Ovo su najčešći znakovi niskog željeza kod djece i mladih, umor je samo jedan od njih

Prekomjeran unos kravljeg mlijeka može biti uzrok niskog željeza kod djece

FOTO: Kinga Howard/Unsplash

Mnogi se tinejdžeri često žale da su umorni ili da imaju česte glavobolje, a kod jednog dijela mladih uzrok ovih simptoma može biti anemija, govori dr. Jasmine Reese iz Bolnice za dječje bolesti pri klinici Johns Hopkins.

Ukratko, anemija je stanje koje se razvija kada tijelo nema dovoljno crvenih krvnih stanica koji sadrže protein hemoglobin koji je zadužen za prenosi kisika. Da bi hemoglobin prenosio kisik, potrebno mu je željezo, koje dobivamo iz hrane koju jedemo.

Nisko željezo kod djece

Anemija može nastati kada određena kronična bolest ne dopušta tijelu da stvara dovoljno crvenih krvnih stanica, što je primjerice slučaj kod infekcija koštane srži. No, to se može dogoditi i ako tijelo gubi previše crvenih krvnih stanica uslijed poremećaja krvarenja. Također, anemija može biti posljedica autoimunih poremećaja kod kojih tijelo uništava crvena krvna zrnca.

No, najčešći oblik anemije kod tinejdžera uglavnom je uzrokovan nedostatkom željeza zbog nedovoljnog unosa putem prehrane. Ostali uobičajeni razlozi zbog kojih tinejdžeri imaju nisko željezo uključuju brz rast kod oba spola te početak menstrualnog ciklusa kod djevojčica.

Preporučen unos željeza za djecu

Razine željeza određene su prehranom. Postoji obilje različitih namirnica koje sadrže taj važan mineral. Kada unesemo više željeza nego što nam je potrebno, tijelo treba pohraniti višak za kasnije korištenje. To skladištenje može biti onemogućeno nedovoljnim unosom željeza putem prehrane, ali i određene bolesti i stanja mogu utjecati na sposobnost tijela da skladišti zalihe željeza.

Ako ste zabrinuti da vaš tinejdžer ili tinejdžerica ima anemiju, trebali biste o tome razgovarati s pedijatrom ili liječnikom obiteljske medicine koji će dijete, prema potrebi, uputiti na daljnje pretrage te propisati dodatak željeza ili samo preporučiti uključivanje hrane bogate željezom u dnevnu prehranu.

Količina željeza koju dijete treba unijeti svaki dan ovisi o tome ima li ili nema ograničenja u prehrani. To je zato što je željezo koje se nalazi u mesu, ribi i peradi, takozvano hem željezo, tijelo lakše apsorbira nego takozvano ne-hem željezo, odnosno željezo iz biljnih izvora.

Preporučeni dnevni unos željeza za djecu i tinejdžere:

  • od 0 do 6 mjeseci: 0.27 mg
  • od 7 do 12 mjeseci: 11 mg
  • od 1 do 3 godine: 7 mg
  • od 4 do 8 godina: 10 mg
  • od 9 do 13 godina: 8 mg
  • od 14 do 18 godina: mladići 11 mg ; djevojke 15 mg; trudnice 27 mg; dojilje 10 mg

Simptomi niskog željeza kod djece

Kod niskog željeza tinejdžeri se s vremenom mogu početi žaliti na umor, slabost, česte glavobolje i manjak energije. Njihova koža može izgledati blijedo, mogu osjećati da imaju kratak dah ili da srce brže lupa. Niska razina željeza utječe na tijelo na mnogo različitih načina, što znači da postoji mnogo različitih simptoma na koje možete obratiti pozornost.

Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na nisko željezo kod mladih:

  • umor i opći nedostatak energije
  • loš apetit
  • žudnja za neprehrambenim stvarima kao što su led, prljavština, boja ili škrob
  • razdražljivost ili nervoza
  • bljedolikost na usnama, desnima, rubovima kapaka ili na ležištima noktiju
  • lomljivi nokti
  • hladne ruke i noge
  • pukotine u kutovima usana
  • crven, bolan ili otečen jezik
  • glavobolje
  • vrtoglavica
  • ubrzano/ili otežano disanje
  • ubrzan rad srca

Ako dijete pokazuje nekoliko od ovih simptoma, vrijeme je da posjetite pedijatra ili liječnika obiteljske medicine. Liječenje niskog željeza obično uključuje uzimanje dodatke željeza. Suplementi koji se izdaju bez recepta učinkoviti su ako je nedostatak manji dok se u težim slučajevima propisuju dodaci na recept. Obično je potrebno tri do šest tjedana da se povrate rezerve željeza, no to može potrajati i do tri mjeseca.

 tinejdžer anemija željezo
Christian Erfurt/Unsplash

Tko je u opasnosti od nedostatka željeza?

Dojenčad s najvećim rizikom od nedostatka željeza uključuje:

  • prerano rođene bebe ili one koje imaju malu porođajnu težinu
  • dojenčad koja pije kravlje ili kozje mlijeko prije 1. godine
  • bebe koje ne jedu druge namirnice koje sadrže željezo nakon navršenih 6 mjeseci
  • bebe koje piju mliječne formule koje nisu obogaćene željezom

Djeca s najvećim rizikom od nedostatka željeza uključuju onu koja:

  • imaju od 1 do 5 godina i piju više od 710 mililitara kravljeg, kozjeg ili sojinog mlijeka dnevno
  • imaju određena zdravstvena stanja, kao što su kronične infekcije
  • prehranom ne unose dovoljno namirnica bogatih željezom
  • imaju prekomjernu težinu ili pretilo
  • adolescentice su izložene većem riziku od nedostatka željeza zato što ga tijelo gubi tijekom menstruacije

Prevencija anemije izazvane nedostatkom željeza

Ako bebu hranite formulom obogaćenom željezom, ona vjerojatno dobiva preporučenu količinu željeza, a ako dojite, razgovarajte s liječnikom o odgovarajućim dodacima željeza za bebu i za vas.

Manjak željeza može se spriječiti:

  • dodacima željeza koji se mogu početi primjenjivati u dobi od 4 mjeseca; o uzimanju dodataka prehrani posavjetujte se s pedijatrom jer potreba za istima ovisi o tome je li beba dojena ili je na mliječnoj formuli, kao i o tome jeste li uveli dohranu
  • prijevremeno rođena djeca bi trebala uzimati dodatke željeza, o svemu se posavjetuje s pedijatrom koji će odrediti u kojim količinama i koliko dugo beba treba uzimati iste
  • kad uvedete krutu prehranu, što je obično oko 6 mjeseci starosti, u prehranu uvedite namirnice bogate željezom. To mogu biti dječje pahuljice obogaćene željezom, pire od mesa i pire od graha. Za stariju djecu dobri izvori željeza su crveno meso, piletina, riba, grah i zeleno lisnato povrće
  • pazite na djetetov unos mlijeka; u dobi od 1 do 5 godina, nemojte dopustiti da dijete popije više od 10 mililitara mlijeka na dan
  • u djetetovu prehranu uvrstite i hranu bogatu vitaminom C jer potiče apsorpciju željeza; hrana bogata vitaminom C uključuje agrume, jagode, papriku, rajčice i tamnozeleno povrće.