Pitanje zdravlja
Pitanje zdravlja Recepti za osobe koje se suočavaju s promjenom osjeta mirisa i okusa tijekom liječenja raka
Recepte je sastavio tim nutricionista iz Savjetovališta za prehranu Kliničke bolnice Dubrava
Piše

Piše
Terapije koje se koriste u liječenju raka mogu utjecati na apetit, ali i izazvati promjene osjeta okusa i mirisa. Pritom im nekada omiljena hrana može biti vrlo odbojna, a pacijenti često prijavljuju da neka hrana ima neprivlačan, metalni okus.
Uz savjete iz Priručnika dijetoterapije za onkološke pacijente koji je sastavio tim nutricionista iz Savjetovališta za prehranu Kliničke bolnice Dubrava, a koje možete pronaći ovdje, donosimo recepte za osobe koje se tijekom liječenja raka suočavaju s promjenom osjeta mirisa i okusa.
Piletina u mediteranskom umaku
Sastojci:
- 150 g pilećih prsa
- 5 g (1 čajna žlica) maslinovog ulja
- ½ crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 jušna žlica mediteranskih začina (ružmarin, bosiljak, majčina dušica, origano)
- 40 g riže
- 20 g mrkve
- sol
Priprema: Začine, češnjak i maslinovo ulje pomiješajte te meso marinirajte minimalno pola sata. Na laganoj vatri pirjajte nasjeckani luk, zatim dodajte pileća prsa i nastavite pirjati još dodatnih desetak minuta. Kao prilog poslužite prijanu rižu s povrćem.
Teleće meso u vlastitom soku i aromatična palenta
Sastojci:
- 90 g teletine
- 10 g mrkve
- 60 g kukuruzne krupice (palenta)
- 5 g (1 čajna žlica) maslinovog ulja
- ½ žlice svježe nasjeckanog bosiljka i ružmarina
- 10 g crvenog luka
- sol
Priprema: Mrkvu i luk narežite na sitne komadiće i zajedno prijajte desetak minuta. Teletinu dodajte u povrće i nastavite pirjati uz povremeno podlijevanje vodom dok meso ne omekša. Palentu prethodno skuhajte. U tavi na maslinovom ulju prepržite luk. Dodajte bosiljak i ružmarin pa zatim palentu i sve dobro izmiješajte.