Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal EU priprema zakon po kojem bi si članice morale osigurati zalihe plina pred svaku zimu

Europska unija oko 90 posto svojih potreba za plinom podmiruje uvozom, a Rusija je glavni opskrbljivač

Storm Eunice arrives in Paisley Scotland as commute to work fighting the heavy snow
storm eunice snow, city centre, paisley, Scotland  UK - 18 Feb 2022,Image: 663424647, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Europska unija želi zemljama članicama uvesti obvezu punjenja skladišta plina pred svaku zimu kako bi se mogle nositi s eventualnim poremećajima u opskrbi, pokazuje nacrt dokumenta koji je Reuters dobio na uvid. Cijene plina u Europi snažno su porasle proteklih mjeseci, dosegnuvši rekordne razine, jer se tijesna ponuda poklopila sa snažnom potražnjom, potaknutom oporavkom gospodarstava od koronakrize.

U proteklim tjednima stanje se dodatno zaoštrilo zbog ukrajinske krize i prijetnje Zapada sankcijama Rusiji ako napadne susjednu zemlju i naznaka da bi kaznene mjere mogle obuhvatiti i rusku naftu i plin. Rusija je glavni opskrbljivač Europe plinom, podsjeća Reuters. EU oko 90 posto svojih potreba za plinom podmiruje uvozom, od čega otprilike 40 posto uvozom iz Rusije.

Europska komisija predložit će 2. ožujka korake koji bi trebali poboljšati otpornost europskog energetskog sustava na moguće šokove u opskrbi i povećanja cijena. “Komisija predlaže da se državama članicama uvede zakonska obveza da svake godine najkasnije do 30. rujna osiguraju minimalnu razinu zaliha”, stoji u nacrtu dokumenta.

Trajno rješenje je obnovljiva energija

Tržišni poticaji vjerojatno neće biti dovoljni da kompanije uskladište dovoljno plina jer se očekuje da će njegove cijene ostati visoke barem do kraja ove godine, navodi Komisija u dokumentu. Prijedlog predviđa i da zemlje kompanijama propišu minimalnu razinu zaliha koju će skladištiti na njihovom teritoriju, uz mogućnost financijskih poticaja.

Tvrtke obično dopunjuju skladišta izvan zimske sezone grijanja zbog nižih veleprodajnih cijena i slabije potražnje u ljetnoj sezoni. To se prošle godine nije dogodilo i skladišta plina u Europi trenutačno su popunjena oko 32 posto, u usporedbi s oko 40 posto prije godinu dana.

Trajno rješenje kojim bi se ograničila izloženost zemalja troškovima uvoza fosilnih goriva bile bi investicije u obnovljivu energiju i smanjenje potrošnje energije kroz obnovu zgrada i korištenje energetski učinkovitijih industrijskih procesa, kao što planira EU, napominje Komisija. Vlade većine zemalja EU-a već su uvele mjere zaštite potrošača od visokih računa za energiju, uključujući niže poreze i subvencije za kućanstva s niskim prihodima, podsjeća Reuters. Potporu je ovog tjedna najavila i hrvatska Vlada.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više