je u vrsti i jačini reakcije. Alergije karakterizira brza pojava simptoma koji se javljaju najčešće u roku par minuta, a manifestiraju se u različitim oblicima. To mogu biti kožni simptomi poput osipa, svrbeža, urtikarije, burne respiratorne i probavne smetnje ili anafilaktičke reakcije”, upozorava Mišković.

S druge strane, intolerancija na hranu karakterizirana je kroničnošću simptoma kod koje osoba vrlo teško uspostavlja uzročno-posljedičnu vezu između konzumirane hrane i simptoma. Kod intolerancije na hranu pacijent nije životno ugrožen, a simptomi mogu zahvatiti različite organske sustave – kožu, zglobove, respiratorni sustav, probavni sustav, štitnu žlijezdu i druge organe.

Dr. Silvana Mišković radi više od 15 godina u području genetike Poliklinika Analiza

Simptomi mogu biti raznoliki

Na pitanje koji su simptomi alarm za traženje stručne pomoći, Mišković je odgovorila da postoje dvije skupine koje je potrebno imati na umu. “Kožne promjene, svrbež, osip, bolovi ili grčevi u trbuhu, proljev, problem s disanjem ili kašalj koji se pojavljuju unutar par minuta od konzumacije hrane, ukazuju na mogućnost pojave alergije”, opisuje.

Simptomi poput nadutosti, kroničnog umora, bolova, glavobolja, migrena, vrtoglavica, gubitka motivacije, tjeskobe, depresije, nemogućnosti gubitka tjelesne težine te brojnih drugih, mogu pak upućivati na postojanje intolerancije na hranu.

Osim simptoma, postoji razlika i u vrsti testiranih antitijela. Tako se kod alergija testira reakcija IgE antitijela na nutritivne alergene, dok se kod intolerancije na hranu, testira reakcija IgG antitijela na proteine iz hrane.

“Alergije na hranu zasad se ne mogu izliječiti, dok je kod intolerancije dovoljno izbaciti ili zamijeniti pojedine štetne namirnice”, govori Mišković.

Vrlo jednostavan proces testiranja

Poliklinika Analiza tako je prva u Hrvatskoj započela s testiranjima intolerancije na hranu prije dvadesetak godina. Rade ih po medicinskoj metodi što znači da prilikom testiranja koriste reagense certificirane od strane Europske unije, isključivo za uporabu u medicinskim laboratorijima.

“Proces testiranja za pacijenta je veoma jednostavan jer se radi samo o vađenju krvi koje traje svega nekoliko minuta. Nakon toga, uzorak se obrađuje u našim laboratorijima pomoću najmodernijih biočipova koji se baziraju na zlatnom standardu, Elisa metodi. U ponudi imamo nekoliko panela, odnosno testiranja na 93, 125 i 221 namirnicu, te vegetarijanski panel”, objašnjava Mišković.

Intolerancija na hranu može se klasificirati po svom mehanizmu nastanka, primjerice zbog nedostatka enzima potrebnih za probavu hrane, zbog neadekvatne resorpcije hranjivih tvari ili zbog imunološki neadekvatnog odgovora na proteine iz hrane.

Intolerancija može biti okidač pojave raznih bolesti

“Intolerancija se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali u Poliklinici Analiza preferiramo testiranje nakon treće godine djetetovog života, upravo zbog sazrijevanja imunološkog sustava. Podjednako se pojavljuje i kod žena i kod muškaraca, a može biti okidač pojave autoimunih bolesti”, dodaje.

To su najčešće upalni procesi poput Hashimotovog tireoiditisa, Chronove bolesti, ulceroznog kolitisa, reumatoidnog artritisa, kroničnih dermatitisa, kroničnih sinusitisa koji nemaju alergijsku podlogu, autizma, hiperaktivnosti i drugih. “Pritom, naravno, i genetska predispozicija igra značajnu ulogu u tome kako će imunološki sustav reagirati”, ističe Mišković.

Dodaje da su ljudi danas educirani te znaju da je hrana lijek i da se uravnotežena te zdrava prehrana treba koristiti kao preventivna terapija, no ono što im je potrebno je informacija koje su namirnice za njih zdrave. Upravo to mogu dobiti jednostavnim testiranjem.

Male promjene mogu biti ključne

“Pravo vrijeme za obavljanje testa intolerancije na hranu je trenutak u kojem se pojedinac odluči za pozitivne promjene u životu. Zahvaljujući tome i prilagodbi u prehrani, svjedočili smo nevjerojatnim fizičkim i psihičkim promjenama kod ljudi – od gubitka na tjelesnoj težini i boljih sportskih rezultata, do pozitivnih promjena u raspoloženju i boljoj motivaciji”, objašnjava Mišković.

Zbog napretka u tehnologiji, dijagnostički procesi tako postaju sve jednostavniji i precizniji, što iz godine u godinu prepoznaje sve više ljudi. Čitav proces testiranja je digitaliziran kako bi se kvaliteta održala na najvišem mogućem nivou.

Zahvaljujući tehnološkom napretku i digitalizaciji, dijagnoze su sve preciznije Poliklinika Analiza

Velika pomoć digitalnih tehnologija

“Točnost i preciznost kod ovih testiranja je vrlo bitna budući da su osoba dobije informaciju ne samo na što, već i koliko je alergična ili intolerantna na pojedinu namirnicu, odnosno alergen. Konstantno pratimo i uvodimo najnovije svjetske trendove te time povećavamo kvalitetu zdravstvene usluge na razini cijele Hrvatske”, ističe Mišković.

Dodaje da se sam proces kreiranja i izdavanja rezultata provodi uz pomoć digitalnih tehnologija te im je u tom segmentu podrška partnera poput tvrtke A1 Hrvatska vrlo važna.

Zbog teritorijalne rasprostranjenosti, Poliklinika Analiza tako je maksimalno digitalizirala svakodnevne procese što je ubrzalo i pojednostavilo poslovanje, a stabilna internetska i telefonska veza neophodne su im za nesmetano obavljanje posla.

Za bolje poslovanje malih poduzetnika

Prepoznavši potrebe malih poduzetnika, A1 Hrvatska u svojoj ponudi ima brojne usluge kako bi olakšala i unaprijedila poslovanje malih poduzetnika diljem zemlje. Tako je pouzdana i sigurna A1 fiksna mreža postala i najveća u Hrvatskoj s više od 650.000 obuhvaćenih kućanstava i poslovnih ureda.

Unutar svojih mobilnih usluga nude neograničene razgovore u svim tarifama, 5G povezanost i neograničen internet što čini temelj bezbrižnog poslovanja svakog poduzetnika. Za one koji su u potrazi za ozbiljnijim paketom, tu je Officebox – Internet koji možete ponijeti sa sobom.

Unutar osnovnog paketa, Officebox nudi 5G i 4G+ mobilnu povezanost i 500 ili 600 GB interneta. Unutar većeg paketa Officebox Ideal nalazi se i A1 Net Protect koji štiti korisnički mobitel i ostale uređaje od špijunskog softvera, mrežnih prijevara i zlonamjernih web adresa dok su na A1 mobilnoj mreži.

Individualizirani pristup rješavanju problema

U slučaju kada test intolerancije na hranu zabilježi pozitivne rezultate, potrebno je krenuti s određenim koracima koji će s vremenom dovesti do poboljšanja stanja organizma.

“Nakon testiranja, potrebno je obaviti besplatno savjetovanje s nutricionistom koji će izraditi individualizirani plan prehrane te pomoći ukloniti uzroke problema, a proces besplatnog savjetovanja Poliklinike Analiza nakon obavljenog testiranja sastoji se od nekoliko faza”, ističe Mišković.

Na prvom mjestu je ispunjavanje upitnika u kojem se odgovara na tvrdnje o zdravstvenom stanju i životnim navikama pacijenta te ciljevima koje želi postići.

Nakon toga, pacijenti dobivaju vodič pomoću kojeg uče kako se nositi s novim režimom prehrane, a cijeli proces u konačnici je popraćen potporama i konzultacijama u ordinaciji s liječnikom i nutricionistom, telefonom ili putem e-maila.

Poliklinika Analiza prva je u Hrvatskoj počela provoditi medicinsko testiranje intolerancije na hranu Poliklinika Analiza

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.