Kako je uopće došlo do toga da se HRT ispriča Borasu jer su emitirali intervju koji mu nije zgodan? Priča je suluda

Rektor Boras i bivši ministar Pavo Barišić zaključili su da HRT emitiranjem programa vrši pritisak na zagrebačko sveučilište

ZADNJA IZMJENA: svi 28, 2020

Hrvatska radiotelevizija i Sveučilište u Zagrebu nerijetko su, zbog svojih neobičnih poteza ili gafova, svatko za sebe, tema u medijskom prostoru. No, ova, posljednja senzacionalna epizoda, uspjela je spojiti aktere s Prisavlja i aktere s Rektorata zagrebačkog sveučilišta. HRT se, dakle, ispričao rektoru Sveučilišta Damiru Borasu zbog intervjua s profesorom s Filozofskog fakulteta, koji su emitirali u vrijeme koje je rektor smatrao neprikladnim.

Pokušat ćemo vam prepričati ovu izvanserijsku minijaturu. Prošloga mjeseca rektor Boras predložio je Senatu, krovnom tijelu Sveučilišta, da sruši dekanski program profesora Nevena Jovanovića s Filozofskog fakulteta. Filozofski je, naime, upravo Jovanovića istaknuo kao kandidata kojeg žele za novog dekana, a program mu je, prema proceduri, morao potvrditi i Senat. Telegram je opširno izvještavao o ovome slučaju koji je na prijedlog rektora Borasa dobio epilog na pretposljednjoj sjednici Senata, kada je srušen program profesora Jovanovića.

Uznemiren(i) član(ovi) Senata

S Filozofskog fakulteta su i prethodno javno problematizirali činjenicu da nije omogućena nikakva rasprava na toj, elektroničkoj sjednici, i da nesuđenom dekanu Jovanoviću nije omogućeno braniti svoj program pred kolegama iz Senata. Sam Jovanović istupao je u medijima, sazvana je i press konferencija na Filozofskom, apeliralo se na članove Senata da prije odbacivanja brem pročitaju program i saslušaju Jovanovića…

Aktivnosti Filozofskog fakulteta, po svemu sudeći, ozbiljno su uznemirile neke članove Senata. Posebno im se problematično učinilo gostovanje profesora Jovanovića na 4. programu HRT-a, koje je reprizirano 28. travnja u podne, taman kad je počinjala elektronička sjednica. Bivši ministar obrazovanja Pavo Barišić, koji sada obnaša dužnost dekana novog Fakulteta hrvatskih studija pa automatski sjedi i u Senatu, to je protumačio otvorenim pritiskom HRT-a na članove Senata.

Sumnja da HRT vrši pritisak na sveučilišne profesore

Zaključio je da je HRT namjerno u podne reprizirao Jovanovićev intervju, baš za vrijeme trajanja elektroničke sjednice Senata, kako bi utjecali na glasanje o Jovanovićevom programu. “Poznato mi je da se emisije repriziraju u neko drugo doba dana, ali ne znam zašto bi se u 12 sati reprizirali jutrošnji prilozi”, napisao je Barišić u svom komentaru na elektroničkoj sjednici.

Iz zapisnika sjednice, u čijem je posjedu portal Srednja.hr, može se iščitati kako se Barišić ozbiljno zapitao je li medij javne televizije zlouporabljen za vršenje pritiska na Senat zagrebačkog sveučilišta. “Još uvijek se nadam da ću dobiti neko objašnjenje koje će odagnati takve sumnje”, napisao je Barišić, a potom je djelovao rektor Boras. HRT-u se 8. svibnja obratio za objašnjenje.

Kako javlja Forum.tm, Boras je poslao prosvjedno pismo HRT-u, zahtijevajući da se ispitaju okolnosti cijeloga “slučaja” i da mu se dostave “zadovoljavajuća objašnjenja”. Forum.tm dalje ističe kako je Boras HRT-u napisao da je bio “neugodno iznenađen” jer su intervju emitirali u vrijeme elektroničke sjednice Senata, nazvavši to “skandaloznom okolnošću”. U pismu vodstvu HRT-a objasnio je i da su neki članovi Senata tijekom glasovanja imali upaljen televizor “što znači da je taj oblik promidžbe mogao imati izravan utjecaj na njihovo glasovanje”, napisao je.

Na HRT-u utvrdili da je intervju bio ‘profesionalni propust’

Ravnatelj Programa Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić ubrzo je otpisao Borasu, ispričavajući mu se zbog emitiranja Jovanovićevog intervjua. U dopisu, koji citira Forum.tm, Kunić piše Borasu kako je ispitao sve okolnosti i utvrdio “profesionalni propust kolega urednika, koji nisu imali namjeru utjecati na odluke Senata, no vrijeme objavljivanja intervjua, odnosno jednostran pristup obrade tematike, definitivno je bio neprimjeren i u suprotnosti sa standardima novinarske/uredničke struke“.

Rektoru je otpisao i, navodi Forum.tm, kako je kolege usmeno upozorio na propust i da će ih u slučaju ponavljanja “oštrije sankcionirati”. S HRT-a su, dodatno, na upit Forum.tm-a kazali kako je Kunić prihvatio kritiku rektora Borasa. “Naglašavamo, da HRT kod svakih izbora, pa tako i ovih, javnosti želi jasno prezentirati sve kandidate za bilo koju izbornu funkciju, no, istovremeno, Ravnatelj Programa smatra da postoji pravo vrijeme za to, a trenutak glasovanja to nije i ne može biti. Po mišljenju Ravnatelja Programa, ovo je kao da HRT krši izbornu šutnju tijekom parlamentarnih izbora”, stoji u odgovoru HRT-a.

Svi izbori na koje će HRT morati paziti

Na tragu ove najave, Hrvatska radiotelevizija imat će pune ruke posla s obraćanjem pažnje na raznorazne sveučilišne izbore. Naime, u Hrvatskoj djeluje osam javnih sveučilišta, na svakome od njih djeluju deseci fakulteta ili odjela, od kojih svaki ima dekana ili čelnika odjela pa su procedure izbora brojne i učestale. Primjerice, samo na travanjskoj sjednici Senata zagrebačkog sveučilišta na dnevnom su redu bili programi čak sedam dekanskih kandidata diljem Sveučilišta.

HRT će, dakle, detaljno morati biti upoznat s kompleksnim dnevnim redovima sjednica senata hrvatskih sveučilišta; osim svim dekanima, valjalo bi možda sve senatske dnevne redove dostavljati i Hrvatskoj radioteleviziji? U svrhu konsolidacije programa, dakako.

Dora Kršul
Telegram autor
348 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program