Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kakva sreća da imamo Bandića; Zagreb će postati nešto između New Yorka i Pariza, s daškom Beča i Londona

Pobrojali smo sva gradonačelnikova spektakularna obećanja. Šteta što ih baš i ne ispunjava

21.01.2016., Zagreb - Milan Bandic, zagrebacki gradonacelnik.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer je pompozno najavio da će dio grada pretvoriti u novi Manhattan. “Sve što smo napravili sugrađani i ja u ovih 19 godina je ubod komarca što će se tamo dogoditi. Strpimo se mjesec-dva dana”, rekao je Bandić, potvrdivši da u Novom Zagrebu, na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara, planira napraviti ‘Grad u Gradu’ između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana.

“Ako je Radnička – zagrebački Champs-Elysées, onda bi to trebao biti zagrebački Manhattan – grad u gradu”, zaključio je gradonačelnik, i time nas podsjetio na svoj običaj da dijelove Zagreba u kojima planira svoje na papiru grandiozne projekte uspoređuje s dijelovima velikih svjetskih metropola. Evo nekih Bandićevih obećanja, i što je od njih dosad ispalo.

1. Radnička je trebala postati zagrebački Champs-Elysées

Da će Radnička cesta postati nova verzija raskošnog pariškog bulevara već smo čuli kada je gospodin Bandić prošle jeseni obišao radove na rekonstrukciji te ulice. “Radnička će biti jedna od najljepših prometnica u gradu, to će biti zagrebački Champs Elysées”, obećavao je tada Bandić. Zagrebački gradonačelnik se po Radničkoj, nakon što je otvorena, provezao u autobusu s otvorenim krovom, istim onim koji je hrvatsku nogometnu reprezentaciju nakon povratka iz Rusije vozio od Plesa do Trga bana Jelačića, ali nismo primijetili da je tijekom nekoliko mjeseci koji su od tada prošli ta ulica postala imalo sličnija najprestižnijoj ulici u Parizu.

2. Novi stadion trebao bi biti Allianz Arena

Gradonačelnik se jučer osvrnuo i na budućnost maksimirskog stadiona, u koji bi uskoro trebalo biti uloženo 280 milijuna kuna. Rekao je kako još nije siguran što će od maksimirskog stadiona napraviti, “da li to zbrisati s lica Zemlje”, pa napraviti stadion Nacionale na Blatu zajedno s Vladom RH, ili ulagati u ovo, u ‘Skadar na Bojani’ (mjesto u današnjoj Albaniji na kojem se nalazi velik broj srednjevjekovnih srpskih spomenika, danas u ruševnom stanju, op.a.)”. Čini se da taj problem gospodina Bandića ozbiljno muči, jer je novinarima priznao da je to projekt koji nije dovršio jer ne zna kako to učiniti “…to su radili arhitekti po narudžbi tadašnjih mojih kolega..Moji predčasnici – o kojima sve najbolje – su učinili to da su, dodvoravajući se prvom predsjedniku Tuđmanu, htjeli sklepati nešto od krova. A kuća se gradi od temelja”, rekao je Bandić.

Istaknuo je da je Vladi već poslao poruku za stadion i da Grad nudi zemljište u Blatu. „Izmijenit ćemo generalni urbanistički plan i napraviti stadion najljepši u ovom dijelu Europe, za 30-35.000 ljudi, za potrebe održavanja svih sportskih sadržaja. Hoće li to biti Allianz Arena ili će to biti Comunale iz Rima? No, na tom stadionu bi se mogli odvijati svi sportski i nogometni događaji, ne samo za Hrvatsku, nego i za Dinamo. Mi smo premala i nismo prebogata zemlja da bi rasipali novce”, rekao je Bandić. Ovo nije prva najava te vrste koju je dao zagrebački gradonačelnik. Još 2005. godine za Sportske novosti je najavio da u Muenchen vodi izaslanstvo Grada Zagreba kako bi razgledali Allianz Arenu i upoznali se s detaljima građevinskih rješenja, a posebno s vanjskim uređenjem. Čini se da je njemački stadion na njega ostavio snažan dojam, jer i 15 godina kasnije mašta o tome da sličan sagradi u Zagrebu.

3. Zagreb je smeće trebao spaljivati kao Beč

Sanacija otpada problem je s kojim se Milan Bandić bori već godinama. U nedostatku inspiracije, zagrebački gradonačelnik 2014. godine odlučio je svratiti do Beča, i tamo pogledati kako radi spalionica otpada Spittelau. Očito mu se to što je vidio svidjelo, jer je nakon toga gradska uprava počela povlačiti paralele između bečke spalionice i Centra za gospodarenje otpadom i postrojenja za termičku obradu koji su se trebalo graditi u Resniku. Gradonačelnik je jednom prilikom čak dao i rok do kada će ambiciozni projekt biti završen.

„Naš je rok kraj 2018. godine do kada će Grad Zagreb u Resniku sagraditi centar za reciklažu, kompostanu, postrojenje za mehaničko-biološku obradu u kojoj će se “kuriti” onih 25 posto što ostane nereciklirano”, objasnio je tada Milan Bandić. Dok još postoje teoretske šanse da se njegova druga obećanja ispune, čini se da od spalionice u Resniku neće biti ništa. Naime, najave da će im se u naselju spaljivati otpad stanovnici Resnika nisu baš dobro prihvatili, pa su se organizirali i krenuli u borbu protiv Bandićevih planova. Dok se borbe oko načina na koji će se sanirati otpad koji je trebao završiti u Resniku još uvijek vode, čini se da od izgradnje zagrebačkog Spittelau neće biti ništa.

4. Svetice su trebale biti bolje od Hyde Parka

Nakon što je postalo jasno da je HNS-ov projekt izgradnje nogometnog kampa na prostoru Sportsko-rekreacijskog centra Svetice propao, Milan Bandić je Zagrepčanima proučio da se ne moraju ništa brinuti. Raskid je u tijeku, kao i definiranje novog projekta. “Rekao bih da će biti lijepo kao Hyde Park, ali bit će još bolje. Najljepše u Zagrebu, nešto između fontana i Bundeka”, najavio je Bandić. To Bandićevo čudo trebalo bi, među ostalim, biti podzemnim prolazom povezano s Maksimirom, a sve bi trebali isplanirati „najveći stručnjaci za projektiranje rekreacijskih centara i krajoobraznog uređenja.”

5. Oko velesajma će niknuti Manhattan

Kao što smo spomenuli u uvodu, Novi Zagreb trebao bi postati Manhattan, poslovni i kulturni centar New Yorka. Dio gradonačelnikovih planova uključuje redizajn Zagrebačkog velesajma, na koji se čeka 50 godina, baš kao i okolnih površina Hipodroma, parkirališta na istočnoj strani Velesajma, igrališta NK Lokomotive, sve skupa nekih milijun i tristo tisuća kvadrata, ili kako se gospodin Bandić slikovito izrazio – grad u gradu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više