Politika & Kriminal

Hedl: Uskok je snimku o korupciji dobio prije 9 mjeseci. U Požegu su stigli tek nakon što ju je Telegram objavio

Istražitelji su tek jučer upali u ured i dom gradonačelnika Požege, rješenje o istrazi doneseno je danas. Policija je snimku dobila u travnju 2020.

Još 7. svibnja 2020., dakle prije više od osam mjeseci, Telegram je objavio tekst o postojanju tajne, kompromitirajuće snimke, zbog koje je prošloga tjedna gradonačelnik Požege Darko Puljašić podnio ostavku na mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru, a onda, ovoga tjedna, ostao i bez funkcije predsjednika gradskog odbora HDZ-a, zajedno sa svojim zamjenikom, Mariom Pilonom.

Ovaj tekst objavili smo 8. svibnja 2020. godine. Policija je ured i dom gradonačelnika pretražila jučer, dakle 8 mjeseci kasnije, i to nakon što je Telegram prošli tjedan objavio snimku koja dokazuje korupciju

Jučer, dakle, osam mjeseci kasnije, mali konvoj policijskog USKOK-a parkirao se pred zgradom požeške gradske uprave da bi izuzeo dio dokumentacije o tome kako su se u Požegi dijelili poslovi podobnim tvrtkama, koje su onda – čuje se na tajnoj snimci – dio novca donirale za tamburaški festival, nogometni klub i druge prigode.

Telegram je, međutim otkrio, kako su upravo tvrtke kojima je veliki poslodavac bio Grad Požega bile izdašni donatori Puljašićeve (HDZ-ove) kampanje na prošlim lokalnim izborima. Je li ponešto od tih donacija završilo i u privatnim džepovima, trebao bi istražiti USKOK, no s obzirom na tempo kojim istraga ide moglo bi se dogoditi da čovjek prije nogom kroči na Mars, nego što ćemo to saznati.

Što je sve Uskok mogao čuti

Dakle u svibnju prošle godine, prije više od osam mjeseci, osoba koja je već tada imala priliku čuti tajnu snimku, Telegramu je rekla sljedeće: ”Kada bi se pustilo samo tridesetak sekundi te snimke, od otprilike dva sata zvučnih zapisa, koliko toga ima, vjerujte, bilo bi to mnogo strašnije od onoga što je rekao Franjo Lucić. Telegramov sugovornik, danas to možemo reći, bio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Požege, dr. Željko Glavić. On je učinio jedino moguće i ispravno: predao je snimku policiji i to još u travnju prošle godine.

USKOK je, dakle, već tada, pod uvjetom da ih je zanimao sadržaj onoga o čemu gradonačelnik Požege i njegov zamjenik razgovaraju s tadašnjim direktorom Komunalca, Josipom Vitezom, mogao znati isto ono što i dr. Glavić: da je na snimci kompromitirajući materijal, po ocjeni predsjednika županijskog odbora HDZ-a, mnogo gori od snimke na kojoj se čulo Franju Lucića, donedavnog saborskog zastupnika, kako novinaru Telegrama nudi mito, ako ne objavi istraživački tekst o kriminalu u njegovim propalim tvrtkama.

Dovoljno vremena da se pobrišu tragovi

No, eto, jučer – više od devet mjeseci kako je snimka u njihovu posjedu i osam mjeseci otkako je i javnost saznala za njeno postojanje – djelatnici policijskog USKOK-a banuli su u požešku gradsku upravu, a kako je javio HRT, pretražili su i dom gradonačelnika Puljašića. Što su ondje nakon devet mjeseci još mogli pronaći, nejasno je, jer je činjenica da je Mario Pilon, neposredno nakon što je tajna snimka završila u požeškoj policiji, dobio informaciju da se ona kod njih nalazi, a netko od revnih policajaca PU požeško slavonskoj (u kojoj je, nota bene, svojedobno radio Puljašić) pobrinuo se podsjetiti Pilona o čemu su on i gradonačelnik u siječnju 2020. razgovarali s Vitezom.

