Eskalacije u Hong Kongu: 50 prosvjednika uhićeno, Kina ne odustaje od ukidanja sloboda

Prosvjednike je pri okupljanju na stanici podzemne željeznice dočekala naoružana policija

ZADNJA IZMJENA: lip 28, 2020

Više od pedeset prosvjednika uhićeno je u nedjelju u Hong Kongu tijekom tihog marša kojim se prosvjedovalo protiv nadolazećeg zakona o nacionalnoj sigurnosti koji mnogi smatraju udarom na tamošnje građanske slobode.

Prosvjednike je pri okupljanju na stanici podzemne željeznice Jordan u četvrti Kowloon u velikom broju dočekala naoružana policija.

Dok su pokušali doći do okruga Mong Kok okružili su ih policijski kordoni, privedeni su, pregledani i odvedeni u policijska vozila. Policija je objavila da je uhitila 53 ljudi zbog “nezakonitog okupljanja”.

Policija zapriječila put prosvjednicima

Pozivi na drugi prosvjed u Causeway Bayu nisu urodili plodom jer je policija zapriječila put prema tom popularnom shopping području.

Prosvjedi se događaju dan nakon što su snage sigurnosti odbile odobriti godišnji skup 1. srpnja, tvrdeći da bi se njime prekršila zabrana okupljanja više od pedeset ljudi, uvedena zbog pandemije koronavirusa.

U isto vrijeme se u Pekingu sastaje Stalni odbor pri Svekineskoj narodnoj skupštini koji je u nedjelju ujutro na dnevni red stavio zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Iznad ustavnog dokumenta Hong Konga

Očekuje se da će zakon biti usvojen do kraja zasjedanja koje traje do utorka, a cilj te mjere je borba protiv „subverzije, secesije, terorizma i zavjera s inozemnim i stranim silama“.

U nacrtu zakona koji je u subotu predstavio odbor za pravna pitanja Kongresa stoji da će on biti iznad ustavnog dokumenta Hong Konga, takozvanog Temeljnog zakona.

Novom mjerom će se omogućiti sigurnosnim agencijama središnje Kine da djeluju u Hong Kongu, a poziva i na uspostavljanje novih policijskih snaga i državnog tužitelja, dok će suce birati izvršna vlast.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program