Popularni post može povećati rizik od kardiovaskularne smrti

Nova studija dovodi u pitanje ideju da je povremeni post dobar za zdravlje srca

FOTO: Freepik

Obrazac prehrane koji uključuje izmjenu između razdoblja posta i jela, može imati određene dobrobiti za zdravlje, sniziti krvni tlak i pomoći u gubitku težine, pokazala su istraživanja.

Ova popularna strategija mršavljenja, kojom se ograničava broj sati unutar kojih se kalorije konzumiraju, može gotovo udvostručiti rizik osobe od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, posebno među osobama s osnovnom kardiovaskularnom bolešću ili karcinomom, otkrilo je novo istraživanje, javlja NBC News.

Novi uvid u benefite

Analiza, predstavljena u ponedjeljak u Chicagu na znanstvenim skupovima Američke udruge za srce, dovodi u pitanje zaključak da je povremeni post dobar za zdravlje srca.

Znanstvenici iz Kine, sa šangajske Jiao Tong University School of Medicine, otkrili su da ljudi koji su ograničili konzumaciju hrane na manje od osam sati dnevno imali 91 posto veći rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti tijekom razdoblja od osam godina u odnosu na ljude koji su hranu konzumirali između 12 i 16 sati na dan.

Prerano je za preporuke

Ovo je jedno od prvih istraživanja koje je istraživalo povezanost između vremenski ograničene prehrane i rizika smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Analiza koja još nije recenzirana temelji se na podacima nacionalne ankete o ispitivanju zdravlja i prehrane Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, tijekom 15 godina.

Ipak, koautor studije dr. Victor Wenze Zhong, misli da je prerano davati preporuke o povremenom postu temeljem samo ovog istraživanja.

Upitan je dugoročni post

Povremeni post u kraćem vremenskom razdoblju, od primjerice tri mjeseca, vjerojatno može dovesti do smanjenja tjelesne mase i poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja. Ali ljudi bi trebali biti oprezni u provođenju posta koji traje dulje, možda i nekoliko godina.

Režimi povremenog posta se razlikuju. Uobičajeno je ograničavanje prehrane šest do osam sati dnevno, što dovodi do manjeg unosa kalorija iako neki ljudi pojedu istu količinu u kraćem vremenskom razdoblju.

Još jedan popularan raspored je dijeta 5:2, koja uključuje unošenje 500 do 600 kalorija dva dana u tjednu koja nisu uzastopna, a preostalih pet dana jede se normalno.

Rizik postoji

Zhong je rekao da nije jasno zašto postoji povezanost ograničene prehrane i rizika smrti od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, kaže da su ljudi koji su ograničili unos hrane na manje od osam sati dnevno imali manju mišićnu masu od onih koji su jeli 12 do 16 sati tijekom dana. Niska mišićna masa povezana je s većim rizikom od kardiovaskularne smrti.

Kardiovaskularni stručnjaci i nutricionisti nude nekoliko odgovora. Post može povećati hormone stresa pa kako tijelo ne zna kada sljedeći puta može očekivati hranu prelazi u način preživljavanja. Dodatni stres među starijom populacijom i onima s kroničnim bolestima može povećati rizik od srčanih problema.

Popularnost je stekla prije 10 godina

Povremeni post postao je popularan prije desetak godina, s trendom koji je krenuo iz Velike Britanije kada je dijeta 5:2 promovirana kao strategija mršavljenja.

Mnoge slavne osobe promovirale su prednosti osmosatnog razdoblja posta, a neki tehnološki djelatnici iz Silicijske doline vjerovali su da im post povećava produktivnost. Pojedina istraživanja su sugerirala i da povremeni post može pomoći produljenju života.

Važnije je što se jede

Svrha posta je smanjenje težine. Ograničavanje vremena za jelo tijekom dana na kratko razdoblje od osam sati, nedavno je postalo popularno i čini se da ljudima pomaže u mršavljenju i poboljšava im kardiometaboličko zdravlje.

“Očekivali smo da će dugoročno usvajanje vremenskog prozora u kojem se konzumira hrana biti povezano s nižim rizikom od kardiovaskularne smrti, ali smo bili iznenađeni otkrivši da to nije slučaj”, kaže dr. Kenneth Mukamal, liječnik iz bostonske bolnice Beth Israel i profesor na Harvardu.

“Barem do sada, fokusiranje na ono što se jede, važnije je od fokusiranja na vrijeme u kojem se jede”, dodao je.