Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Omogućava Almagea

Ovo je popis vitamina i mikronutrijenata koje voli i treba štitnjača. Tijelu pomažu i da se bori sa stresom

Prehrana je temelj zdravlja, no neke vitamine, poput vitamina D, ponekad je potrebno nadomjestiti dodacima prehrani

FOTO: Promo

Pravilna prehrana baza je svakog kvalitetnog i zdravog života. Ponekad naše tijelo treba pomoć da bi ostalo zdravo – putem zdrave prehrane, suplementacije, fizičke aktivnosti.

I upravo tu pomoć najviše i najbrže osjećaju oni koji je i najviše trebaju, ljudi koji se bore s autoimunim bolestima, hormonalnim disbalansom, kroničnim bolestima i upalnim procesima.

Promjena prehrane i stila života mogu biti moćan način liječenja autoimunih bolesti – stanja kod kojih su konvencionalni načini liječenja često bezuspješni i uzrokuju mnoge nuspojave. Zapravo, mnogi liječnici funkcionalne i integrativne medicine propisuju terapijske protokole koji se temelje na prehrani da bi liječili bolesnike s autoimunim bolestima.

Zdrava prehrana – jednostavna pravila autoimunog protokola

Funkcionalna medicina usredotočuje se na interakcije između okoliša i gastrointestinalnog, endokrinog i imunološkog sustava kojima se usmjerava na otkrivanje stvarnog uzorka pojave bolesti.

Osobama s autoimunim bolestima preporučuje se takozvana autoimuna dijeta, koja uključuje unos protuupalnih namirnica i izbjegavanje onih koji imaju visoki upalni faktor. Paleolitička prehrana ili popularno zvana ‘paleo dijeta’ sastoji se od biljne hrane poput gomolja, sjemenki, orašastih plodova, mahunarki te cvijeća, mesa sitne divljači, plodova mora (školjke i druge manje ribe) te insekata i njihovih proizvoda (med, saće).

Pozitivni učinci mediteranske prehrane na organizam vidljivi su u gotovo svakoj autoimunoj bolesti zbog njenog protuupalnog djelovanja. Veća konzumacija mediteranske prehrane (maslinovo ulje, voće, povrće, riba) i suzdržavanje od crvenog mesa i mesnih proizvoda, šećera i peciva bilo je povezano s manje kliničke aktivnosti i oštećenja kod sistemskog eritematoznog lupusa.

Istraživanje provedeno ove godine sugerira zaštitni učinak malog unosa životinjske hrane na zdravlje štitnjače. Također, takva prehrana pozitivno utječe na poremećaje povezane s oksidativnim stresom.

Hrana koja se preporučuje:

 • hladno prešana ekstra djevičanska ulja
 • voće (posebice bobičasto, jer je voće ljubičaste i crvene boje bogato antocijanima
 • povrće – posebno zeleno lisnato
 • gljive – posebice shiitake
 • sjemenke i orašasti plodovi
 • integralne žitarice
 • fermentirane namirnice (kefir, kiseli kupus)
 • prirodni začini (posebice kurkuma, đumbir, ružmarin)
 • biljni čajevi (zeleni čaj i čaj od mente)
 • plava masna riba (srdela, iverak, losos, haringa),
 • orasi, chia sjemenke, sjemenke lana i sjemenke konoplje

Vitamin D – temelj suplementacije kod autoimunih bolesti

Život na područjima udaljenijim od ekvatora i posljedično manja mogućnost apsorpcije vitamina D iz sunca, pokazali su se kao čimbenici rizika obolijevanja od autoimunih bolesti. Naglašena je uloga vitamina D u patofiziologiji autoimunih bolesti, uključujući inzulin ovisni dijabetes melitus tipa 1, autoimune bolesti štitnjače, multiplu sklerozu, psorijazu, upalne bolesti crijeva, sistemski eritemski lupus i reumatoidni artritis.

Vitamin D sudjeluje u nekoliko procesa obrane organizma od patogena, uključujući održavanje barijerne funkcije u crijevima, regulirajući uske spojeve gena i apoptozu (staničnu smrt) epitelnih stanica crijeva. Sezonsko pogoršanje upalnih bolesti crijeva tijekom zime povezano je s nedostatkom izloženosti suncu, odnosno vitaminu D.

Mikronutrijenti nas čuvaju i pomažu pobijediti stres

Nedostatak hranjivih tvari mnogo je češći nego što mislite. Uz obilje toksina i stresa u našim životima ovih dana, naše tijelo zahtijeva veće količine zaštitnih mikronutrijenata nego prije 10, 50, a da ne govorimo 100 godina.

Zbog kvalitete tla i vode, industrijskih, poljoprivrednih praksi i načina na koji se životinje uzgajaju za hranu, mnogi od nas dobivaju manje ovih hranjivih tvari nego ikad prije. Almagea Thyroideal+ popunjava nutritivne “praznine” kako bi osigurao optimalnu količinu ovih mikronutrijenata za održavanje i jačanje zdravlja.

Deficit mikronutrijenata se povezuje s mitohondrijskom disfunkcijom, pojavom autoimune reakcije, preranog i ubrzanog starenja, smanjenja raspoložive antioksidacijske zaštite. Naše tijelo preferira hranjive tvari u određenim oblicima u odnosu na druge. Primjerice, postoji velika razlika između djelotvornosti cijanokobalamina i metilkobalamina (oblici vitamina B12) ili L-selenometionina i natrijevog selenata.

U slučaju vitamina B12, naše tijelo uvelike preferira metilkobalamin, kao i oblike minerala koji su kelirani odnosno vezani na aminokiseline; u slučaju selena, najbolji oblik za apsorpciju je: L-selenometionin.

Nisu sve multivitaminske formulacije stvorene jednake

Većina multivitamina ima premalo ključnih nutrijenata, a često ti nutrijenti mogu potpuno nedostajati. Thyroideal+ sadrži ključne nutrijente koje vaša štitnjača i tijelo trebaju i to u obliku koji su lako dostupni i upotrebljivi.

Iako je posebno formuliran da bude savršen multivitamin za gotovo sve, napravljen je po mjeri za ljude koje imaju neki oblik disfunkcije štitnjače gdje pomaže u promicanju njene optimalne funkcije. Thyroideal+ upravo je zato savršeni suputnik na vašem putu prema ravnoteži.


Sadržaj nastao u suradnji s Almageom