Recepti za osobe koje se suočavaju s promjenom osjeta mirisa i okusa tijekom liječenja raka

Recepte je sastavio tim nutricionista iz Savjetovališta za prehranu Kliničke bolnice Dubrava

FOTO: Shutterstock

Terapije koje se koriste u liječenju raka mogu utjecati na apetit, ali i izazvati promjene osjeta okusa i mirisa. Pritom im nekada omiljena hrana može biti vrlo odbojna, a pacijenti često prijavljuju da neka hrana ima neprivlačan, metalni okus.

Uz savjete iz Priručnika dijetoterapije za onkološke pacijente koji je sastavio tim nutricionista iz Savjetovališta za prehranu Kliničke bolnice Dubrava, a koje možete pronaći ovdje, donosimo recepte za osobe koje se tijekom liječenja raka suočavaju s promjenom osjeta mirisa i okusa.

Piletina u mediteranskom umaku

Sastojci:

  • 150 g pilećih prsa
  • 5 g (1 čajna žlica) maslinovog ulja
  • ½ crvenog luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 jušna žlica mediteranskih začina (ružmarin, bosiljak, majčina dušica, origano)
  • 40 g riže
  • 20 g mrkve
  • sol

Priprema: Začine, češnjak i maslinovo ulje pomiješajte te meso marinirajte minimalno pola sata. Na laganoj vatri pirjajte nasjeckani luk, zatim dodajte pileća prsa i nastavite pirjati još dodatnih desetak minuta. Kao prilog poslužite prijanu rižu s povrćem.

Teleće meso u vlastitom soku i aromatična palenta

Sastojci:

  • 90 g teletine
  • 10 g mrkve
  • 60 g kukuruzne krupice (palenta)
  • 5 g (1 čajna žlica) maslinovog ulja
  • ½ žlice svježe nasjeckanog bosiljka i ružmarina
  • 10 g crvenog luka
  • sol

Priprema: Mrkvu i luk narežite na sitne komadiće i zajedno prijajte desetak minuta. Teletinu dodajte u povrće i nastavite pirjati uz povremeno podlijevanje vodom dok meso ne omekša. Palentu prethodno skuhajte. U tavi na maslinovom ulju prepržite luk. Dodajte bosiljak i ružmarin pa zatim palentu i sve dobro izmiješajte.