Bilo je dakle, dovoljno vremena da se pobrišu tragovi. Neslužbeno se može čuti kako je USKOK-u, negdje u drugoj polovini prošle godine, dostavljeno krivotvoreno izlistanje ulazaka i izlazaka osoba koje su dolazile u Gradsku kuću, sjedište lokalne požeške vlasti. Tek kada su na razgovor u USKOK pozvani vlasnici tvrtki koje su radile poslove za Grad Požegu i njene tvrtke, saznalo se da su bili u uredima Pilona i Puljašića, što se iz dostavljenih izlista nije moglo vidjeti. Tada je, navodno, negdje u rujnu, USKOK izuzeo originalnu knjigu ulazaka i izlazaka osoba, pa se vidjelo da je ono prvo izlistanje bilo krivotvoreno. Ako je to točno, pitanje je tko je to uradio.

Puljašić i Pilon Telegramu govorili neistine

U Požegi, također, javni je pogovor, da je od nekolicine policajaca, za koje se sumnjalo da su dojavljivali Pilonu (vjerojatno i Puljašiću) u kom pravcu ide istraga, zatraženo izuzeće njihovih mobilnih telefona, no oni su, navodno, to odbili učiniti. Sve su to glasine, jer službenu informaciju nemoguće dobiti. No, glasina je u svibnju prošle godine bila i samo postojanje kompromitirajuće snimke. Kad je Telegramov novinar tada razgovarao s Puljašićem i Pilonom, oni su nijekali da išta znaju o postojanje te snimke. A naravno, savršeno su dobro znali da postoji, jer im je obavijest o tome, kako je ovih dana obznanio Josip Vitez, stigla iz tamošnje policije.

Telegram je u svibnju prošle godine razgovarao i s tadašnjim direktorom Komunalca, u njegovu domu u Kuzmici kraj Požege. Jedino što je htio reći bilo je da snimka postoji. Ali odbijao je svaki razgovor o njenom sadržaju, još manje mogućnost da snimku preda novinaru, ili dopusti njeno preslušavanje. Čvrsto je vjerovao u brzu, učinkovitu i odlučnu akciju USKOK-a. I dok se Vitez, u interesu istrage, držao uputa USKOK-a o neiznošenju podataka, oni s naveliko curili.

Sve se znalo prije parlamentarnih izbora

Priča o postojanju snimke, koja je došla i do Telegrama početkom svibnja, događala se samo dva mjeseca prije parlamentarnih izbora, 5. srpnja. Već naveliko su se krojile izborne liste, a jedan od HDZ-ovih favorita za saborskog zastupnika bio je i Puljašić. Za postojanje kompromitirajuće snimke USKOK je znao tri mjeseca prije parlamentarnih izbora, pa je stvarno neobično i krajnje čudno da nitko o tome nije obavijestio premijera, koji je uložio svoj ugled i autoritet javno podržavajući Puljašića. I tako se eto, unatoč činjenici da su Puljašić i Pilon namještali poslove, gradonačelnik Požege domogao saborske fotelje. U kojoj je ostao točno šest mjeseci, od 22. srpnja prošle, do 21. siječnja ove godine.

A onda je istoga dana kad je Puljašića u Saboru zamijenio Nikola Mažar, mali konvoj USKOK-ovih vozila stigao pred požešku gradsku upravu. To im je olakšalo posao: više nisu morali tražiti novo skidanje imuniteta Puljašiću, mada mu je za jedno kazneno djelo, ono za subvencijsku prijevaru, već bio skinut. A policija je opet mudro šutjela: iz MUP-u su potvrdili tek da imaju “postupanje u koordinaciji s USKOK-om”, a više detalja nisu željeli iznositi. U interesu istrage, dakako.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu