Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Biskupi su danas sazvali konferenciju kako bi s ljudima podijelili svoja razmišljanja o EU izborima

Hrvatska biskupska konferencija traži da EU osnaži zajedničku vanjsku i obrambenu politiku

Hrvatska biskupska konferencija zaključila je kako bi trebali dati svoj doprinos Europskim izborima pa su za danas sazvali konferenciju za medije kako bi predstavili svoja razmišljanja o toj temi. Kako je objavljeno na njihovoj službenoj stranici, predstavili su ih u četiri točke. Na početku su iznijeli svoje viđenje povijesti EU, ne propustivši naglasiti kako su političari koji su ujedinjavali Europu bili kršćani, R. Schuman, K. Adenauer i A. De Gasperi. Uniji je trebalo neko vrijeme da u svoje redove primi Hrvatsku, kažu biskupi, zbog čega nije neko čudo što je „s vremenom došlo i do pada hrvatskog početnog oduševljenja za te integracije”.

U dijelu izjave o današnjim izazovima stoji kako se građani EU-a suočavaju s promjenama koje „danas ugrožavaju ljudsku osobu i dostojanstvo čovjeka”, a te su promjene „nesmiljeno uništavanje neobnovljivih bogatstava i biološke raznovrsnosti”. Zbog toga su biskupi pozvali na traženje zajedničkog rješenje za te, ali i za druge probleme koje su uočili, poput nezasitnosti kapitala, hedonističke sebičnosti te nesigurnosti rada i sve duljeg radnog vremena. Siromaštvo se stalno povećava posvuda u svijetu, kažu iz HBK ne navodeći izvor za taj podatak pa je potrebno tražiti nova rješenja, što je bio treći dio njihova obraćanja.

Predložena dva zaokreta

Promjene su tako brze da je današnja politika prespora, a države svaka za sebe neučinkovite, smatraju biskupi. Zbog toga probleme treba rješavati globalno, u skladu s naukom Crkve, kažu, predlažući dva odlučna zaokreta. Kao prvo, da europska načela socijalne tržišne ekonomije, socijalnog dijaloga, i stupa socijalnih prava postanu kamenom temeljcem EU-a; i kao drugo, da EU osnaži svoju zajedničku vanjsku i obrambenu politiku.

Na kraju su se iz HBK osvrnuli na građanska prava i dužnosti, pozvavši građane, kako vjernike tako i ostale, da se pažljivo informiraju o kandidatima i izađu na izbore „na dobro domovine i Europe, kao i svijeta – za naraštaje koji dolaze.”