Politika & Kriminal

Kako u RH izgleda prijava za EU novac? 'Jurili smo do pošte, bili spremni u 8:59... A onda im je nestao internet'

Telegram donosi priču o jučerašnjoj redikuloznoj prijavi na EU natječaj po principu najbržeg prsta

FOTO: Pixsell

Jučer točno u 9 sati otvorene su prijave za dodjelu 10 milijuna kuna EU sredstava u sklopu natječaja ‘Promocija zdravlja i prevencija bolesti’. Prijavitelji su prethodno osmisliti svoje projekte za podizanje svijesti građana o tim temama, međutim kvaliteta projekata ovdje je, čini se, sporedna stvar. Apsolutno je presudno bilo što prije stići na poštu i predati projektnu dokumentaciju, jer se natječaj provodi po principu najbržeg prsta. To znači da se novac, između 200.000 i 500.000 kuna po projektu, dodjeljuje prema redoslijedu prijave.

Ključno za redoslijed prijave jest vrijeme koje pošta zabilježi na paket; kako su prijave otvorene od 9 sati, bilo je nužno pošti predati dokumentaciju što bliže magičnih 9 sati, po mogućnosti točno u 9, ni stotinku više. O redikuloznoj pripremi i provedbi ovoga natječaja Telegram je već pisao, a sad smo doznali kako su prijave izgledale na terenu, u poštanskim uredima. Ograničen broj osoba u pošti zbog pandemijskih uvjeta, stara kompjuterska oprema na kojoj rade službenici, loša internetska veza u pograničnim područjima; sve su ovo varijable koje su posve nadrealno utjecale na brzinu prijava.

Pad poštanskog sustava u trenutku prijave

Konzultantica Nikolina Jureković, koja je prijavljivala jedan od projekata, prijavu nije mogla napraviti u lokalnoj pošti u svojoj Općini Vrbje. Poštanski ured tamo, naime, radi od 13 do 15 sati. “Kada prijavljujemo projekte na ovaj način, moramo sjesti u auto i odvesti se u 15 do 20 minuta udaljenu poštu koja radi ujutro. Otišli smo u poštu u Davoru, pograničnom mjestu uz Savu”, govori. Za njihovu prijavu, to se pokazalo kobnim.

Prvo su od 8:30 držali red kako bi u 8:59 bili pred poštanskom službenicom s predanim dokumentima. “Ona je u 8:59:59 kliknula isprintati naljepnicu na kojoj će biti zabilježeno vrijeme prijave, no nije prošlo. Pokušala je još dva-tri puta, ispričala se i rekla da joj je sustav nažalost pao”, prepričava Jureković. Pitala ju je, dodaje, događa li se to često i dobila potvrdan odgovor. “Pošta je u pograničnom području, internetski signal je slab, a uz to, službenici rade na staroj kompjuterskoj opremi”, objašnjava Telegramova sugovornica.

‘Ovakav način prijave jednostavno nije human’

Prijava joj je konačno prošla u 9 sati i 6 minuta i to je vrijeme zabilježeno kao službeno vrijeme u kojem je prijavila projekt na natječaj. O sporosti internetske veze, dodaje Jureković, svjedoči i podatak da su na račun čekali još sedam minuta, dok ga je sustav izradio. “Ovakav način prijave jednostavno nije human. Ja mogu na vrijeme biti na pošti, čuvati red, minutu prije roka biti pred službenicom, no sustav u pošti pada, a meni automatski pada projekt koji smo pripremali”, govori nam rezignirano.

Ističe još jedan paradoks; sam natječaj više boduje projekte koji će se ostvarivati u nerazvijenijim lokalnim sredinama, no upravo oni iz nerazvijenijih sredina u nepovoljnijem su položaju jer se susreću s – nerazvijenim poštama. Što je vrijeme prijave udaljenije od 9 sati, šanse za prolazak i financiranje projekta sve su manje.

“Jučer smo definitivno odlučili da ćemo sve natječaje koji se provode po principu najbržega prsta ubuduće prijavljivati iz Zagreba, makar to značilo da si plaćamo smještaj u Zagrebu”, govori Jureković, svjesna da su veće šanse za prolazak projekta ako ga se prijavljuje iz modernijih i prostranijih poštanskih ureda u Zagrebu.

Čekali u redu zbog epidemioloških mjera

I prostranost ureda, dakako, igra važnu ulogu. O tome nam je jučer ispričao još jedan od prijavitelja iz manje lokalne sredine. On je prijavu projekta u pošti uspio podnijeti tek u 9 sati i 40 minuta. Poštanski ured je malen i unutra, zbog pandemijskih uvjeta, istovremeno može biti dvoje ljudi. Čekali su na red pola sata pa je prijava prošla tek 40 minuta iza 9.

“Optimistični smo oko projekta, lijepo smo ga napisali, uostalom, ovo je nakon dugo vremena bio natječaj na koji smo se mogli prijaviti. I što bismo sada trebali, sjesti i plakati jer nismo uspjeli ući u poštu na vrijeme”, govori.

Unaprijed obilazile pošte u potrazi za najboljom

Pred jednom zagrebačkom poštom od 8:30 dežurali su i iz udruge Roditelji u akciji – RODA. Izvršna direktorica udruge Ivana Zanze kaže kako je njihova prijava prošla u 9:00:03. “Ne znam je li to razumno vrijeme, mnogi kažu da je dobro ako je vrijeme prijave tek stotinku iza 9. A sve to ne ovisi o nama, već o tome koliko je brz javni servis – pošta – kojeg je država odredila za podnošenje prijava, koliko je vična poštanska službenica, itd.”, nabraja Zanze.

Niti javni službenik na šalteru, primjećuje, ne bi trebao biti u situaciji da, skupa s njima, sumanuto mora pogledavati na sat. U petak su, dodaje Zanze, iz RODA obišle četiri kvartovske pošte i provjeravale koliki broj ljudi istovremeno dozvoljavaju u uredu, s obzirom na epidemiološke smjernice. I to su, dakako, uzele u obzir pripremajući se za jutrošnju poštansku prijavu na EU natječaj. U Hrvatskoj 2020. godine.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu