Politika & Kriminal

Hedl ima priču iz senzacionalne Požege, gdje su godinama uporno pokušavali utjerati dug od propalih tvrtki i umrlih

Grad će zbog neutjeranih dugova, nekih starih i 15-ak godina, sad ostati bez skoro pola milijuna kuna

FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Grad Požega sprema se u srijedu 4. prosinca, na sjednici Gradskog vijeća, otpisati gotovo pola milijuna potraživanja. Neka od tih potraživanja stara su i 15-ak godina, a mahom se odnose na dugove pravnih i fizičkih osoba koji Gradu nisu plaćali komunalnu naknadu, najam javnih površina, zakup poslovnog prostora, spomeničku rentu ili pak mjesni samodoprinos.

Ukupna nenaplaćena potraživanja, unatoč postojanju službi plaćenih da utjeruju dugove, popela su se na 496.013,71 kunu. Za toliko će biti manji gradski prihodi, no to, čini se, nikoga posebno ne uzbuđuje.

Zadnja točka na redu

Gradskim vijećnicima, kada već budu bili umorni i kada će bez puno pitanja sljedeće srijede podići ruku za otpis potraživanja samo da sjednica što prije završi, ta je točka, 17. po redu, stavljena na kraj zasjedanja. Iz Upravnog odjela za financije na čijem je čelu Branka Bulaja, vijećnicima je dostavljen popis čak 90 dužnika od kojih Grad Požega nije uspio naplatiti svoja potraživanja. Najveći broj potraživanja, ukupno 52, u iznosu od 251.941,13 kuna otišao je u zastaru. Tako je najstariji dug Gradu, od 4. srpnja 2006., a odnosio se na neplaćanje mjesnog samodoprinosa.

Posebno su zanimljiva dugovanja Gradu Požegi ostala iza tvrtki koje već odavno ne postoje. Jedna ugostiteljska tvrtka nije plaćala dug za komunalnu naknadu više od godinu dana (od 15. studenoga 2010. do 15 studenoga 2011.), a u Gradu su sada shvatili da je iz Sudskog registra brisana još u rujnu 2015. godine, pa naravno, sada ne postoji način da se dug ikada naplati. Osim te tvrtke, još njih 30, koje Gradu Požegi duguju neplaćene iznose za komunalnu naknadu, brisano je iz Sudskog registra.

Iteks je najveći dužnik

Najveći dužnik bila je tvrtka Iteks i to za zakup poslovnog prostora od listopada 2005. do rujna 2012., u iznosu od 50.327,52 kune. Naravno, s obzirom na to da tvrtka ne postoji već dvije godine, jasno je da se Grad Požega nema od koga naplatiti. Neke od tvrtki, gradskih dužnika, iz Sudskog su registra brisana još prije sedam godina, no sve vrijeme Upravni odjel za financije te je dugove vodio na kontu potraživanja iako je jasno da ih je nemoguće naplatiti.

Gotovo 40 tisuća kuna potraživanja za najam gradskih stanova bit će otpisano petorici osoba, a najveći dug iznosi 22.603,20 kuna. Razlog otpisa tih dugova jest smrt najmoprimaca, umrlih još 2013. godine. Iako su mrtvi već šest godina, a neka dugovanja datiraju još iz 2005., u Gradu Požegi tek sad su shvatili da su potraživanja nenaplativa.

Osobito je zanimljiv iznos duga od 40.070,67 kuna tvrtki Natura kojoj je Grad Požega u okviru financiranja programa poduzetničkih projekata žena i mladih, prije više od 16 godina, 2003. dao kredit. Ta tvrtka brisana je iz Sudskog registra prije sedam godina, 2. studenoga 2012., no u požeškoj gradskoj upravi tek su sada shvatili da ga nikada neće naplatiti.

Grad kaže da je sve u skladu s propisima

Iz Grada Požege opravdavaju se kako je sve u skladu sa zakonskim propisima te da su pokrenuli sve raspoložive mjere naplate (opomene s pozivima za plaćanje dugovanja, rješenja o ovrsi pljenidbom novčanih sredstava na računu dužnika). Ali, unatoč tome, kažu, nisu polučeni rezultati, jer dužnici nisu imali raspoloživih novčanih sredstava ili se nisu uspjeli u cijelosti naplatiti. A uz to, vele, u međuvremenu je najveći broj tvrtki brisan iz sudskog registra, odnosno za neke je proveden stečajni postupak.

Ipak, kad se pogleda struktura dugovanja, stvarno je nejasno kako silna gradska administracija, čiji je posao naplata potraživanja, nije uspjela naplati dugovanja za najam stana u razdoblju od srpnja 2005. do ožujka 2010. osobi koja je umrla 2016., ili kako, primjerice tvrtki Buba d.o.o. za najam javnih površina od rujna 2007. do srpnja 2009. nije bilo moguće naplatiti 9.600 kuna, već se čekalo da bude brisana iz Sudskog registra u prosincu 2014. da bi joj pet godina kasnije, sada, u prosincu 2019., taj dug otpisali.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu