Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministar nakon nadzora Dorha o slučaju Žalac: ‘Hrvoj Šipek ima naše povjerenje’

Ministar ne vidi ništa problematično u tome što je izvješće dokazalo da je glavna državna odvjetnica bila upoznata sa slučajem, iako stalno tvrdi da nije

Dorh je danas konačno objavio rezultate nadzora u slučaju Žalac, odnosno aferi Softver. Iz njega proizlazi da su postupanja istražitelja u tom slučaju bila OK, ali i da je glavna državna odvjetnica bila upoznata sa svim detaljima, iako je cijelo vrijeme tvrdila da nije.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica maloprije je komentirao izvješće. Na konferenciji za medije rekao je kako nakon njega ne sumnja u postupanja Dorha i Uskoka. Na pitanje novinara nije li mu problematično ovakvo izvješće, koje kaže da su u tom slučaju istražitelji učinili sve kako treba, ministar odgovara:

“Nije mi sporno izvješće. Jasno piše da je odluka o obustavi postupka u slučaju Žalac donesena u veljači 2020. dok je glavni državni odvjetnik još uvijek bio Jelenić, a to izvješće je ponovljeno u srpnju, kad je Hrvoj-Šipek izabrana za glavnu državnu odvjetnicu”, rekao je Malenica.

Zašto predmet nije poslan EU tužitelju

Nadalje je krenuo objašnjavati kako je bitno reći da je “zakon o europskom javnom tužitelju donesen u prosincu 2020. te je temeljem toga DORH zatražio od svih svojih odjela informacije o slučajevima, s naznakom da se treba raditi o predmetima koji su u radu. Budući da je ovaj predmet bio zatvoren, taj predmet nije dostavljen europskom javnom tužitelju”, rekao je Malenica.

Novinari su ga pitali ima li Zlata Hrvoj Šipek i dalje povjerenje Vlade, iako je očito znala za sva postupanja, što je sad pokazalo i izvješće. “Ima naše povjerenje”, odgovorio je Malenica.

Inače, ovo izvješće je bilo ključno za nastavak rada glavne državne odvjetnice i cijelog Dorha i Uskoka nakon što nisu procesuirali slučaj povezan s Ministarstvom koje je vodila Gabrijela Žalac, a koja je uhićena tek nakon akcije europskih istražitelja.