Arsen Bauk očekuje da Kujundžić u razumnom roku objasni aferu oko nekretnina koju je razotkrio Telegram

'Javnost ima pravo znati od koga je posudio novac i koliko', ističe Bauk

ZADNJA IZMJENA: sij 22, 2020
Foto: HRT

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u srijedu je komentirao nekretninsku aferu ministra zdravstva Milana Kujundžića koju je razotkrio Telegram, poručivši kako očekuju od njega da u razumnom roku od tjedan dana da logične odgovore o svojoj imovinskoj kartici.

„Pitanja koja postavlja javnost ministru Kujundžiću u vezi s njegovom imovinskom karticom su logična, a odgovori koje on daje još nisu. Mi ćemo kao i u slučaju ministra Gorana Marića uključiti ‘oko sokolovo’ i pratiti ovu situaciju. Dat ćemo ministru Kujundžiću razuman rok od tjedan dana da da logične odgovore koja se tiču pitanja njegove imovine, a javnost ima pravo znati od koga je posudio novac i koliko, čisto da javnost može pratiti postoji li neka vrsta ovisnosti za vraćanje usluge toj osobi, čemu i služe imovinske kartice“, izjavio je Bauk novinarima u Saboru.

Ministar tvrdi da je sve zakonito

Ministar zdravstva Milan Kujundžić priopćio je u utorak u povodu medijskih napisa o kupnji kuće u Zagrebu, kako su supruga i on kuću kupili kuću za 195.000 eura te da je cijela transakcija bila transparentna i zakonita, a kupnju je prijavio Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Naveo je da su on i supruga kupnju kuće podigli kredit od 100 000 eura, 55 000 eura platili iz ušteđevine, a 40 000 eura privatno posudili od prijatelja, pri čemu je ugovor o pozajmici ovjeren kod javnog bilježnika.

Bauk je rekao da imaju povjerenje u Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da će taj slučaj napraviti po visokim kriterijima kao što je napravilo i dosadašnje, a ministra je pozvao još jednom da da odgovore koje javnost od njega očekuje kako ponovno ne bi pala stigma na sve političare. Oni koji nisu imali logične odgovore na takva pitanja danas su bivši, dodao je.

Postoji mogućnost saborske akcije

„Ako se ponovno postavlja pitanje imovine ministara, vjerujem da bi mogao završiti kao gospodin Marić, Tolušić i ostali koji su bili u toj situaciji jer će to biti pritisak na premijera koji se tom pritisku jednostavno neće moći othrvati“, mišljenja je Bauk.

„Nakon isteka ovog logičnog roka, otvorena je i opcija neke akcije saborske oporbe, a treba vidjeti kakve su poslovničke mogućnosti, s obzirom na to da je o ministru Kujundžiću već bila saborska rasprava po drugoj temi. Mislim da ćemo imati dovoljno prostora da se potpisima nekih drugih zastupnika eventualno ponovno zatraži rasprava, ali to je još u vrlo ranoj fazi da bismo sada o tome govorili. Za sada očekujemo njegove odgovore“, najavio je.

Povećanje imovine ministara kao obrazac ove Vlade

Na pitanje je li povećanje imovine ministara za vrijeme mandata obrazac ove Vlade, Bauk je kazao da riječ o već pristojnom broju istih događaja da se može govoriti o obrascu, ali ovdje smo još u fazi iščekivanja logičnih odgovora od ministra Kujundžića. „Običnim građanima država mora dokazati da su za nešto krivi da bi ih sankcionirala, a političari moraju dokazati građanima da nisu krivi da bi nastavili obnašati dužnost. To je kriterij koji vrijedi u svim demokratskim zemljama pa bi trebao i kod nas“, smatra Bauk.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program