Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kriza na Filozofskom se nastavlja. I dalje ostaju bez dekana, Boras odbio dva kandidata

Rektor je Senatu predložio odbacivanje dekanskih programa profesora Nevena Jovanovića i profesorice Renate Geld

Filozofski fakultet u Zagrebu do daljnjega ostaje bez redovno izabranog dekana ili dekanice, čime se nastavlja gotovo sedmomjesečna kriza upravljanja na tom fakultetu. Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras donio je odluke kojima uskraćuje svoju suglasnost na dekanske programe dvoje kandidata koje je u utrku za dekana istaknulo Fakultetsko vijeće Filozofskog.

Borasove odluke na sutrašnjoj dopisnoj sjednici mora potvrditi Senat, krovno tijelo Sveučilišta koje okuplja dekane svih fakulteta sa Sveučilišta. S obzirom na sada već uvriježenu praksu senatskog prihvaćanja rektorovih odluka, očekuje se da će Senat potvrditi odbacivanje dekanskih programa profesora Nevena Jovanovića s Odsjeka za klasičnu filologiju i profesorice Renate Geld s Odsjeka za anglistiku.

Profesoru Jovanoviću zamjera ‘opstruktivni aktivizam’

Telegram je u posjedu rektorovih odbijenica na oba programa. U odbijenici koju je rektor potpisao profesoru Jovanoviću, zamjera mu što se bavio, citiramo, opstruktivnim aktivizmom na Fakultetu čime je profesor, tvrdi rektor, izašao iz akademskih okvira. Boras, pritom, Jovanoviću zamjera “predvođenje u osnovi političkog prosvjednog marša”, kada su Jovanović, drugi profesori s Fakulteta i studenti u prosvjednoj povorci Vladi RH u srpnju 2020. odnijeli peticiju za smjenu rektora Borasa.

Zamjerku Jovanoviću rektor nalazi i u, kako piše, “radikalističkim, pa i militantnim izjavama”, poput one kada je profesor Jovanović izjavio da se “borba nastavlja”. Posebno spornom, Boras smatra Jovanovićevu izjavu pred Vladom u kojoj je Vladu i premijera pozvao na “zaustavljanje gušenja demokracije na Sveučilištu u Zagrebu”. Rektor Boras smatra da je profesor Jovanović time “postao glasnogovornikom i zagovornikom zazivanja državnog intervencionizma na Sveučilištu”. To je, ističe rektor, u izravnoj suprotnosti s ustavnom vrijednošću autonomije sveučilišta.

Problem s kontinuitetom upravljanja

Dapače, rektor dalje navodi da bi sam dekanski program profesora Jovanovića mogao imati “opstruktivno aktivističku namjenu”. To potkrepljuje time što je profesor Jovanović u svom programu uputio kritiku na rad privremene uprave Filozofskog, na čelu koje se nalazi Borasov prorektor Miljenko Šimpraga.

Profesoru dalje zamjera što u programu najavljuje kontinuitet upravljanja Fakultetom nastavno na upravu suspendirane dekanice Vesne Vlahović-Štetić. Cijeli Jovanovićev program Boras smatra “apologijom i nastavkom” prakse upravljanja bivše dekanice, koju su rektor i Senat suspendirali nakon presude da je mobingirala moćnog Borasovog prorektora Antu Čovića.

Zaključno, Boras ističe da se Jovanović u svom programu nije odredio prema krizi na Filozofskom na način koji bi “otvorio perspektivu normalizaciji stanja i uspostavljanja primjerenog odnosa prema aktima i tijelima Sveučilišta”.

Što, po Borasu, nije dobro kod profesorice Geld

Profesorici Renati Geld, koju je Vijeće Filozofskog također pripustilo u utrku za dekanicu, Boras zamjera što je u programu izostavila dati odgovor na “ključna i goruća pitanja koja nije moguće ignorirati i zaobići u situaciji u kojoj se Fakultet trenutno nalazi”.

Taksativno nabraja kako bi se profesorica Geld trebala jasno odrediti prema krizi upravljanja Fakultetom “u načelnom aspektu”, zbivanjima koja su rezultirala suspenzijom bivše dekanice, a smatra i da bi trebala odrediti svoj odnos “prema autoritetu tijela Sveučilišta”.

Boras smatra da u njenom programu nedostaju i konkretne mjere koje bi Geld poduzimala na fakultetu kako bi normalizirala stanje i uspostavila primjeren odnos “prema aktima i tijelima Sveučilišta”.

Zamjera joj javne nastupe

Boras u odbijenici profesorici Geld kaže i kako je indikativno da su u dosadašnjim neuspjelim izbornim postupcima za dekana Filozofskog eliminirani oni kandidati koji su se negativno odredili prema nasljeđu bivše uprave pod vodstvom dekanice Vlahović-Štetić. Eliminirani kandidati, profesori Marko Tadić i Tomislav Galović, ujedno su “proklamirali konstruktivan stav prema sveučilišnim aktima i tijelima”, piše Boras.

Profesorici Geld, u konačnici, zamjera i to što je na N1 televiziji u listopadu 2020. komentirala dekanski program kandidata Tomislava Galovića prije no što je svoj program prezentirao na Fakultetskom vijeću. O Galovićevom je programu Telegram opširno pisao; naime, znatni dijelovi njegovog dekanskog programa prepisani su iz dekanskog programa profesorice Ivane Franić, kojim se ona 2017. (neuspješno) natjecala za dekanicu Filozofskog.

Kako je odustao profesor Galović

Kao prilog točki o dekanskim programima na sutrašnjoj dopisnoj sjednici Senata, Boras je uvrstio i pritužbu profesora Galovića “zbog kompromitacije izbornog postupka”.

Galović je od daljnje dekanske utrke odustao u prosincu nakon što je odlučeno da će se predstavljanje dekanskih programa na fakultetu održati na online sjednici. Smatra i da je postupak izbora dekana kompromitiran “devijacijama” koje su ga kao kandidata “dovele u neravnopravan položaj”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više