Politika & Kriminal

Kuščević podnio ostavku

Lovro Kuščević podnio je ostavku na dužnost ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a, kazao je premijer Andrej Plenković. “Njegove ostavke sam prihvatio”, kazao je premijer. U neobičnom obraćanju, premijer Plenković prvo je izvještavao o izborima u Lici i eurospoj suradnji, da bi konačno kazao kako Kuščević napušta Vladu. “S obzirom na sve okolnosti koje traju proteklih tjedana u javnosti i medijima, procijenili smo da se time čini velika šteta i njemu i Vladi i da to nema nikakvog smisla. Kuščević sada mora riješiti sve nedoumice koje su sada u javnosti da bi mogao nastaviti svoje političko djelovanje”, rekao je Plenković.

“Ja sam odgovoran političar, dugo sam u politici”, kazao je Kuščević. “Jasno mi je da ova negativna medijska percepcija, temeljem svih neosnovanih napada na mene, predstavlja veliki teret i za stranku i za Vladu. Ne želim biti uteg ovoj Vladi. Ponosan sam na postignuća u Ministarstvu, na sve što smo napravili”, izjavio je Kuščević. “Svoj rad nastavit ću u Saboru”.

Sve je počelo nepostojećom kućom u katastru

Finale je to niza afera ministra Kuščevića koje su započele Telegramovim otkrićem da 11 godina nije upisao kuću u katastar, a posljednjih nekoliko dana otkrio se čitav niz dubioznih poteza vezanih za prenamjenu zemlje. Novinar Telegrama Andrej Dimitrijević otkrio je kako je ministar svoju štalu pretvorio u kuću, i to tako što je progurao izmjene prostornog plana koje mi idu na ruku. Nekadšanja ministrica Anka Mrak Taritaš izjavila je kako su ti potezi bili mimo zakona.

Telegramova Ana Raić Knežević otkrila je kako je firma bivšeg ministra prevarila jedan bračni par za kuhinju koju im nikad nisu isporučili, a sebi su izvukli nekretnine prije stečaja. Između ostalog, novinari Telegrama i 24 sata otkrili su kako je Kuščević prenamjenom zemljišta pogodovao kompanijama svog današnjeg savjetnika u Ministarstvu, a u rukama malteškim offshoreovea tako su završile stotine tisuća kvadrata zemlje na Braču.

‘Priča ne smrdi na veliko poštenje’

Ranije danas, Telegram je objavio izjave jednog od vijećnika iz Nerežišća, koji je priznao kako je čitava priča o offshore ulaganjima zvučala sumnjivo i nepošteno, ali ju je Kuščević progurao kroz vijeće. Bilo mi je sumnjivo da je netko prijavljen tamo negdje kod Barbadosa ili gdje već”, kazao je nezavisni vijećnik Franulić u razgovoru za Telegram. Na internetu je čitao o grupaciji koja navodno ulaže i ustanovio kako je riječ o offshoreovima skrivenog vlasništva. “To odmah postavlja sumnju da se radi o nečemu što ne smrdi na veliko poštenje”.

Franulić je također objasio kako su stvari funkcionirale za vrijeme mandata načelnika Kuščevića. “HDZ je imao većinu u vijeću pa je tako i tako prolazilo sve što se predložilo. I ja sam glasao za na kraju jer moj glas nije ništa značio” kazao je Franulić. Dodaje da je Kuščević cijelo vrijeme tvrdio da je offshore siguran, ali da će biti dugoročan. “Načelnik bi uvijek našao način da to objasni, pa čak i ako nije govorio pravu istinu već svoju istinu”.

Ključnu ulogu u offshore skandalu odigrao je ministrov savjetnik Željko Holik. Kompanije kojima je bio na čelu značajno su profitirale od izmjena prostornog plana 2015., koje je gurao ondašnji načelnik Kuščević. Tako su stotine tisuća kvadrata bračke zemlje, otkrili su 24 sata i Telegram, završile u vlasništvu misterioznih offshore kompanija pod krinkom nikad realiziranog zdravstvenog projekta. Prije nego se 2018. godine pridružio Kuščeviću u Ministarstvu uprave, Holik službeno napušta direktorske funkcije u svim spornim tvrtkama u malteškom vlasništvu.

Nudio projekte i nakon stupanja u javnu upravu

Željko Holik sudjelovao je u još jednom velikom projektu općine Nerežišća koji je također omogućen izmjenama prostornog plana – izgradnji hotela, vila i marine u uvali Smrka. Ogromnu investiciju ulagačima je nudio od 2016. godine, ubrzo nakon usvajanja prostornog plana. U ranijim godinama načelnik Kuščević najavljivao je marinu kao jedan od ključnih projekata koji su u Nerežišća trebali donijeti, po njegovim riječima, 7 milijardi kuna.

Posebno je bizarno što je Holikov sajt s investicijskim projektima nastavio funkcionirati i dugo nakon stupanja na dužnost glavnog ministrovog savjetnika. U lipnju 2019., dakle godinu i pol dana nakon stupanja na dužnost, Holik na sajtu još uvijek oglašava nekoliko krupnih projekata, uključujući bračku marinu. Na vrhu stranice s raspisom projekta nalazi se njegovo ime, broj telefona i privatni mail. Osim marine u uvali Smrka, IMC nudi desetak drugih projekata po Hrvatskoj, od zemljišta do nekretnina poput Hotela Marjan u Splitu. Tim IMC-a hvali se iskustvom u državnoj upravi, dobrim poznanstvima i bogatim iskustvom.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu