Politika & Kriminal

Holding demantira sindikat i Peteka, kažu da neće otpuštati trudnice i roditelje djece s teškoćama

Ističu da takva otpuštanja nisu moguća prema Zakonu o radu

19.10.2021., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic sa suradnicima odrzao je konferenciju za medije u predvorju Gradske uprave. Luka Korlaet, Danijela Dolenec, Tomislav Tomasevic. 
   Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon što su Sindikat Zagrebačkog holdinga, a kasnije i SDP-ov zastupnik u gradskoj skupštini Renato Petek na Facebooku objavili dokument iz kojeg se čini da Uprava Zagrebačkog holdinga u prvom valu rezanja namjerava otpustiti i 30 zaposlenika u zaštićenom statusu, iz tog poduzeća su se oglasili priopćenjem za medije u kojem potvrđuju ono što je ranije naveo Telegram, da se radi o krivoj interpretaciji.

“Suglasnost Sindikata zatražena je, u skladu s odredbama Zakona o radu, za uvrštavanje u Program zbrinjavanja jer su i te kategorije radnika identificirane da rade na radnim mjestima u administraciji koja je obuhvaćena ovim procesom pa ih se nužno mora navesti u dokumentu kao zakonom zaštićene skupine, a ne za otkazivanje ugovora o radu”, tvrde iz Holdinga.

Pri tome dodaju da se proces restrukturiranja provodi u skladu sa Zakonom o radu. “Valja odmah naglasiti kako otpuštanje osoba iz zaštićenih skupina nije namjera Uprave ZGH jer bi se to protivilo osnovnim načelima i vrijednostima uprave i skupštine Holdinga. To nije ni moguće prema Zakonu o radu, odnosno takvo bi postupanje bilo nezakonito”, tvrdi Holding.

544 zaposlenika čeka otkaz

Nova Uprava tog gradskog poduzeća je u dokumentu koji su poslali sindikatima utvrdila da su od 5163 radnika zaposlenih njih 544 višak.

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb Dražen Jović kaže kako ne misli potpisati ništa s Upravom dok im se te brojke ne obrazlože konkretnom sistematizacijom i reorganizacijom i planom rada poduzeća.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu