Politika & Kriminal

Juričan ima par idejica kako popraviti Ustav: 'HDZ smatrati jedinom državotvornom strankom; nikako ne žuriti s presudama...'

Milanoviću predlaže ubacivanje novog članka u Ustav

22.12.2019., Zagreb - Predsjednicki kandidat Dario Jurican glasovao je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u Djecjem vrticu Malesnica u Ulici Dobrise Cesarica 4. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Dario Juričan, aktivist i redatelj poznat kao čovjek koji želi biti Milan Bandić, uključio se u sve žešći sukob između predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića, odnosno Vlade.

Osvrnuo se na jučer objavljeno Milanovićevo formalno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem predsjednik upozorava na Banožićevo ponašanje i najavljuje da će, nastavi li Vlada i Banožić u istom smjeru, posegnuti za svojim ustavnim ovlastima. Između ostalog spominje stavak 5. članka 144. Ustava u segmentu obrane, prema kojem Milanović ima pravo predstavljati Hrvatsku na sastancima Europskog vijeća umjesto ministra obrane.

‘Osim slučajne države imamo i slučajni Ustav’

“Dobri moj Predsjedniče RH, čitam vaše riječi prekaljenog pravnika”, započinje Juričan u objavi na Facebooku pod naslovom “Slučaj(ni) Ustav u slučajnoj državi” navodeći Milanovićeve riječi o spomenutom članku iz Ustava iz pisma Plenkoviću.

“Malo sam i zbunjen, jer prema verziji Ustava objavljenoj na stranicama Ustavnog suda (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.) tamo je zadnja točka Ustava članak 142., odnosno – članak 144. ne postoji”, napisao je.

“Pročišćena verzija trebala bi biti objavljena u Narodnim novinama, kako to i priliči jednoj ozbiljnoj državi, ali ti su majstori zauzeti prodajom uredskog materijala i školskog pribora kojeg nabavljaju bez javne nabave, pa je zadnja pročišćena verzija Ustava ona iz davne 2010., koja ne odgovara sadašnjem stanju, jer je 2014. Ustav izmijenjen nakon referenduma. Zaključujem tako, moj Predsjedniče, da osim slučajne države, mi imamo i slučajni Ustav. Naš Ustav, temeljni zakon RH, ne postoji u službenom i mjerodavnom glasniku ove države”, poručio je Juričan.

‘Stavak 1. HDZ jedina državotvorna stranka’

Zatim je Milanoviću predložio kako da “premoste rupu” između objavljenih verzija Ustava i članka na koji se Milanović poziva. Tvrdi da bi dodao članak 143. kako bi Milanović i dalje mogao koristiti članak 144. U taj novi članak Juričan bi stavio osam stavaka.

“Stavak 1. HDZ se ima smatrati jedinom državotvornom strankom i barem jedan od predsjednika, bilo RH ili Vlade RH, mora biti iz HDZ-a. Stavak 2. ne spominji kupovinu vile u Nazorovoj, Ankicu Lepej i privatizaciju. Stavak 3. ne spominji Fimi mediju niti drugog najmoćnijeg Hrvata, partnera Milana Bandića. Stavak 4. ne diraj ustrojstvo županija”, objavio je Juričan i nastavio:

Na Narodne novine se može i poslati tenk

“Stavak 5. ratni veterani se do samog kraja svemira moraju zvati braniteljima. Stavak 6. ne žuri sa sudskim raspravama i presudama. Stavak 7. ne pitaj tko je tajni vlasnik najvećih radija. Stavak 8. COVID-19 ima trajno biti kriv za uhljebarstvo, korupciju i svaki manjak u proračunu.”

“Dobri moj Predsjedniče nadam se da sam pomogao i da će Vaš autoritet i funkcija pokrenuti majstore u Narodnim novinama pa da naša država, napokon, dobije i Ustav; pa kad ubuduće idete u bitke, da barem imate Ustav kojeg možete točno citirati. Ako to ne upali, onda na Narodne novine možete, Predsjedniče, bez ikakve grižnje savjesti poslati tenk. A sve u svrhu zaštite interesa RH. Da smo živi i zdravi! Te ovas džuvde thaj saste! Sa fijenj vij ša sanatoš”, poručio je za kraj Juričan.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu